Bøger kan noget særligt. Her er fire gode grunde til at skifte skærmen ud med en bog ind imellem:  

1. Ro og fordybelse 

Hele dagen bliver vi blæst igennem af nyheder, information og underholdning. Mange oplever, at de har mistet evnen til koncentration og fordybelse. Men når du læser bøger – gerne papirbøger – vænner du langsomt hjernen til at arbejde uden afbrydelser igen. Og jo mere du koncentrerer dig, jo nemmere får du ved det. At læse kræver fokus, men det giver også fokus. 

2. Nye perspektiver 

At læse bøger giver dig muligheden for at leve mange flere liv end dit eget. Du lærer mennesker at kende, du ellers aldrig ville have mødt. Du kan rejse i tiden og høre de dødes stemmer eller leve i fremtiden i et par timer torsdag aften. At spejle sig i andre folks liv og udfordringer kan gøre det nemmere at se ting fra flere sider og forstå andre mennesker og måske også dig selv. 

3. Du er ikke alene 

De fleste kender til ensomhed, ind imellem eller ofte. Når vi tænder for skærmen, er vi også i en form for selskab. Men i bøgerne kan det føles som om, du kommer tættere på. Måske fordi de også viser os det indre liv. Bøger er hemmelige døre ind til andre menneskers tanker, følelser og hemmeligheder og selv om de mennesker er fiktive, kan de på mystisk vis få dig til at føle dig mindre alene. 

4. Frisk luft og gode skridt 

Tag litteraturen eller en god podcast i ørerne og kom ud og mærk den friske luft i lungerne, mens du får nogle gode skridt i benene. Det er næring til både krop og sjæl.  
 
 

Litteratur i ørerne 

Arv og Miljø af Vigdis Hjorth (2017)  

8 timer, 32 minutter – lydbog ved eReolen. 

Familieopgør. Barsk, rystende og velskrevet roman om fortielser, anklager og umulig forsoning.  

Familien består af far, mor og fire nu voksne børn. Den ældste Bergliot (fortælleren) har brudt med sine forældre, og det samme har broren Bård. Bergliot har lidt kontakt med den ene af søstrene, som en dag fortæller hende, at forældrene har testamenteret deres to sommerhytter til de to yngste døtre. Det tager Bergliot ikke så tungt, men broren indleder en kamp for at få omstødt testamentet, og Bergliot og Bård får kontakt igen, nu sammen mod resten af familien. 

Vigdis Hjorths roman er en meget indsigtsfuld og ætsende fortælling om, hvad der kan ske i en familie og om, hvordan fortielser og tabuiserede emner præger en familie for altid. Det er en stærk historie, som det er svært ikke at blive berørt af. 

Læs en biografi 

Christian 2. af Lars Bisgaard (2019) 

446 sider 

Omfangsrig og spændende biografi kaster nyt lys over en af Danmarks mest berømte og berygtede konger og rydder op i de mange myter om ham. 

Denne velskrevne biografi bygger bl.a. på et hidtil uudnyttet, omfangsrigt brevmateriale. Romanen nuancerer billedet af den omstridte konge, der i udlandet fik tilnavnene Nordens Nero og Christian Tyran, mens han i Danmark blev set på med mildere øjne. Du får en fornemmelse af, hvilket rige og hvilke politiske udfordringer, Christian arvede efter sin far, kong Hans. Bisgaard sætter desuden kongens liv ind i en større international sammenhæng. Han var kun konge i 10 år, men hvem var han egentlig? En stor renæssancefyrste eller en håbløs taber? Bisgaard tegner et billede af en på mange måder moderne fyrste. Fremskridtsvenlig, men også stædig og selvrådig. En konge, der overvurderede sig selv og katastrofalt undervurderede sine modstandere. 

Læs højt for børnebørnene 

Hjertet og flasken af Oliver Jeffers (2017) 

36 sider 

For at opleve ægte glæde og kærlighed, må man satse sig selv, hvilket indebærer at udsætte sit hjerte for både smerte og sorg. En betagende bog, der tilbyder en børnevenlig tilgang til store og svære emner for børn fra 4 år. 

Vores hovedperson er en lille pige, hvis hoved er optaget af alle de spændende ting, der kan findes i denne verden, hvordan mennesker og dyr er skabt, om jorden er rund, og hvordan universet ser ud. Disse tanker deler hun med sin far eller bedstefar, når han sidder i sin store stol. Men en dag er stolen tom! Pigen beslutter at beskytte sit hjerte og putter det i en flaske, som hun hænger om halsen. Men uden sit hjerte, føler hun ikke noget mere. Hun glemmer stjernerne, alt det spændende omkring sig og sin store nysgerrighed. Hun har kun vægten af den tunge flaske om halsen. Kan hjertet mon nogensinde komme ud af flasken igen? 

Podcast – udvid din horisont 

Søg på podcasts på www.aakb.dk og lad dig inspirere til at udvide din horisont med en god podcast i ørerne.  

Vi kan blandt andet anbefale ”Vinterbader: en podcast om iskoldt velvære” af Klaus Slavensky (2021): 

Redaktør og forfatter Klaus Slavensky, som har skrevet bogen “Vinterbader”, causerer om vinterbadningens historie og skikke og taler vinterbadning med forfatterne Hanne-Vibeke Holst og Lone Kühlmann 

Måske bliver du selv fristet til at hoppe i de kolde bølger?