Parken ved det nedlagte Marselisborg Hospital er lagt totalt om, og et nyt, grønt åndehul med fokus på tilgængelighed, klimatilpasning og fællesskab er opstået. Her kan alle og enhver få et frirum med plads til hygge, bevægelse og masser af frisk luft. 

Af Mia Dahl, kommunikationsmedarbejder Teknologi i Praksis/DokkX 

Hvis du har været forbi området ved MarselisborgCentret på Langenæs det seneste års tid, har du måske lagt mærke til, at der er blevet gravet og bygget til den helt store guldmedalje. 

Det skyldes, at der er blevet arbejdet på anlægningen af en splinterny park, der skal være til glæde for alle byens borgere. Og det er ikke hvilken som helst park – det er nemlig en unik park, som både tager hensyn til de mennesker, der deltager i rehabilitering og genoptræning på MarselisborgCentret, alle byens borgere og ovenikøbet klimaet. 

En park med mange formål 

Den nye park har projektnavnet SPARK, og det står for Sundhed, Park, Aktivitet, Rehabilitering og Klimatilpasning. 

“Parken kan bruges af alle borgere til alverdens formål. Folk med grønne fingre kan så og plante i de små byhaver, motionister kan træne og tage sig en løbetur på stierne, andre kan slappe af i solen, lave bål og gå til koncerter. MarselisborgCentrets aktører kan anvende parkens faciliteter som et led i rehabilitering,” siger projektleder Ole Mygind. 

Parken er desuden udviklet til at kunne håndtere de store regnmængder, som klimaforandringerne forårsager. En sø i midten af parken opsamler regnvandet, som efterfølgende bliver ledt videre til de mange lavninger i parken. 

Fokus på tilgængelighed 

Parken er udviklet med tilgængelighed for øje, så alle uanset alder og funktionsniveau kan færdes trygt og få glæde af den. Der er blandt andet anlagt asfalterede stier, så folk i kørestole, med rollatorer og barnevogne kan komme ubesværet rundt i hele området. 

“Hele SPARK-projektet bygger på fællesskab og borgerinddragelse, og derfor har vi haft løbende samarbejder med mange forskellige aktører og partnere for at skabe den mest optimale park for så mange som muligt,” fortæller Ole Mygind. 

Blandt andet har Tours on Wheels været forbi for at teste tilgængeligheden for kørestolsbrugere. 

“De var heldigvis glade og tilfredse med resultatet,” smiler Ole. 

“Hele SPARK-projektet bygger på fællesskab og borgerinddragelse.” 

Førhen har parken ved MarselisborgCentret været et sted, som mange ikke vidste fandtes, men mon ikke det ændrer sig nu? Parken kommer nemlig til at gavne rigtig mange forskellige målgrupper og har potentiale til at blive Aarhus’ nye, grønne samlingspunkt. 

Gratis udendørs fitnessparker 

Aarhus Kommune har et væld af udendørs fitnessparker, hvor du kan holde dig i form og samtidig få frisk luft i naturskønne omgivelser 

Find dem på disse to links (sæt x ved fitnesspladser):  

Billeder(tekster) 

Billede 1: Smuk aftensol over den nye park. 

Billede 2: I den nye park er der mulighed for at få sig en lille byhave. 

Billede 3: Projektleder Ole Mygind og Antoniett Vebel Pharao fra Tours on Wheels taler om parkens tilgængelighed for kørestols- og rollatorbrugere. 

Billede 4: Der er tænkt over tilgængeligheden i parken. Blandt andet i form af et stort, asfalteret stisystem. 

Billede 5:  Der er udsigt over hele parken fra bakketoppen. 

Billede 6: Tours on Wheels er en af de mange samarbejdspartnere. Her er de på en tur rundt i parken for at teste tilgængeligheden for kørestolsbrugere af. 

S