Drømmen om ikke at gå i stå

”Det er aldrig for sent at blive klogere.” Sådan sagde min bedste altid til mig, mens hun sad med hovedet begravet i et blad, en bog eller et hæfte. Sådan sad hun helt indtil, hun ikke kunne læse selv længere. Så kom vi andre og læste op for hende, for min bedste elskede at lære nyt og få nye perspektiver på verden. Som 82-årig tegnede hun et abonnement på Anders And-bladet som supplement til den daglige avislæsning.
Hvis min bedste havde levet i dag, så ville hun have hørt lydbøger og podcasts i ét væk. Hun ville have været opdateret på klimakrisen, nyere nordisk litteratur, favoritrejsemål i Indien og palæokost. Hun var altid nysgerrig og følte sig aldrig hverken for ung eller gammel til at blive klogere på et specifikt emne.
Jeg bestræber mig på at leve efter samme regelsæt; at jeg aldrig er for gammel til at lære nyt eller for ung til at lære gammelt. De fleste aftener, når mine børn er lagt i seng, lytter jeg til podcasts eller lydbøger. Tænk sig, at der er nærmest ikke et emne, jeg ikke kan høre noget omkring. Verden er åben, og jeg bruger timevis på at lytte mig klogere. Det kan gøre mig til barn igen, når jeg lytter til Troldepus via app’en eReolen sammen med min datter, og jeg bliver intellektuelt udfordret, når jeg lytter til podcast-serien ”50 opdagelser” om fx bakterier, hvor museumsinspektør Morten A. Skydsgaard fortæller om opdagelsen af bakterier. Min drøm er aldrig at gå i stå, blive ved med at lytte, lære og blive klogere.
Læs mere om podcasts og lydbøger på www.aakb.dk eller download eReolen som app. Det er nemt, gratis og inspirerende.

 

De bedste hilsner
Louise Lærke, Aarhus Bibliotekerne

 

 

Film fra bibliotekernes filmtilbud: Filmstriben

Filmstriben er bibliotekernes digitale filmtilbud (til privat visning) som kan bruges af alle, der er oprettet som bruger på deres lokale bibliotek. Filmstriben indeholder en bred vifte af spillefilm, kort- og dokumentarfilm for børn, unge og voksne. Kast dig fx over filmen ”The Square”, hvor Christian (Claes Bang) er succesfuld kunstnerisk chef på et moderne kunstmuseum. Han er i centrum af den kreative elite og tager sit job meget alvorligt. I dagene før åbningen af den prestigefyldte udstilling ”The square”, bliver Christian udsat for et tricktyveri på åben gade. En oplevelse, han ikke kan slippe og sammen med sin assistent, Michael (Christopher Læssø), indleder han en jagt på tyven. Samtidig kræver journalisten, Anne (Elisabeth Moss), svar på kunstens store spørgsmål, og oveni skal Christian stå på mål for den virale kampagne, som museets PR-bureau har skabt, og som bringer museet og dets kunstneriske leder i dyb krise. ”The square” vandt Den Gyldne Palme i Cannes 2017 og har vundet flere andre priser.

 

 

 

 

 

 

APP: Dream diary

Hvad drømmer du om? Med denne gratis app får du hjælp til at huske dine drømme, hvor du var, hvad de handlede om og hvornår. Måske er der inspiration og læring at hente til at gøre dine drømme til virkelighed?

Drøm sødt

 

 

 

 

Læs: Vores sjæle om natten – 186 sider

En sand perle om stille eksistenser og modet til at træffe livsændrende valg selv sent i livet. “Vores sjæle om natten” er en dybt bevægende lavmælt skildring af hverdagen for to ældre mennesker i den lille fiktive amerikanske by Holt i det østlige Colorado. I Holt løber rygterne stærkt, og byen får noget at snakke om, da den 70-årige enke Addie indgår en aftale med naboen og enkemanden Louis. Addie er ensom, og det mærker hun tydeligst om natten, hvor hun har problemer med at sove. En dag går hun over til Louis og foreslår ham, at han hver aften kommer over til hende for at snakke og sove. Langsomt lærer de hinanden at kende, og hengivenheden vokser støt og roligt, som de deler deres historier om et ulykkeligt ægteskab og en familietragedie.
Romanen er et sandt mesterværk, som fortjener den største anerkendelse for såvel sprog som den bevægende og hjertevarme fortælling om familier og det at blive ældre. Men også de problemer der opstår, når ens voksne børn har svært ved, eller slet ikke vil acceptere, at man ikke er færdig med at leve og kan finde ny lykke i livet, også når man er højt oppe i årene.
www.litteratursiden.dk

Af Kent Haruf

 

 

Læs/lyt: Lyt dig klogere med: Tænkepauser – 60 sider

Støv din paratviden af. Vær med til at udfordre og udforske din viden, mens du sidder i din yndlingsstol, ordner vasketøjet eller måske går en tur. Du kender måske allerede Tænkepause-bøgerne. Et bogkoncept, hvor viden om et stort emne er samlet i et lille og overskueligt format. Tænkepauser er små bøger med store tanker. På kun 60 sider formidler forskere fra Aarhus Universitet deres viden om netop det, de ved mest om. Tag en pause og bliv klogere på alt fra tro, håb og kærlighed til myrer, monstre og skurke. De fleste af Tænkepauserne findes som både fysisk bog og som lydbog.

Af forskellige forfattere

 

 

 

 

 

Læs/lyt: Kvinden ved 1000° C – 464 sider

Herbjørg Maria Bjørnsson, kaldet Hera, ligger i en garage i Reykjavik og venter på at dø. Hun er over 80 år, har haft lungecancer i næsten 20 år og gider ikke leve længere. Faktisk har hun lavet en aftale med krematoriet om en ledig tid inden jul. Hun ved, ovnen skal være 1000 grader, så mens hun venter, fortæller hun sin utrolige livshistorie.
Hera er barnebarn af Islands første præsident. Født i 1929 af en islandsk mor og en dansk far, der under Anden Verdenskrig er nazist og tysk soldat. Hera tilbringer nogle af krigsårene i Tyskland og lever to år som flygtning, hvor hun oplever frygtelige ting. Efter krigen flytter hun til Argentina med sin far, der ikke kan være i Island. I Argentina bliver hun gift første gang og får et barn, som hun mister. Hun kommer aldrig rigtigt til at passe ind nogle steder, og hendes liv bliver omflakkende og en konstant flugt og søgen efter lykke. Romanen er et portræt af Herbjørg Maria Bjørnsson, men også af Island fra landets selvstændighed i 1944 til i dag. Et kærligt, råt og hudløst portræt. Forfatteren lægger ikke fingrene imellem, og det er både underholdende og tankevækkende.
Læs den eller hør den som lydbog.

Af Hallgrímur Helgason

 

 

 

HUSK også –  @Reolen og tag bogen med på farten.