Frivillighusene i Aarhus giver mange muligheder

Mange har for længst fundet vej til de fem frivillighuse i Aarhus, der stiller lokaler til rådighed for hundredvis af foreninger med utallige aktivitetstilbud. Men det kan være svært at overskue de mange muligheder. Derfor vil frivillighusenes nye leder, Susanne Væring, samle dem – ikke under ét, men under fem tage.

 

Mindfulness Foreningen. Seriøs Strik for Sjov. Dansk Jernbaneklub og Singlevenner 55+. Det er nogle af de mange klubber og foreninger, der holder til på Folkestedet, Aarhus Kommunes største frivillighus. Og med sammenlagt 480 foreninger i det store hus, er der noget for de fleste at kaste sig over, uanset alder, interesser og køn. ”Der kommer 5.000 borgere på Folkestedet hver uge. Huset summer af liv fra morgen til aften, og det er både unge og gamle stemmer, der kommer fra lokalerne, for vi har stor fokus på, at det skal være et sted for alle,” siger daglig leder Susanne Væring.

 

Tilbud skal samles

Susanne Væring har været daglig leder af Folkestedet i tre et halvt år. Men som noget nyt er hendes lederskab udvidet til også at omfatte de øvrige frivillighuse: Klostergade Centret, Værkstedet, Frivillighuset og Fristedet Skæring. Det kommer til at betyde et større samarbejde mellem de fem huse, fortæller hun. ”Vores vision er at synliggøre, at vi har aktiviteter, der passer til alle. Det vil vi gøre ved at samle tilbuddene, så der i stedet for fem forskellige bliver tale om ét samlet tilbud. Aktiviteterne vil stadig være fordelt på fem adresser, men med blandt andet en fælles hjemmeside og en fælles Facebook-side vil det være langt nemmere at finde præcis den aktivitet, man søger.”

 

”Nyt” frivillighus

Folkestedet er det eneste af frivillighusene, der henvender sig til alle aldersgrupper. De øvrige huse henvender sig primært til borgere over 60 år. Det gælder også Frivillighuset Sankt Pauls Gade, der pr. 4. april 2016 åbner i nye lokaler på Trøjborg. Men med flytningen får Frivillighuset meget mere plads, og det giver mulighed for at imødekomme langt flere brugeres ønsker og behov. For at udnytte de nye faciliteter bedst muligt er det derfor tanken, at Frivillighuset på Trøjborg skal være åbent for alle. ”Det nye frivillighus får nogle formidable faciliteter, som alle borgere og foreninger, uanset alder og målgruppe, kan have gavn af, og hvis vi åbner for alle, kan vi få udnyttet faciliteterne langt bedre. Meningen med frivillighusene er jo også, at de skal understøtte det gode liv, og det starter ikke først, når man bliver 60 år,” siger Susanne Væring.

 

Hvad kan man lave som frivillig?

Ressourcebanken er en liste af frivillige, der er klar til at rykke ud og hjælpe til ved forskellige kulturelle arrangementer og sportsbegivenheder i Aarhus og omegn. Som en del af Ressourcebanken får du spændende oplevelser og udfordringer og møder masser af nye mennesker. Du vil blive kontaktet, når der er nye arrangementer, men du kan altid takke nej, hvis det ikke lige passer i din kalender. Hvis du har spørgsmål eller gerne vil tilmelde dig Ressourcebanken, kan du sende en mail til Preben Arendt på pa@foreningsbutikken.dk.

 

Frivillighuse i Aarhus

 


FOLKESTEDET

Carl Blochs Gade 28, 8000 Aarhus C, tlf. 8713 5415, folkestedet.dk

Et medborgerhus for alle aldersgrupper. Har 5.000 besøgende ugentligt. Huser 480 forskellige foreninger.


FRIVILLIGHUSET

 Lokalcenter Trøjborg, Kirkegårdsvej 53, 8000 Aarhus C, tlf. 8940 4083, paulsgade.dk

 

Frivillighuset var tidligere beliggende på adressen Sankt. Pauls Gade 25, men åbnede den 4. april 2016 på Lokalcenter Trøjborg. Et medborgerhus for borgere over 60 år. I nær fremtid påtænker man dog at åbne stedet for alle. Havde i Sankt. Pauls Gade 900 besøgende ugentligt. Antallet forventes at stige efter flytningen. Husede i Sankt Pauls Gade 50 foreninger, men der forventes at komme en del nye foreninger til efter flytningen.


KLOSTERGADECENTRET

 Klostergade 37, 8000 Aarhus C, tlf. 8619 2530, klostergade.dk

Et medborgerhus for borgere over 60 år. Har 2.000 besøgende ugentligt. Huser 60 forskellige foreninger.

VÆRKSTEDET

 Østergade 40, 8000 Aarhus C, tlf. 2920 9915, oestergade40.dk

Et medborgerhus for borgere over 60 år. Èn stor forening med 450 medlemmer.

FRISTEDET SKÆRING

 Plantagevej 4, 8250 Egå, tlf. 4185 4204, fristedetskaering.dk

 

Moderne kursuscenter, der benyttes af frivillige foreninger, efterlønsog pensionistklubber. Centret har 40 sengepladser og plads til 50-60 personer på dagophold


 

Tekst: Charlotte Vincents Jansen