Også som førtidspensionist vil man gerne bruge sine evner til noget, der giver mening. Frivilligt arbejde er en fleksibel mulighed for at holde fast i sine kompetencer, uden at det går ud over helbredet.

”Jeg er blevet Joan igen. Sådan kan jeg bedst forklare det. Jeg kommer hjem med noget at fortælle, jeg gør en forskel for andre, jeg har noget, der er ’mit’ – et tilhørsforhold.”

Joan Hjerrild, 48, forsøger at sætte ord på, hvad det betyder at kunne udføre et stykke arbejde, selv om hun er tilkendt førtidspension på grund af en ubrugelig skulder efter en arbejdsskade i sit tidligere job som SOSU-assistent.

”Jeg har ikke længere den der triste følelse af bare at være hjemmegående og gammeldags, hvor min eneste rolle er at være kone for min mand og mor for mine børn. Ikke at der er noget galt i det, men min mand har jo sit arbejde og mine børn er næsten voksne,” siger Joan Hjerrild, der efter ulykken kæmpede for at kunne blive i sit job.

”Da jeg blev fyret, syntes jeg, det var helt urimeligt, men nu kan jeg jo godt se, at det ikke gik. I arbejdsprøvningen efterfølgende gjorde jeg alt for at finde et job, jeg kunne passe, men… med kun en duelig arm passer jeg bare ikke ind i en klassisk arbejdsplads,” erkender hun, men understreger, at hun ikke har noget at udsætte på hverken proces eller sagsbehandling: ”Det har været et fint forløb. Det svære har været selv at skulle acceptere situationen – mit nye selvbillede.”

 

Frivillig koordinator

Ulykken skete i 2009, førtidspensionen blev tilkendt i 2012, og selv om hun helt fra starten vidste, at hun ville være frivillig, kom hun først i gang i foråret 2015. Det nye stempel var en svær kamel at sluge.

”Mentalt var jeg slet ikke forberedt på at skulle være pensionist. Og jeg har virkelig grædt meget. Så jeg skulle lige finde mig selv og finde overskuddet til at gøre noget. Men på et tidspunkt sagde jeg til mig selv, at ’nu må det være nok – du har alt for meget at give af til at sidde her’,” fortæller Joan Hjerrild, der gik i gang med at søge på nettet.

 

Her faldt hun over Frivilligcenter Aarhus, der formidler kontakt mellem frivillige organisationer og aarhusianere, der ønsker at være frivillige. Hun tog til en samtale for at høre, hvad der var af muligheder, men endte med at blive ansat af frivilligcentret til selv at holde afklarende samtaler med andre nye frivillige.

Hun arbejder to dage om ugen, men ikke noget fast timetal – bare, hvad kroppen kan holde til. Og hvis skulderen en dag gør ekstra ondt, kan hun flytte aftalerne til en anden dag.

”Det er rart at mærke, at jeg kan bruge mine ressourcer til noget. Jeg har aldrig haft komplekser i forhold til min familie og mine venner, men jeg har virkelig hadet at skulle sidde til middagsselskaber og præsentere mig selv som ’førtidspensionist’. Nu kan jeg fortælle om mit arbejde som frivillig og hvordan dét gør en forskel.”

 


Frivilligcenter Aarhus

Frivilligcenter Aarhus er en non-profit interesse- og netværksorganisation, der blandt andet kan hjælpe dig med at finde lige præcis dét frivillige arbejde, der passer til dig. www.frivilligcenteraarhus.dk eller www.facebook.com/frivilligcenteraarhus.dk

Hvad må jeg som førtidspensionist?

Folkestedet startede i efteråret ‘Os med god tid i hverdagen’ op som et tilbud til unge og yngre førtidspensionister. Første møde kastede en masse ideer af til tema-møder i 2016 og åbenbarede samtidig nogle af de mange myter, der eksisterer om det at være førtidspensionist. For eksempel om man bliver trukket i pension, hvis man udfører frivilligt arbejde som det, der er omtalt i artiklen her på siden. Frivilligt arbejde udgør første tema, der afholdes i Folkestedets lokaler, Carl Blochs Gade 28, 25. februar, kl. 13-15. Læs mere på www.folkestedet.dk, hvor du også finder datoer for øvrige ’Os med god tid i hverdagen’-arrangementer.

 

Tekst: Pernille Bonne

Foto: Mathilde Bech