Alle har en livsfortælling og enhver fortælling er et udtryk for alle de oplevelser og mennesker, som man har mødt på sin vej, og som har formet én til den person, man nu engang er – det samme gælder bøger. Historier åbner op for erfaringsverdener, som ikke nødvendigvis er tilgængelige for alle og en enkelt historie kan derfor have stor individuel betydning. 

Aarhus Bibliotekerne anbefaler at læse imponerende slægtsromaner og lytte til podcast om det levede liv. I disse nærværende fortællinger bliver du indhyllet i forskellige tidsaldre, og de dertilhørende problemer og glæder, som hører den enkelte tidsånd til. Anbefalingerne, som spænder fra de små til de helt store fortællinger, hylder livet på både godt og ondt. Vi håber, du vil læse (og lytte) med.  

Mange hilsner  

Louise Lærke Porsborg Gatten, Aarhus Bibliotekerne. 

PODCAST 

Martin A. Hansen som kunst og natur af Klaus Slavensky (2021) 

En podcast om mennesket og forfatteren Martin A. Hansen (1909-1955) og om den stevnske naturs betydning for hans værker. Via samtaler med Michael Løvendal Kruse fra Danmarks Naturfredningsforening og datteren Mette Lise Rössing kan du blive klogere på Martin A. Hansen som forfatter. Der kommer løbende oplæsninger fra et uddrag af hans værker, således at du får en fornemmelse af hans litterære univers. Podcasten er en del af serien ’Martin A. Hansen til tiden’ og kan findes på eReolen.dk, hvor du også kan finde mange lignende podcasts. 

BOG 

Kærlighedens år af Johanne Mygind 

I Johanne Myginds debutroman fra 2021 møder vi Nanna, som nyligt er fraflyttet sin mand og sine tre børns far. Hun kæmper med at finde fodfæste i sit nye liv og erfarer prisen for sin frihed, mens hun begynder at spekulere over, hvem hun egentlig er, hvad hun er gjort af, og hvor hun er på vej hen. Dette baner vej for en undersøgelse af hendes familiehistorie og romanen skifter mellem perspektiver fra tre generationer af kvinder og deres jagt på at finde sig selv, frihed, lighed og prisen for det hele. Myginds debutroman er både velskrevet og imponerende i dens veksling mellem de tre forskellige tidsaldre, hvor kvinder har forskellige muligheder og livsvilkår – men alligevel ikke nødvendigvis træffer deres valg derefter. 

BOG

Halvt i himlen af Lone Hørslev 

I Lone Hørslevs fornøjelige 2021-roman om sin oldemors ungdom i 1920’ernes København møder vi søstrene Ellen og Dagmar, som bor i en lille lejlighed i Pisserenden og drømmer om bedre dage i vente. Romanen er en sanselig og sprudlende fortælling om ungdommens naivitet og ikke mindst om de brølende tyveres festivitas, facader og længslen efter et bedre liv på den anden side af Atlanten. Hørslev formår at skildre fattigdommen i datidens København, men overser ikke, at selvom livsvilkårene var dårlige, så manglede unge kvinder hverken fantasier, lyster eller drømme. I efterskriftet står der, at romanen er baseret på Hørslevs egen oldemors historie, men hvem af de to søstre, der er Hørslevs oldemor, det må du selv læse dig til. ‘Halvt i himlen’ er heldigvis en knaldgod læseoplevelse, som både underholder og oplyser på samme tid. 

FILM

Filmstriben 

Dyk ned i Irlands dramatiske historie og se/gense filmen: Bloody Sunday eller tag en tur i biografen og se den Oscarvindende film: Belfast af Kenneth Branagh 

https://fjernleje.filmstriben.dk/

APP 

FamilySearch Minder 

App’en hjælper dig med at bevare fotos, beretninger, dokumenter og lydfiler om dine forfædre. Du kan bruge minder på hjemmesiden FamilySearch og i FamilySearchs mobilapp. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *