Et pænt bord sætter rammerne om den gode madoplevelse

I første artikel kunne du læse om, hvordan DemensCentrum Aarhus sikrer, at beboerne får nok at spise, så de ikke taber sig. I denne artikel kan du læse om, hvordan DemensCentrum skaber rammerne om måltidet. 

 

Ligesom for alle andre er det vigtigt for demente, at maden er indbydende og lækker. Det handler blandt andet om madens farvesammensætning, men i høj grad også om rammerne omkring måltidet.

 

”Vores beboere bliver urolige, hvis der er noget, der forstyrrer dem i måltidet. Er der ikke ro, bliver måltidet ødelagt for dem. Derfor vælger man en værtinde til bordet, som sidder sammen med beboerne under hele måltidet. Vi stiller heller ikke bare en tallerken, hvor maden er klasket på. Det er vigtigt, at maden ser lækker ud, når den serveres,” siger Betty Mikkelsen, leder af Service hos DemensCentrum Aarhus.

 

Blandt andet har man gentænkt måden, man serverer gule ærter på. Beboerne kunne ikke overskue at have to tallerkner foran sig, en med suppe og en med kød. Derfor laver man nu retten samlet i én gryde, så smagsoplevelserne fortsat er der, men det nu kan serveres på én tallerken.

 

Pæn borddækning gør en forskel

DemensCentrum Aarhus har også fundet ud af, at det har stor betydning, at bordet er pænt dækket.

”Ofte siger man, at borgerne ikke kan sidde ved bordet ret lang tid ad gangen, men det viser sig faktisk, at når vi blandt andet til jul dækker op med servietter, hvid dug, dekorationer og lignende, så kan de sidde der meget længere. Synet kan gøre rigtig meget – det er med til at skabe mere madlyst og efterligner en madsi-tuation, som de har været vant til hjemmefra,” siger Betty Mikkelsen.

 

DemensCentrum Aarhus kontrolvejer ofte beboerne, så de er sikre på, at de ikke taber sig. Ligeledes er der lavet ernæringsplaner for hver beboer, så alle medarbejderne nemt kan finde ud, hvad den enkelte har be-hov for. Maden, spiseoplevelserne og ernæringsplanerne er med til at skabe gode rammer for de demente og sikre at de får det, som de har behov for.

 

Tekst: Eva Lai Kromann Kristensen

Foto: Colourbox