Sensommeren er over os. Det betyder, at vi skal sørge for at få udnyttet de sidste sommerdage fuldt ud, før vi skal hilse på den septemberblå himmel endnu engang.  

Og hvordan nyder man sommerdage bedre end med en god bog på terrassen eller med en lydbog i ørerne, mens man går en tur?  

Her får du tre gode bøger med fokus på medrivende og historiske slægtsfortællinger, der passer helt perfekt til en god, lun sensommerdag.  

Rigtig god fornøjelse! 

Louise Lærke Porsborg Gattent 

Aarhus Bibliotekerne 

Mormor dansede i regnen af norske Trude Teige, 320 sider 

Dette er historien om tre generationer af kvinder og én mørk hemmelighed. En gribende roman om krig, hemmeligheder og kærlighed for alle os, der elsker slægtshistorier og historiske romaner. Romanen er bygget på virkelige hændelser. 

Den unge kvinde Juni har arvet sit barndomshjem fra sine bedsteforældre på den lille norske ø, hvor hun er vokset op. I oprydningen finder hun et billede af sin mormor Tekla sammen med en tysk soldat og et brev, som mormoren har skrevet, dateret 1946 og med tysk poststempel. Men hvorfor var Junis mormor i Tyskland lige efter krigen? Og endda lige omkring det år, hvor hun fik Junis mor, Lilla?  

Juni bestemmer sig for at dykke ned i historien og undersøge sin mormors fortid og måske komme tættere på et svar på, hvorfor der altid har været så mange hemmeligheder mellem Lilla og Tekla – og mellem Tekla og Juni.  

En meget fin og rørende roman om hemmeligheder og krigens grusomheder, men også om kærlighedens helbredende kraft. Romanen fortælles fra Junis synsvinkel, men i tilbageblik får vi mormor Teklas historie udfoldet sammen med en spændende og grundig historisk gennemgang af, hvordan det har været at bo i Tyskland efter krigen.   

Vejen til æbleriget af svenske Anne Fredriksson, 400 sider 

Tredje og afsluttende bind i serien “Pensionat Pomona” om Josefin, Sally og Vanja. En varm familiefortælling om tre generationer af kvinder, om mødre og døtre, forsoning og fortrydelse og modet til at bestemme over sit eget liv. 

I en direkte fortsættelse af ”Mellem himmel og hav” og ”Et mere enkelt liv” er de tre generationer af kvinder; mormor Vanja, datteren Sally og barnebarnet Josefin samlet i Kivik i Skåne, hvor Vanja afholder malerkursus, Sally driver Pensionat Pomona, og Josefin starter en vintage gårdbutik. Efter et vellykket malerkursus i Kivik rejser Vanja til Danmark og må se den fortid i øjnene, som hun ellers gør sit bedste for at flygte fra. Sally og Peter har haft en succesfuld sommer med pensionatet, men skjuler Peter noget for Sally? Og Josefin kæmper for at finde plads i det sammensluttede lokalsamfund, hvor der måske ikke altid er plads til nye ideer? 

En varm og dejlig fortælling om tre generationer af kvinder, der kæmper med hver deres, alt imens de også forsøger at genopbygge relationen til hinanden. Relationer, der er udfordret af svigt og hemmeligheder. Har man ikke læst de forrige bind i serien, så bør man starte med nr. 1. Men så har man jo bare to ekstra til gode! 

Rosarium af danske Charlotte Weitze. 416 sider 

Lyt eller læs den eventyrlige slægtsroman om Johanne og de to døtre Lilly og Viola. Vi møder også pigen Esther, der har slået rod i skoven. En anderledes roman om naturens, cellernes og ikke mindst kærlighedens kræfter.  

Romanen starter med en familie på flugt. En mor og far og deres to børn må flygte ud i den mægtige polske skov Bialowiza, som i dag er kendt som en af de mest enestående nationalparker i verden. Vi er i starten af 1900-tallet, hvor den russiske zar har erobret området, og familien må derfor flygte. De to børn efterlades i skoven, og pigen Esther slår rod i skoven. Hun mister sproget og forvandles til et lille skovvæsen.  

Herefter skifter romanen elegant frem til 1970’ernes Danmark. Vi præsenteres for et brev, skrevet på en atlanterhavsdamper fra København til Amerika, af Johanne til sine to døtre, Lilly og Viola.  

Hvordan Johanne er koblet sammen med historien om det lille trævæsen i de polske skove, skal jeg ikke afsløre. Men jeg kan fortælle, at der udfoldes en stor og forgrenet slægtshistorie, som strækker sig over fire generationer med botanikeren, oldemor Johanne, som omdrejningspunktet for en familiesaga fyldt med natur og eventyr. 

Rosarium er en spændende og anderledes roman, der befinder sig i grænselandet mellem det eventyrlige og overnaturlige til det naturvidenskabelige og helt almindelige. Omdrejningspunktet er oldemor Johanne og hendes udvikling, men store tematikker som køn, klima, kærlighed og ikke mindst naturen og menneskers rolle i forhold til naturen, er på spil i denne velskrevne og anderledes roman. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *