De 9 myter er redigerede uddrag fra bogen ’100 myter om motion og vægttab’ af Bente Klarlund Pedersen og morten Zacho. Udgivet på FAdL’s forlag i 2016.

 

Går du 10.000 skridt om dagen, behøver du ikke træne

 

Falsk – Hvis målet er at være så sund som muligt, kan du vinde mere ved at gøre andre ting ud over at gå 10.000 skridt om dagen. Gang i sig selv er ikke en alsidig træningsform, og specielt jo ældre man er, desto vigtigere er det at lave træning, der styrker musklerne. Det er også et stort plus at lave konditionstræning.

 

Er du tynd, behøver du ikke dyrke motion

 

Falsk – Er du fysisk inaktiv, men spiser relativt beskedent, kan du sagtens være tynd. Men muskelmassen vil være lille, og fedtmassen vil være relativt stor – især omkring maven og dermed de indre organer. Det giver øget risiko for sygdomme, der kan bidrage til udvikling af åreforkalkning, insulinresistens og demens.

 

Kvinder skal træne med mange gentagelser og lette vægte

 

Falsk – At kvinder har en højere fedtprocent end mænd gør, at kvinders muskler næsten aldrig kommer til at se ekstreme ud. I stedet vil trænede muskler under det naturlige fedtlag give former på balder, lår, skuldre osv. Og dermed kun være en fordel i forhold til at opnå en feminin, velformet krop.

 

Det giver færre skader at træne med maskiner end med frie vægt

 

Sandt – Ved en direkte sammenligning er det korrekt, at træning med frie vægte giver flere skader. Det skyldes dog primært, at folk har en uheldig tendens til at tabe vægtene ned over sig selv. Generelt er risikoen for skader ved styrketræning – uanset træningsredskab – dog langt mindre end ved de fleste andre idrætsgrene.

 

En kalorie er en kalorie

 

Falsk – Alle kalorier feder ikke lige meget. nogle fødevarer, fx nødder og mange grove grøntsager og kornprodukter, ryger nemlig oftest ret ufordøjede gennem systemet. Desuden bruger kroppen særlig meget energi på at omsætte fx kød og andre proteinrige fødevarer, mens kroppen har nemt ved at optage og lagre fx fedt og sukker. Samtidig påvirker forskellige fødevarer mæthedsfornemmelsen forskelligt.

 

Du må ikke løbe to dage i træk

 

Falsk – Hvis du er vant til at løbe, må du gerne løbe to dage i træk. er du nybegynder, er hver anden dag passende. Sener og muskler skal vænne sig til den nye belastning, og det tager noget tid. Men har du løbetrænet i et par måneder, kan du sagtens løbe hver dag. det kan godt være, at du ikke får mere ud af at løbe syv dage om ugen i forhold til fire, men det passer ikke, at man ikke må løbe hver dag.

 

Rødbedesaft forbedrer præstationsevnen

 

Sandt – Rødbedesaft kan faktisk booste din præstation. Forsøg har vist, at både en 4 km og en 16 km tidskørsel kan gennemføres knap tre procent hurtigere efter indtagelse af rødbedesaft. Det tyder dog på, at ikke alle får samme forbedring.

 

Har du knogleskørhed, risikerer du knoglebrud, hvis du træner

 

Falsk – Har du osteoporose, er din risiko for at få knoglebrud mindre, hvis du træner, end hvis du er fysisk inaktiv. Videnskaben har påvist, at det er de mest fysisk aktive, der falder mindst. Fysisk aktivitet og dermed muskelstyrken har også betydning for, om du får et knoglebrud, hvis du falder. Og har du fået et knoglebrud, vil en god muskelstyrke øge din chance for at overleve betydeligt.

 

Det er usundt at løbe, hvis du bor i byen

 

Falsk – Hvis du bor i byen, bliver den luftforurening, du udsættes for, ikke specielt værre af, at du løber eller cykler i byen. Selv om man kunne tro, at øget ventilation ved fx løb kunne give en forstærket effekt af den forurenede luft, har studier ikke kunnet påvise en forværring.

 

Tekst: Inge Hald