Aarhus flyder nærmest over af kunstneriske udfoldelser for enhver smag. Nogle af dem springer let i øjnene: Regnbuen på ARoS, som har det med at dukke op i synsfeltet de mest overraskende steder i byen, Grisebrønden – eller Ceres-Brønden, som den rettelig hedder – foran rådhuset, Torvenes Brøndsløjfe på Store Torv (på aarhusiansk: Vanddragen) samt springvand, skulpturer, relieffer, gavlmalerier og andre former for street art; men der findes mange andre fine kunstværker, som man kan nyde ganske gratis. Her får du nogle smagsprøver.

Musikhuset

Her er masser af billedkunst, både inde og ude. Værker af kendte kunstnere som Robert Jacobsen, Richard Mortensen, Ingvar Cronhammar, Pierre Soulages, Ejler Bille, Mogens Andersen og Jean Arp. Og af knapt så kendte: Jette Vohlert, Sonny Tronborg, Jørn Larsen, Chen Wenling. Musikhuset har udgivet en 40 siders guide om sine kunstskatte, hvor man kan sætte sig lidt mere ind i de enkelte værker: Musikhuset Aarhus. Man kan også hente den gratis i Musikhusets billetsalg og for eksempel tage den med rundt på kunstvandringen.

Marselisborg Slotspark

20-25 skulpturer, bl.a. Marselisborgkrukken af Peter Brandes, Claus Ørntofts ”Tre løver og ni hjerter” samt adskillige skulpturer udført af Prins Henrik. Der er fri adgang til slotsparken, når den kongelige familie ikke har residens på slottet.

Universitetet

Omkring 1000 værker alt i alt, fordelt i de gule bygninger samt i de fusionerede institutioner Handelshøjskolen, Danmarks Pædagogiske Universitet og Ingeniørhøjskolen. Det største kunstværk rent fysisk er Per Kirkebys 500 kvadratmeter store maleri ”Anastasis” – Opstandelse – der strækker sig på vægge og lofter over tre etager i Søauditorierne. Et andet højdepunkt er Erik A. Frandsens udsmykning af direktionsbygningerne, Nordre Ringgade 1: Mosaikbilleder, en hel væg af blanke stålplader med indgraverede blomster, et aluminiumsrelief og oliemalerier. ”Kunst i gule rammer” er en vejviser til Aarhus Universitets mange kunstværker. Den kan lånes på biblioteket.

Aarhus Statsgymnasium på Fenrisvej

Asger Jorn har tilbage i 1959-60 udført det 27 meter lange ”Det store relief” i keramik i forhallen og billedtæppet ”Den lange rejse” i festsalen, sidstnævnte sammen med Pierre Wemaëre. I 2013 kom Per Kirkeby til med skulpturen ”Laokoon” i gymnasiets såkaldte Grønnegård.

Dokk1

”Magic Mushrooms” af det dansk-norske kunstnerpar Elmgreen & Dragset. ”Gongen” af Kirstine Roepstorff. Nordeuropas største rørklokke, som kan slås an af nybagte forældre fra fødeafdelingen på Skejby Sygehus. En lyd, man sent glemmer, hvis man er så heldig at opleve den.

Kirkerne

De fleste kirker rummer seværdige kunstværker. 2 eksempler: Skt. Johannes Kirke på Trøjborg – glasmosaikker af Arne Haugen Sørensen. Ravnsbjergkirken i Viby – ”Lystræet” og ”Ravnen” af Erik Heide. Samme Heides enorme granitkors er vartegn for Vestre Kirkegård, og Nordre Kirkegård er også en kunstvandring værd, med sine mange gravmonumenter over byens store sønner – måske Aarhus’ svar på Assistens Kirkegård i København? Kirker, biblioteker, frivillighusene, Godsbanen og mange andre steder har skiftende udstillinger med et meget bredt udvalg af kunstnere. Og så er der en frodig underskov af gallerier og værksteder, der jævnligt holder åbent hus, så man kan komme og se, hvad de kan.

Mere gratis kunst i Aarhus

aarhus.dk er der en oversigt over en stribe af de mest kendte udendørs monumenter og statuer i byen – søg på ’Monumenter i Aarhus’. Vil du vide mere om, hvad der er af gratis tilbud i Aarhus, og ikke kun på billedkunstens område, så tjek Visit Aarhus’ hjemmeside: Det sker i Aarhus | VisitAarhus

Tekst: Ingrid Terkelsen

Foto: Lars Kruse/Aarhus Universitet