Hvor godt kender du din by?

I Aarhus har vi det hele – skov, strand, kultur, historie, butikker og spændende spisesteder. Og endda inden for gåafstand. Vi kender ARoS, Domkirken, Den Gamle By og Moesgaard. Men hvad med alle de mange små skæve perler, skjulte kroge og hemmelige steder? Her ligger der tit anderledes oplevelser gemt.

 

I en ny bog deler to ærkeaarhusianere ud af deres egne favoritter til inspiration for både hjemmefødninge og besøgende. Vi har været med den ene af forfatterne, Peter Vestergaard, på en lille tur rundt til nogle af de steder, som er med til at give byen farve, charme og mangfoldighed.

 

Træskibshavnen over for Aarhus Ø er et af de 111 steder i Aarhus, du bare skal se ifølge Peter Vestergaard. Han er en af forfatterne til en ny bog om byens skjulte oaser og mindre kendte steder. Foto: Dorte Søholm

 

Verdenskunst i vestbyen

”Det store relief” af Asger Jorn

Århus Statsgymnasium, Fenrisvej 33, 8210 Aarhus V.

 

Forlaget frydenlund – Peter Vestergaard – 111 Steder i Aarhus som du må se

 

I forhallen på Statsgymnasiet i Hasle mødes man af intet mindre end et hovedværk i dansk kunst. Asger Jorns Det store relief tager imod med sprudlende farver og en vilter motivverden. 1200 stykker håndlavet keramik udgør det 27 meter lange og 3 meter høje værk.

 

”Man forventer ikke, at der dukker verdenskunst op på en stille villavej i det vestlige Aarhus,” siger Peter Vestergaard. Han gør opmærksom på, at man, hvis man ser godt efter, kan finde aftryk af både scooterdæk, hundepoter og sko i leret.

 

Gymnasiet blev indviet i 1958. Det er tegnet af de aarhusianske arkitekter Gravers og Richter, og den modernistiske bygning er i dag fredet.

 

”Så man får faktisk en dobbelt oplevelse her. Både kunst og arkitektur er i særklasse,” fastslår Peter Vestergaard. Alle kan gå ind og se relieffet, men skolens kontor vil gerne lige have, at man melder sin ankomst.

 

 

En tidslomme i træ

Finnebyen

Ved Hasle Ringvej, 8210 Aarhus V.

 

Forlaget frydenlund – Peter Vestergaard – 111 Steder i Aarhus som du må se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De 122 præfabrikerede træhuse, som byrådet i 1947 købte i Finland på grund af boligmanglen i Aarhus, står der stadig. Dengang var de alle på 56 kvadratmeter og enten røde, blå, gule eller grønne. I dag er der bygget til og om, og husene er malet i alle farver.

 

”Det her er simpelt hen en kulturhistorisk perle, som er helt særlig for Aarhus,” siger Peter Vestergaard, som altid har været fascineret af det lille, finske smørhul ved Ringvejen.

”Stemningen her er hyggelig som i en kolonihaveforening. Det er en nostalgisk tidslomme.”

 

I 1947 blev husene solgt for 27.000 kroner til børnefamilier. I dag er de i en helt anden prisklasse. Kvarteret er populært, og beboersammenholdet stærkt.

 

 

Græske guder under universitetet

Antikmuseet

Aarhus Universitet, bygning 1414, Victor Albecks Vej 3, 8000 Aarhus C.

 

Forlaget frydenlund – Peter Vestergaard – 111 Steder i Aarhus som du må se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klassiske, hvide statuer af guder, helte, krigsherrer og kejsere står side om side på Antikmuseet i Universitetsparken. Samlingen blev grundlagt i 1949, for at kommende arkæologer og kunsthistorikere kunne studere de antikke værker i fuld størrelse. I dag er det et museum, som er åbent for alle.

 

”Jeg vidste godt, at det eksisterede, men jeg havde aldrig været her. Det viste sig at være en virkelig god og uventet oplevelse – og så er den endda gratis. Antikmuseet kan varmt anbefales,” siger en begejstret Peter Vestergaard.

 

Antikmuseet rummer 500 gipsafstøbninger og 4000 originale genstande fra de gamle grækere, romere, egyptere og etruskere.

 

 

Gratis shopping

REUSE, genbrugscentral

Skovgaardsgade 5G, 8000 Aarhus C (til medio juni)

Jægergårdsgade 164C, 8000 Aarhus C (fra medio juni)

 

Forlaget frydenlund – Peter Vestergaard – 111 Steder i Aaarhus som du må se

 

Hvorfor smide møbler, nips eller porcelæn ud, når andre kan få glæde af tingene? På Aarhus Kommunes genbrugscentral, REUSE, får skraldet en ny chance. Her kan man aflevere eller hente ting, som ellers ville ryge i småt brændbart. Og det koster ikke noget at handle her.

 

”Det er en gratis shoppingoplevelse, som giver rigtig god mening,” siger Peter Vestergaard. Han glæder sig over, at Aarhus Kommune går foran med et godt eksempel, når det handler om at styrke vores miljøbevidsthed.

 

REUSE tilbyder velkomstpakker til studerende med alt, hvad et ungt mennesker har brug for, når han eller hun flytter hjemmefra. Og skal man holde fest, kan man kvit og frit låne en partykasse med glas, bestik og tallerkner.

 

 

Tintin, Terry og vennerne

Tintin-butikken

Skovvejen 46, 8000 Aarhus C.

 

Forlaget frydenlund – Peter Vestergaard – 111 Steder i Aarhus som du må se.
Tintin Butik hvor Thomas Haagensen viser frem i sit Tintin univers og genoptrykte retroplakater.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der er mange fristelser for samlere i denne utraditionelle butik, hvor man kan købe Tintin i alle afskygninger. Her findes mindst 500 varer fra det belgiske tegneserieunivers: T-shirts, figurer, bøger, tasker, postkort, modelfly og –biler.

 

Forretningen drives af Thomas Haagensen, som selv er samler, og han kalder stedet ”mit forvoksede herreværelse”.

 

”Her er mange ting, man ikke lige finder i et stormagsin. Vi har taget en række butikker med i vores bog, fordi de er unikke og med til at give en mangfoldighed til byen,” forklarer Peter Vestergaard.

 

Ud over effekter fra tegneserieheltens verden sælger Thomas Haagensen gamle filmplakater og meget andet sjovt. I princippet er alt til salg. Også møblerne.

 

 

Kuttere og skonnerter

Træskibshavnen

Fiskerivej 32, 8000 Aarhus C.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der er kig til både fashionable luksuslejligheder og topmoderne højhuse på Aarhus Ø fra denne autentiske oase. Her ligger flere end 80 historiske træskibe i alle størrelser – både store skonnerter, som har været på langfart, og pensionerede fiskekuttere i alle farver. Fritidssejlere tager sig nu kærligt af de gamle fartøjer, og der nusses om de håndværksmæssige detaljer.

 

”Det er et utroligt charmerende og nostalgisk sted midt i et område med så meget nybyggeri. Det er så vigtigt, at byen bevarer den slags åndehuller, så det hele ikke bliver plastret til med høje huse. Træskibshavnen er virkelig en kulturperle,” siger Peter Vestergaard, som selv nyder at kigge forbi havnen på en solskinsdag, hvor træskibsfolket arbejder på deres skibe eller sidder på bænken med en øl.

 

 

Blå, grønne og gule minder

Spejdermuseet Århus

Søren Nymarksvej 19, 8270 Højbjerg

 

Forlaget frydenlund – Peter Vestergaard – 111 Steder i Aarhus som du må se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En gang spejder – altid spejder. Minderne vælter frem, når gamle spejdere træder indenfor på Spejdermuseet i Højbjerg. Her er patruljeflag, duelighedstegn, lejrtelte, sangbøger og uniformer fra både de blå, de grønne og de gule spejdere. En af uniformerne har lidt stjernestøv drysset over sig. Det var den, som Lille Per bar i filmen Far til fire og ulveungerne fra 1958.

 

”Det er virkelig ildsjæle, som driver det her sted, og det kører uden offentlig støtte,” forklarer Peter Vestergaard, som er imponeret over de 40 frivillige, som skraber penge sammen til driften af museet ved at arrangere loppemarkeder og jazz i festugen. Og holder åbent hver lørdag formiddag.

 


Bog

“111 steder i Aarhus som du skal se” er titlen på en ny og anderledes guidebog, som netop er udkommet på forlaget Frydenlund.

 

Bag bogen står parret Lena Bendt og Peter Vestergaard. Hun er arkitekt og kunstner, han er tidligere chefredaktør på Århus Stiftstidende og pressechef for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Begge er indfødte aarhusianere. Billederne i bogen er taget af fotograf Henrik Bjerregrav.


Flere steder

Flere tips til steder, du bare skal se i Aarhus

Chokoladefabrikken Elvirasminde

Kreative og kunstneriske sjæle udfolder sig i de gamle industribygninger, som er nænsomt restaureret med sans for de spændende arkitektoniske detaljer.

Moesgaard Park

Engelsk haveidyl i parken omkring Moesgaard Herregård. Den er anlagt omkring 1800 som en af Danmarks første romantiske haver. Det ideelle picnicsted.

Frederiksbjerg Skole

Et helt nyt stykke bylandskab, der indbyder til leg, bevægelse og aktivitet på mange niveauer. Her er det svært at sidde stille.

Gellerup Bypark

Ambitiøst parkprojekt midt i betonen. Her er sø, vandløb, stier, kælkebakke og hele 1600 træer. Og man må smage på både frugter og krydderurter.

Marseliskapellet Familien

Marselis indrettede i 1702 det pompøse familiegravsted i Domkirkens nordre tårnkapel. Over statuerne af de afdøde svæver buttede barokengle.

Musikhusets kunstskatte

Tag en gratis rundtur og kig lidt nærmere på de flere end 30 fine værker, som udsmykker huset på flere etager. Billetsalget har en folder om kunstskattene.

Ole Rømer-observatoriet

To zinkbeklædte kupler hvælver sig over det mere end 100 år gamle observatorium, hvor man kan komme tæt på stjernerne.

Udsigten i Riis Skov

Tag en pause og nyd byens bedste udsigt ind over fiskerihavn, træskibe og alt det nye på Aarhus Ø.

Aarhus Søfart Museum

Skipperskrøner fra de syv have og 30.000 genstande med en maritim historie er noget af det, man kan finde på museet, der har til huse i 13 containere på havnen.

Klintegaarden og Strandparken

Banebrydende 30’er-arkitektur, som stadig er fyldt med liv. Vigtige bidrag til den danske funktionalisme.

Jazzbar Bent J.

Et legendarisk musikværtshus fra 1973 er rykket på museum i Den Gamle By. Stemningen er intakt. Og der må ryges…

Magic Mushrooms

En storby hænger på hovedet i parkeringskælderen under Dokk1. Kig op og nyd verdenskunst skabt af duoen Elmgreen & Dragset.


 

 

 

 

TEKST Dorthe Søholm FOTO Henrik Bjerregrav