App'e hjælper børn med at forstå demens

”Anton” siger bedstefar, ”som din mor har fortalt dig, har jeg en sygdom, der hedder demens. Det er demensen, der gør, at jeg glemmer, og at jeg laver fjollede og sære ting en gang i mellem. Selv det at børste tænder er svært for mig, og nogle gange glemmer jeg det. Hvilket jo ikke er så godt, hvis jeg har spist lakridser sammen med dig.”

 

I ”Anton og Lakridsmysteriet” har Antons bedstefar demens, hvilket gør at han ind i mellem lægger vække-uret i kommoden eller glemmer hvor han har lagt lakridserne. Anton og Lakridsmysteriet er en ny app til smartphones, som skal give børn forståelse af og viden om demens. Det er en børnevenlig og sjov historie, som kan være med til at gøre børn i indskolingsalderen i stand til at forstå, hvad der sker, når enten forældre eller bedsteforældre får demens.

 

90.000 med demens

I dag lever 90.000 danskere med en demenssygdom, og hundredtusindvis af nære pårørende bliver påvirket. Specielt børn kan have svært ved at forstå de forandringer, der sker som følge af demenssygdommen. Aarhus Kommune har derfor fået udviklet app’en Anton og Lakridsmysteriet. App’en er en e-bog til højtlæsning, og kan bruges til læringsmateriale om demens.

 

Anton forebygger

Antallet af danskere med en demenssygdom vil stige markant de kommende år. Derfor handler historien om Anton og bedstefar også om at forebygge demens. ”En undersøgelse i 2014 viste, at 40 procent af den danske befolkning tror, at demens er en naturlig følge af at blive ældre. Denne misforståelse kan vi ændre, blandt andet ved hjælp af Anton og Lakridsmysteriet. Samtidig med at vi lærer børn om demens, vil vi gerne øge bevidstheden om, at demens kan forebygges med sund livsstil og motion. Vi vil gerne være med til at give børnene nogle gode vaner, der holder resten af livet,” siger Lissie la Cour, chef for Demens- og HjerneCentrum Aarhus.

 

Derfor giver Anton og Lakridsmysteriet også gode råd til, hvordan man kan forebygge demens samt hvordan man kan hjælpe personer med demens. App’en er gratis og kan hentes allerede nu i App Store og Google Play.

 

Tekst: Eva Lai Kromann Kristensen
Illustration: Huusman Medier