Aarhus ligger smukt placeret lige ud til bugten og med varieret natur hele vejen rundt om bymidten. Ikke langt fra centrum kan du stå i tæt skov, ved en stille engsø eller på en brusende strand med højt til himlen. Ni bynære udflugtssteder rummer en bred vifte af forskellige aktiviteter og naturoplevelser, der gør friluftsliv sjovt og legende let. Hver især indbyder de til aktiviteter, hygge eller overnatning i det fri.

1: Lisbjerg skov

Pust liv i jernalderen

Lisbjerg Skov er en variation af ung og gammel skov brudt af åbne landskaber med sletter, søer og bugtede veje. Landskaberne gennemkrydses af stier og afmærkede vandreruter. Den gamle skov er udlagt som ’stilleskov’ med fokus på den stille naturoplevelse: Fornem duften af skovbund og lyt til insekternes summen og fuglenes sang. Ved skovsøerne, og under de gamle træers lukkede rum, er der plads til ro og fordybelse. Skovens nordlige del er udlagt til urørt skov: Væltede træer bliver liggende og skaber over tid levegrundlag for nye plante- og dyrearter. Naturens love hersker og former skoven. Shelterpladsen er inspireret af romersk jernalder, og fra det syv meter høje vagttårn kan du spejde efter fjender eller nyde udsigten over området.

Praktisk

Tre p-pladser langs Elevvej, en parkeringsplads nord for Randersvej 384 og en p-plads tæt på Randersvej 440. Toilet ved shelterpladsen.

2: Geding-Kasted Mose

Hjemsted for drøvtyggere og nattergalesang

30 hektar stort moseområde med søer skabt af tørvegravning under Anden Verdenskrig. Kendt for sine nattergale, pungmejser, rådyr, ræve og oddere. Mosen rummer sjældne plantearter som majgøgeurt, engskær og pilealant. Naturen kan nydes fra stierne og gangbroer sikrer, at du kommer tørskoet gennem landskabet. Galloway-kvæg græsser i mosen i selskab med vildheste og vandbøfler.

Praktisk

P-plads ved Kasted – 300 meter fra mosen. Ingen offentlige toiletter.

3: Vilhelmsborg Skov

Historiske bygninger i smukt skovområde

Et forgrenet stisystem leder gennem det smukke skovområde, hvor mange broer krydser over åen, som bugter sig igennem skoven. Godt skjult under de høje træer ligger en shelterplads, hvor man kan mødes omkring bålet og overnatte i det fri. Herregården Vilhelmsborg ligger malerisk i udkanten af Vilhelmsborg Skov i et karakteristisk herregårdslandskab med åbne marker, historiske bygninger og gamle alléer. Stedet blev i baroniets tid besøgt af mange prominente gæster. H.C. Andersen havde et ophold på Vilhelmsborg, som efter sigende afspejles i nogle af hans eventyr.

Praktisk

P-plads ved Vilhelmsborg Allé 1, p-muligheder for enden af Beder Landevej ved Skalbjerg Skov. Ingen offentlige toiletter.

4: Åkrogen

Surfing, sol og sommer

Åkrogen er udflugtsstedet, hvor lyden af glade stemmer blander sig med bølgernes brus. Surfere boltrer sig på vandet, når vinden er perfekt, og familier og venner mødes til grillhygge, når dagen går på hæld. Her er badebro og legeplads og masser af plads til boldspil på de grønne plæner ned til stranden. Du kan også løbe og cykle på Åkrogens stier eller vandre en tur langs vandet.

Praktisk

P-plads, toilet/handicaptoilet, vand og kiosk.

5: Egå Engsø

Havørnens opvisningsplads

Her kan du dingle med fødderne fra træbroen, mens du spotter fisk i vandet og kigger på havørne og mange andre fuglearter. På stenalder- shelterpladsen kan du nyde din madpakke eller slå dig ned for natten. Stien rundt om søen er fem kilometer lang og har bænke og masser af udsigt undervejs.

Praktisk

P-plads ved Viengevej og Lystrupvej, toilet ved shelterpladsen.

6: True Skov /Skjoldhøjkilen

Fitness eller fordybelse

Den unge løvskov brydes af pletter af nåletræ, og landskabet veksler mellem skov, lysåbne arealer og søer. Giv hunden frie tøjler i en af områdets to hundeskove, træn i fitnessredskaberne, udfordr vennerne på mountainbikeruterne og spis den medbragte frokost i et af de tre madpakkehuse.

Praktisk

P-plads ved Skjoldhøjvej. Ingen offentlige toiletter.

7: Åbo Skov

Åbne vidder og middelalderleg

Et nyt naturområde bestående af kuperet landskab, små søer, et vandløb og 5,5 km skovstier. Otte procent af aarhusianerne får deres drikkevand fra boringer i undergrunden ved Åbo Skov.

Praktisk

P-plads ved Harlevholmvej og ved Åbovej. Toilet og vandpost Harlevholmvej.

8: Mariendal Strand

Et stenkast fra byen

Udflugtsstedet, hvor du kaster med sten og laver bål. Padler i kajak og strandcamperer for natten. Eller nyder en stille stund med fiskestangen og lader tanker flyve.

Praktisk

P-plads ved stranden. ”Festivaltoilet” på stranden fra 1. maj til 1. oktober.

9: Østerby Skov

Picnic i det fri

Den unge skov omkranser Østerby Mose, hvor du kan fiske og lade roen sænke sig, mens aftensmaden måske landes. I bålhytten kan du nyde udsigten til søen, mens duften af snobrød eller friskfanget fisk breder sig. De nyanlagte stier i området og omkring søen indbyder til vandreture og fuglekig – søens to fugleøer bliver besøgt af både yngle- og trækfugle.

Praktisk

P-plads ved Obstrupvej. Ingen offentlige toiletter.

Du kan læse mere om de enkelte udflugtsmål på: Grønne Udflugtssteder (aarhus.dk og finde nærmere information om reservation af shelters på: FriluftslivAarhus.dk

Tekst og foto: Teknik og Miljø, Aarhus Kommune/Aidin Esmaeli