I hver udgave af Vital får du boganmeldelser og anbefalinger til podcasts, film og lydbøger, så der er noget til både øjne og ører. Lad dig overraske og inspirere, blive klogere og underholdt

Af: Louise Lærke Porsborg Gatten, Aarhus Bibliotekerne

Rejseskildringer til dine ører

Açorerne. Ni øer i Atlanten af Jens Ploug Hansen

Lyt til en lydbog om de ni øer i Atlanten. Jens Ploug Hansen der ellers er kendt for sine mange bøger om lystfiskeri, fortæller her om sine rejser til Açorerne sammen med sin kone Minne. Gennem tolv år rejste Jens og Minne Ploug Hansen til Açorerne og satte således gang i turismen på øgruppen i Atlanterhavet.

Jens og Minne rejser rundt på de ni solrige øer og i deres lokalmiljøer og giver samtidig et indblik i øernes historie.

Find den på www.ereolen.dk

Menneskelige skæbner 

’Byen i skyerne’ af Anthony Doerr. 

Hvis du kunne lide ’Alt det lys vi ikke ser’, vil du elske denne her. 

 En gobelin af historier, der er vævet så forunderligt, at den forbinder levet liv med flere hundrede års mellemrum. ‘Byen i skyerne’ udgøres af fem helt forskellige fortællinger, der skilles ad og samles igen i denne store episke roman. Anthony Doerr har spredt sin fortælling over flere karakterer med forskellige stemmer. Forbindelsen mellem dem varer gennem århundreder, og de logisk set umulige spring i tiden virker fuldstændig naturlige. ’Byen i skyerne’ er en hyldest til naturen og bibliotekerne og favner de teknologiske udviklinger, som muliggør den overstrømmende strøm af informationer. 

En lille islandsk perle 

’Dyreliv’ af Audur Ava Ólafsdóttir 

Denne roman er en lille islandsk perle med stort, dybt og aktuelt indhold.  

Dyja er jordemoder og bor alene i en lejlighed hun har arvet fra sin grandtante, der også var jordemoder. I Island kaldes en jordemoder også en lysmoder, men ironisk nok bor Dyja i en lejlighed næsten uden lys.  

Mens Dyjas stille hverdag bevæger sig afsted, læser hun den afdøde tantes ikke-publicerede artikler og bogmanuskripter, der gribende forholder sig til menneskets skrøbelighed og engagerer sig mod menneskets skadende trang til at styre naturen. Der raser en storm og klimakrisen benævnes med sikker stemme. 

Vild historie serveret som podcast 

Verden er fuld af vilde historier. I podcasten ‘Vild historie’ dykker de to historikere Simon Ankjærgaard og Tommy Heisz ned i glemte kapitler af danmarkshistorien. I hver episode fortæller de to værter i selskab med en gæst den ene vilde historie efter den anden. Hør om dengang, de københavnske springvand flød med rhinskvin, om branden i Stengade, eller da en vulkan mørklagde Europa i flere år. Der er kun to krav til historierne: De skal have fundet sted i virkeligheden – og ja, så skal de være vilde.  

Podcasten er for dig, som elsker at høre om historiske løjerligheder, der efterlader dig med et vantro smil på læben. 

Hør serien på www.ereolen.dk 

Velsmurt og velskrevet roman 

’Nøjsomheden’ af Stine Askov 

Askovs sympatiske og velskrevne roman går helt tæt på det autentiske og mangfoldige miljø i Nøjsomheden. Skævheden i samfundet er udtalt, og snobberiet får en velplaceret lammer. Og så er der både kærlighed og kultursammenstød. 

Hverdagshelten Mona er vokset op i Nøjsomheden. Hun har lært at klare sig i et barsk miljø, og så er hun litteraturelsker. Hun arbejder i Lindas Boghandel, hvor hun anbefaler gode bøger til læserne. 

Askov skriver sig ind i kernen af det, der sker i de bittesmå nuancer mellem mennesker, og samtidig viser hun en enorm tolerance for forskellige mennesker i samfundet. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.