Som Europæisk Frivillighovedstad 2018 fejrer og anerkender Aarhus de mange frivillige kræfter, der hver dag gør en kæmpe indsats i sportshaller, på byens plejehjem, varmestuer, i sociale foreninger osv. De frivillige har en enorm betydning for de mennesker, som de gennem deres indsats er med til at give øget livskvalitet og fællesskab. Her får du et lille udpluk af de frivillige indsatser, der finder sted hver dag, året rundt. Du kan læse flere historier på frivillighovedstad.dk og vital.dk.

 

 

Besøgsven via Det Grønlandske Hus
En af vejene ud af ensomhed er at blive hørt og forstået af andre. Men det kan være svært, hvis ens modersmål ikke er dansk. Selvom mange ældre grønlændere taler dansk, kan det tillærte sprog forsvinde, hvis personen fx får demens. Derfor er det vigtigt med frivillige besøgsvenner, der også taler grønlandsk og kender kulturen. Det Grønlandske Hus i Aarhus har en besøgstjeneste, der matcher besøgsvenner med ældre grønlandske besøgsværter, der af forskellige årsager føler sig isolerede. Fonden Ensomme Gamles Værn har støttet besøgstjenesten, og gennem det seneste år er antallet af frivillige fordoblet. En af de frivillige kræfter er Tanja Nielsen, der bor i Skanderborg. Hver anden uge tager hun turen til Aarhus for at besøge Jarthe Sørensen, der fik brug for en besøgs-ven i julen 2017. Jarthe Sørensen var førhen selv frivillig besøgsven, men nu er det hendes tur til at nyde, at det gode selskab ringer på døren.
Læs hele historien på frivillighovedstad.dk


Social Sundhed
– sundhedsvæsenet er for alle Social Sundhed tilbyder ledsagelse og daglig støtte til mennesker, der – af forskellige grunde – har svært ved at benytte det fælles sundhedsvæsen. De 80 frivillige brobyggere er alle sundhedsfaglige studerende, der lærer at kommunikere og være sammen med sårbare og udsatte mennesker, og de opnår viden og indsigt i de forhold og barrierer, der skaber og vedligeholder ulighed i sundhed. “ Jeg har ikke været hos tandlægen i tre år, selvom det var vigtigt, at jeg fik trukket og opereret mine tænder ud og lavet tandproteser. Min nervøsitet var altoverskyggende. Den tillid, jeg har til min brobygger, har været helt afgørende for at jeg har gennemført med humøret i behold,” fortæller Vibeke, der har takket ja til tilbuddet fra Social Sundhed.
Læs mere på socialsundhed.org


Gadefodbold ved Kulbroen
Fredag i Festugen byggede frivillige fra Buus Anlægsgartner Aarhus’ måske smukkeste fodboldbane ved Kulbroen på Sydhavnen. Banen blev bygget med pallerammer, som blev genbrugt fra Aarhus Ø, og er et nyt samlingspunkt for socialt udsatte mennesker i området. Dagen efter dannede den nye, midlertidige bane ramme for en fodbold-turnering arrangeret i samarbejde med OMBOLD Gadefodbold. Her dystede hold af socialt udsatte, politikere og andre lokale aktører mod hinanden. Buus Anlægsgartner donerede 400 kr. pr. frivillig medarbejder, som deltog i projektet. Pengene går til Værestedet, Jægergårdsgade i samarbejde med virksomheden donaid.