Den nye Wefood-butik i Aarhus har allerede overhalet søsterbutikkerne i København.

Var det noget med en palle kokosmælk, en frisk salat, noget nyt legetøj, øl fra et mikrobryggeri eller måske brød fra i går? Så er butikken Wefood på Vesterbro Torv i Aarhus måske stedet, du skal gæste.

Folkekirkens Nødhjælp driver to Wefood-butikker i København og siden maj i fjor også én i Aarhus, hvor butikken på Vesterbro Torv allerede har overhalet de to andre, både hvad angår omsætning og antallet af frivillige i butikken.

 

Varer til billige penge

Varerne i butikken sælges til nedsat pris, fordi de af én eller anden grund ikke kan sælges i almindelige butikker. Ud over at varerne kan have overskredet datoen for holdbarhed, er der mange gange tale om forkert mærkning eller beskadiget emballage.

“Vi har en løbende kvalitetskontrol, der sikrer, at vi ikke sælger fordærvede varer, men meget af det, vi sælger, har ikke problemer med udløbsdatoen. Det kan være et parti, der bliver beskadiget under transport, og som det er for besværligt for butikker at pakke om. Det sælger vi hos os, blot til en lavere pris,” siger Jan-Martin Mikkelsen, der er projektleder for Wefood, og tilføjer:

“Jeg har ikke selv noget imod at drikke en øl eller en juice, der er et halvt år for gammel. Man kan smage på varen og så i øvrigt bruge sin sunde fornuft.”

 

Flere formål

Kunderne i butikken er typisk studerende, pensionister eller andre med lave indkomster. Konceptet for Wefood har ramt tidsånden i forhold til madspild og bæredygtighed. Det er et paradoks, at en tredjedel af verdens fødevarer ender i skraldespanden, samtidig med at 800 mio. mennesker sulter. Derfor er det også Folkekirkens Nødhjælp, der står for Wefood-butikkerne i Danmark. Overskuddet går til nødhjælp i den 3. verden. Frivillige er en betingelse for, at butikkerne kan leve. Jan-Martin Mikkelsen fortæller, at de fleste frivillige er enten pensionister eller studerende. Én af de frivillige på Vesterbro Torv er Jørgen Christensen: ”Det giver rigtig god mening for mig at være frivillig her. Det er dejligt at bidrage til at hjælpe mennesker i nød. Jeg kan godt lide det dobbelte formål med butikken: “På den ene side gør vi noget ved madspild, og på den anden side er vi med til at gøre tilværelsen lidt lettere for folk i nød,” siger han om årsagen.

 

Wefood Aarhus

Vesterbro Torv 1A, 8200 Aarhus C.

Åbningstider: Mandag-fredag kl. 11-18 og lørdag kl. 11-16

TEKST OG FOTO Allan Witte