Majbritt, 70, er stærkt svagsynet. Hun laver selv mad, handler ind og går ture i Århus midtby, hvor hun bor. Men uden sit syn kan Majbritt kun finde de varer og gå de ruter, hun kender i forvejen. Det var indtil, hun fik Karin som ledsager.  

Tryk ovenover for at få læst artiklen højt.

Majbritt har været synshandicappet i omkring seks år.  

”Før, jeg mødte Karin, har jeg trukket rigtig meget på mine venner og bekendte. Og så har jeg ladet være med at gøre en masse ting,” fortæller Majbritt 

Siden april har Majbritt været en del af ledsagerordningen for blinde og stærkt svagsynede over 67 år. Det er herigennem, hun har fået Karin tilknyttet som ledsager.  

”De sidste tre-fire år har jeg kun købt de varer, jeg vidste, hvor var. Jeg har virkelig trængt til noget fornyelse i mine madvaner,” siger Majbritt. 

Derfor er hun og Karin ved at gennemgå de dagligvarebutikker, hvor Majbritt normalt handler. 

Majbritt er også glad for at gå ture og komme ud i naturen, men har været begrænset af, at hun ikke længere selv kan tage bussen eller køre bil. 

”Så Karin og jeg er kørt meget til stranden. Jeg har ikke været ved stranden i Danmark i flere år. Det er en sand befrielse at køre ud et andet sted og gå tur.” 

Ud over at tage på stranden, har de plukket æbler på en frugtplantage, handlet hos Gartnergården i Skødstrup og gået tur ved bl.a. Hald Sø og Hobro. Når ikke de nyder den friske luft, er Karin blevet det sæt øjne, Majbritt mangler i hverdagen. Hun får nemlig mange breve, hun ikke selv kan læse. 

”Jeg tager en stak papirer med i tasken, og så sidder vi og læser dem ved en bænk eller ved stranden. Ellers sidder vi bare og snakker,” fortæller Majbritt. 

Nu hvor Karin kan hjælpe med den slags praktiske opgaver, kan Majbritt nyde tiden med sine venner, i stedet for at bede dem om tjenester. 

”Jeg er dødtræt af, at når jeg har venner på besøg, så er det første jeg gør at hive en stak papirer frem, som de lige skal kigge igennem. Så bruger vi alt vennetiden på det.” 

Ledsagerordningen er tidsbegrænset til 2024, men Dansk Blindsamfund arbejder på, at ordningen skal blive permanent. Det håber Majbritt også på, da hun selv kan mærke, hvor stor en forskel, det har gjort i hendes liv. 

”Når man er synshandicappet, får man jo ikke mindre brug for hjælp, når man er blevet pensionist. Tværtimod.”

Tekst og højtlæsning: Natasha Videbæk 

Om ledsageordning til blinde og stærkt svagsynede over 67 år  

Ledsagerordningen er en forsøgsordning, som strækker sig fra 2021-2024.  
Dansk Blindesamfund visiterer til ordningen.  
Læs mere og søge om ledsagelse på blind.dk/ledsageordning eller ring til Dansk Blindesamfunds visitations-medarbejdere på telefon 69 16 16 58. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.