Vi kommer selvfølgelig aldrig til at servere gourmet og tissemyrer, siger cheføkonoma på Aarhus Universitetshospital Bente Sloth. Til gengæld kræses der om maden. God mad skærper nemlig ikke bare appetitten, den fremmer også helingsprocessen og forebygger genindlæggelser.

 

Den liflige duft af friskbagt brød kæmper med sprøde røde, gule og grønne grøntsager om sansernes opmærksomhed. Kødet på tallerkenerne er, ligesom kødpålægget, ikke bare saftigt og lækkert anrettet, men også opskåret og tilberedt i eget køkken, så kvalitet og smag er bevaret uden brug af ekstra E-numre. Sygehusmad anno 2018 er ikke gourmet, men det snerper derhenad.

”Vores strategi er enkel: Vi laver mad fra bunden, og vi køber overvejende økologisk. Og så arbejder vi med anretning og ikke mindst med at nøde patienterne til at spise mere. Det er afgørende, at patienterne både får rigeligt med mad og med væske. Ikke kun mens de er indlagt, men også efter indlæggelse,” fortæller cheføkonoma på Aarhus Universitetshospital Bente Sloth om køkkenets nye principper, som føres videre på det nye universitetshospital.

 

Mad fra bunden – til øjet, næsen og munden

 

Når det nye universitetshospital står klar i 2018, er det således med nyt køkken til at servicere hospitalets 1180 patienter. Nyt køkken med eget bageri, pålægsopskæring, knap 70 procents økologi og masser af smag.

”Patienterne skal have lyst til at spise, så vi går efter at ramme flest mulige smagsløg og samtidig tale til alle sanser – derfor arbejder vi også med, hvordan vi anretter maden,” fortæller Bente Sloth.

 

Tag et stykke til

 

Når maden skal være endnu bedre, er det ikke bare for fornøjelsens skyld. En del patienter, særligt ældre, svækkede og kronisk syge, kommer igen på grund af underernæring og dehydrering. Udover at være ubehageligt og helbredsskadeligt for den enkelte, anslås konsekvenserne af underernæring at koste samfundet seks milliarder om året, og alene en koordineret indsats på ernæringsområdet vurderes at kunne reducere tallet med 1,5 milliard.

”Det betyder meget, at patienterne bliver nødet til at spise og drikke mere,” siger Bente Sloth med henvisning til en videnskabelig undersøgelse fra hospitalets hæmatologiske afdeling, der viser, at man med et lille kærligt skub kan få patienter til at spise op mod 20 procent mere.

 

Madkurv

 

Men det er ikke nok, at patienterne får spist og drukket godt undervejs i indlæggelsen, ofte opstår problemerne først, når patienten er hjemme i eget hjem igen og måske ikke har nogen til at sørge for sig. ”Derfor barsler vi med planer om at kunne tilbyde en madkurv til patienterne, når de udskrives: En kurv til køleskabet med små, lækre retter med masser af protein, fedt, kulhydrater og vitaminer, så kroppen kan hele godt op og komme til kræfter igen,” fortæller Bente Sloth. Så nok får traktementet på Det Nye Universitetshospital næppe plads i Michelinguiden, men patienterne kan se frem til solid, sund og sanselig mad, lavet og serveret med både omtanke og omsorg.

 

Tekst: Pernille Bonne

Foto: AUH

 

Tæt samarbejde med ældreplejen

Aarhus Universitetshospital og Aarhus Kommunes magistratsafdeling for Sundhed og Omsorg er i gang med at styrke samarbejdet på en lang række områder, hvor det gælder omsorgen for kommunens ældste borgere. Et projekt i støbeskeen er tættere samarbejde i forbindelse med indlæggelser, hvor det er af stor betydning, at
borgerne har fået proteinrig kost og ikke er underernærede, når de bliver indlagt til planlagte operationer.