TEKST Dorte Søholm FOTO Niels Åge Skovbo

Hver tiende af os drikker mere, end godt er. Anette havde en fornemmelse af, at det med vinen var ved at løbe løbsk for hende. Hos Folkesundhed Aarhus fik hun gennem samtaler med andre i samme situation styr på sit forbrug.

Modelfoto

Hver dag, når hun kom hjem fra arbejde, stak hendes mand et glas vin i hånden på hende, og derefter blev det ofte til flere. Igennem lang tid havde 64-årige Anette haft en urolig følelse af, at hendes alkoholforbrug var på vej i en forkert retning.

Kursusforløb hjalp

”Jeg havde et svagt punkt der, og jeg var let at lokke,” forklarer Anette. Det er hun ikke længere. Et kursusforløb hos Folkesundhed Aarhus
hjalp hende.

”Nu overvejer jeg hver gang, om jeg skal sige ja eller nej. Gruppesamtalerne har været gode for mig, for jeg var ikke i stand til at komme ud af det selv, og jeg kunne ikke tale med nogen om min situation.”

Stor skam

Christina Kudsk Nielsen er sundhedsmedarbejder hos Folkesundhed Aarhus, der blandt andet arrangerer kursusforløb og vejleder borgere, der som Anette gerne vil se lidt nærmere på deres alkoholvaner. Kurserne er for alle, der drikker for meget og gerne vil gøre noget ved det. Efter en indledende samtale bliver man inviteret med i en samtalegruppe.

”Det med grupper har virket rigtigt godt i forbindelse med vores rygestop-forløb, hvor folk støtter hinanden, forklarer Christina Kudsk Nielsen.

”Især for kvinder kan der være en stor skam forbundet med et overforbrug af alkohol, og det kan være en kæmpe forløsning endelig at få fortalt nogen om det, man har gået og gemt på.”

Tæt på hinanden

Den forløsning oplevede Anette også. Men først skulle hun lige sluge en stor kamel: ”Jeg havde rigtigt meget lyst til at sige ‘nej tak’.”

For hende var det grænseoverskridende at skulle diskutere sine private problemer med andre.

”Men jeg rettede ryggen og sagde ja, og det er jeg rigtigt glad for. Vi var en lille gruppe på fem personer, og havde den været meget større, så havde jeg
garanteret ikke fået sagt et ord,” smiler hun.

I løbet af de gange, hun mødtes med sin gruppe, kom de tæt på hinanden og blev mere og mere åbne, selv om de egentlig ikke vidste andet om de andre, end hvad de hed til fornavn, og hvor gamle de var.

Justere vanerne

“Et problematisk alkoholforbrug kan både have noget med mængden og situationen at gøre. Hvis man drikker uden for måltiderne på hverdage, eller man tit drikker alene, kan det være, at man lige skal stoppe op og se på sig selv,” siger Christina Kudsk Nielsen.

”Det er vigtigt, at man justerer sine vaner, inden man kommer for langt ud. Så er det stadig forholdsvis let at ændre vanerne. Det er mere kompliceret, når forbruget bliver en behandlingskrævende afhængighed.”

Christina Kudsk Nielsen understreger, at specielt ældre skal være opmærksomme på deres forbrug, fordi deres krop ikke kan tåle så meget længere. Alkohol giver forhøjet blodtryk og rammer nattesøvnen. Desuden tager en del ældre medicin, og det kan være en uheldig kombination, fordi alkoholen kan påvirke virkningen af medicinen.

Taget ansvar

Der er stadig for meget alkohol i Anettes hjem, men hun har fået mere overskud ved selv at tage ansvar for sit forbrug, og humøret er steget.

”Da vi holdt afslutning på vores kursusforløb, var der en, der sagde, at jeg var blomstret op, siden vi begyndte. Han sagde, at han havde set mig som en lille mus, men at jeg nu havde ranket ryggen og fået glimt i øjet,” fortæller Anette.

Hun anbefaler gerne andre forløbet og har selv bevaret kontakten med to fra gruppen.

”Vi skriver sammen engang imellem for at holde hinanden fast på, hvad vi lovede os selv. Man kan ikke gøre det her alene.”

Drikker du for meget?

Folkesundhed Aarhus tilbyder gratis gruppekurser om alkoholforbrug, og der er også mulighed for at få individuelle samtaler. Alle kan være anonyme. Næste kursus starter d. 24. august og løber over fire mandage i tidsrummet kl. 15.00-17.00 i Folkesundhed Frydenlunds lokaler, Høgevej
25B, Aarhus V. Tilmelding på tlf. 4185 5095


Læs mere:
folkesundhed.aarhus.dk