Har du tabt dit gebis og ved ikke, hvordan du skal bestille et nyt? Ved du, at naboen har en psykisk sygdom, men ikke, hvordan han eller hun kan få hjælp? Det og meget mere kan borgervejlederen hjælpe med.

 

Er du bruger af sociale tilbud, har du måske oplevet, at det kan være svært at finde rundt i systemet og at finde ud af, hvor og hvordan du kan søge hjælp og hvilke tilbud, der findes? Hvis du har flere forskellige sagsbehandlere, kan det også være svært at se sammenhængen i den hjælp og støtte, du får af Aarhus Kommune. Derfor har Aarhus Kommune siden 2015 tilbudt hjælp fra borgervejlederen, der kan svare på spørgsmål, guide dig igennem systemet, sikre sammenhæng og dermed være en fælles indgang til kommunen.

 

Spørg bare om alt

 

Afhængig af dine behov, kan hjælpen fra Aarhus Kommune komme fra flere forskellige afdelinger, og for at få den bedste hjælp, er det vigtigt, at du stiller dit spørgsmål til den helt rette afdeling. Men det kan være svært at vide, hvilken afdeling, du skal kontakte om hvad. Her kommer borgervejlederen ind i billedet – her kan du nemlig spørge om alt.

 

”F.eks. var der en mand, der lige var flyttet her til Kommunen. Han havde diabetes og manglede strimler til sin blodsukkermåling, men han vidste ikke, hvor han kunne få dem,” fortæller Karin Haugaard, der som borgervejleder i Aarhus Kommunes socialforvaltning sidder klar ved telefon og mail.

 

Hjælper bredt

 

”Man skal være lidt om sig og være lidt kreativ og også vide, hvad der findes uden for kommunen,” fortæller Karin Haugaard og fortsætter: ”Der findes heldigvis rigtige mange tilbud – Autismeforeningen, ADHD- foreningen, SINDS Pårørenderådgivning, Frivillighuset, Center for Ludomani osv. Det gælder om at tænke ud af boksen for at finde den rette hjælp.”

 

Hun har flere gange henvist borgere til Center for Ludomani, og når hun får opkald fra bekymrede forældre til voksne børn med psykisk sygdom, henviser hun også tit forældrene til SIND’s Pårørenderådgivning.

 

”F.eks. ringede en far til en voksen datter, der har borderline, og som stoppede på universitetet. Han ville høre, hvor datteren kunne søge om økonomisk hjælp og støtte. Dem havde jeg til en råd- og vejledningssamtale for at afdække datterens behov, så jeg bedre kunne rådgive dem om, hvad der var af muligheder. Forældrene skulle måske også have støtte som pårørende, så dem henviste jeg til SIND’s Pårørenderådgivning,” fortæller Karin Haugaard.

 

Alle kan få hjælp hos borgervejlederen

 

Borgervejlederen er først og fremmest til for at hjælpe borgere og pårørende, men Karin Haugaard får også mange opkald fra for eksempel fagfolk fra hele Aarhus Kommune og private erhvervsfolk. En HR-chef ringede fra et privat firma, fordi en af hans ansatte ikke var mødt på arbejde. Den ansatte havde tidligere haft et misbrug, og nogle kollegaer havde set ham bo i kaosrod. Chefen ville gerne holde fast i ham og ville derfor høre, hvilken hjælp han kunne få. Karin Haugaard kontaktede Socialforvaltningens opsøgende medarbejdere, som foranstaltede hovedrengøring, og hun fik ham i misbrugsbehandling.

 

Slut med at blive kastet rundt

 

Hvor borgerne tidligere ringede til kommunens hovednummer og risikerede at blive ’kastet rundt i systemet’, er der hos Karin Haugaard og hendes kolleger hjælp at hente med det samme.

 

”Vi finder altid en vej,” understreger Karin Haugaard.

 

FAKTA

  • Borgervejlederen er et tilbud til aarhusianere, der har brug for hjælp til at finde rundt i kommunens forskellige sociale tilbud eller finde det rette beskæftigelsestilbud
  • Borgervejlederen holder til på Grøndalsvej 1B i Viby og har åbent kl. 8-15 mandag til fredag, torsdag åbent til kl. 17.
  • Socialforvaltningens borgervejleder: 41 85 63 63
  • Beskæftigelsesforvaltningens borgervejleder: 41 85 89 40
  • Borgervejlederen kan enten guide med det samme eller holde et rådog vejledningsmøde for at afdække dit behov yderligere eller få en sagsbehandler til at ringe dig op

 

 

Tekst: Anja Ziegler

Foto: Hani Balahang

 

Læs mere på aarhus.dk/borgervejleder

One thought on “Bare spørg borgervejlederen”

  1. Hej. Jeg hedder Malihe Davari og vil meget gerne kontakte Karin Haugaard min tidligere vejleder hurtigst muligt. Mange tak . min tel. 53652923.

Comments are closed.