At være frivillighovedstad handler først og fremmest om at fejre fællesskabet. 2018 er en hyldest til aarhusianerne og en åben invitation til alle, der har lyst til at sætte deres præg på byen.

En helt almindelig kop kaffe kan gøre en verden til forskel. Selv om det synes som en simpel gestus, så kan det være lige dén invitation, der får et andet menneske til at lyse op igen. På samme måde kan den ugentlige times indsats som fodboldtræner for de lokale miniputter synes som en ordinær indsats, men for spillerne kan det gøre forskel for resten af deres liv – fordi fællesskabet tilbyder venner, indhold og værdier, der varer ved.

En hyldest til aarhusianerne

I 2018 bærer Aarhus titlen ’Europæisk Frivillighovedstad’. Og ifølge programleder Henning Winther, handler frivillighed netop om fællesskaber – ikke mindst fællesskabet Aarhus. ”Vi har et enormt engagement i byen. Fantastiske ildsjæle og folk, der brænder for at udvikle byen. Men ikke mindst også helt almindelige mennesker, der engagerer sig i sportsforeninger, fællesråd, den lokale skole, plejehjemmet og deres naboer – selv om Aarhus er en stor by, så har vi masser af det nærvær og sammenhold, der traditionelt har kendetegnet mindre bysamfund,” siger Henning Winther og forklarer, at det at være frivillighovedstad ikke handler om at opfinde nye frivillighedsprojekter til lejligheden. ”Aarhus har fået titlen netop på grund af det store engagement, der er i byen. Fordi vi er supergode til at hjælpe hinanden og udvikle byen sammen. Med titlen hylder vi aarhusianerne og fejrer alt det, vi allerede gør. Og så bruger vi selvfølgelig titlen til fortsat at udvikle den stærke fællesskabs- og samskabelsesånd, der er i Aarhus,” siger han.

Nede fra og op

For selv om titlen blev tildelt af paraplyorganisationen European Volunteer Centre netop for alle de frivillige indsatser, der i forvejen finder sted, vil programlederen og frivillighedsårets politiske udvalg, bestående af blandt andre borgmester og regionsrådsformand, selvsagt mere end bare én lang frivillig-fest. ”Frivillighed og samskabelse er små processer, der starter nedefra. Derfor kommer vi heller ikke til at se et program for ting, man kan tage ud at se eller lave, som vi kender det fra kulturhovedstaden. Frivillighovedstaden skal styrke et allerede stort og stærkt stykke arbejde og dermed efterlade et varigt aftryk,” siger Henning Winther.

Sæt dit præg

I løbet af sommeren bliver hele byen inviteret til medborgerskabsmøder, hvor ’alle, der vil noget med Aarhus, er velkomne’, som programlederen udtrykker det. ”Forandring er ikke noget, vi opfinder i kommunen; Aarhus er noget, vi laver sammen,” siger Henning Winther og låner en vending fra DR’s velkendte licensslogan, når han slår fast, at: ”Aarhus er noget, vi giver til hinanden.”

 

Aarhus Europæisk Frivillighovedstad 2018

Titlen tildeles af den europæiske frivillighedsorganisation CEV. Dommerpanelet har lagt vægt på, at Aarhus har en god tilgang til at koble sin frivilligpolitik med politik og strategi for arbejdsløshed, sundhed og social inklusion. Tidligere frivillighovedstæder som London, Barcelona og Lissabon har oplevet, at titlen har øget det frivillige engagement og skabt opmærksomhed om aktivt medborgerskab.

Alt det, der gør en forskel

Kald det frivillighed, kald det samskabelse, medborgerskab eller bare kald det kærlighed. Den findes både i store institutioner som Godsbanen, North Side-festival og Aarhus Motion, og den findes i høj grad hos helt almindelige aarhusianere: Forældre og bedsteforældre, store skolebørn og unge voksne, der gør en forskel i idrætsforeninger, beboerforeninger, fællesråd og kirker, på lokalcentre og plejehjem eller for byens hjemløse. Den findes blandt alle de gode naboer, som hjælper med at lufte hund, passe børn og holde øje med huset. Den findes i de lokale institutioners bestyrelser og alle andre steder, hvor man kan engagere sig lidt i sit nærmiljø og i den by, man bor i. Aarhus fejrer kærligheden til fællesskabet, når byen i 2018 bærer titlen Europæisk Frivillighovedstad. Og, som programleder Henning Winther udtrykker det, så behøver man ikke være tovholder på den nye multihal for at være med: ”Det er alle de små handlinger, der gør den store forskel. Det starter med dig selv: Engagér dig i dit eget liv. Hvis du vil gøre en forskel, så find ud af, hvad der er vigtigt for dig.”

 

Tekst: Pernille Bonne

Foto: Martin Dam Kristensen