Besøg fremmede steder hjemme fra stuen

Bøger og fortællinger er portaler til verdener og steder, du måske aldrig før har besøgt. De kan tage dig med til nye steder, præsentere dig for nye mennesker, og de kan tage dig med en tur igennem hele følelsesregisteret.
Ekstra lån på eReolen På eReolen kan du i disse tider ekstraordinært låne op til 6 ebøger og lydbøger om måneden. Der er også “de blå titler” – lydbøger, du altid kan låne, og som ikke tæller med i de 6 udlån pr. måned. Du kan også høre podcasts på eReolen, og de tæller heller ikke med i samlet antal udlån. Du kan selvfølgelig også få hjælp af en bibliotekar og være med i en bogklub. Alt sammen online, så vi kan være sammen – hver for sig.

Læs mere på aakb.dk
Rigtig god fornøjelse,
Louise, Aarhus Bibliotekerne

”Harpiks” af Ane Riel (236 s)


Liv hedder pigen, som er hovedpersonen i Ane Riels velskrevne, fascinerende og helt anderledes roman. Romanen er en skildring af liv
og død, kærlighed og had, omsorg og svigt, skrevet i en fascinerende
blanding af alvor og humor.

Liv vokser op på øen Hovedet, isoleret fra alt og alle, kun sammen med sine forældre og sin bror Carl. Den lille familie er varm og kærlig, men også dysfunktionel. Liv går ikke i skole og har ingen legekammerater, hun skyder med bue og pil og lever i naturen ligesom Robin Hood, som hendes mor læser højt af. Livs far Jens, er samler. Han samler på alt, for alt kan bruges til noget. Især samler han på harpiks, for det kan bruges til at balsamere. Han skelner ikke mellem dit og mit og lærer også Liv, at det er helt i orden at tage fra andre. Men hans samlermani tager overhånd, og snart kan de knapt være i huset. Livs mor Maria ligger i en seng på loftsværelset. Hun lærer Liv at læse og skrive og læser højt for hende, men hun magter ikke at komme ud af sengen, og fra sit værelse kan hun følge med i, hvordan alle værelser bliver fyldt med Jens’ samlinger, og hvordan de isolerer sig mere og mere. Døden er i den grad også til stede, bl.a. i de dyr, Liv nedlægger og de familiemedlemmer, hvis skæbne man ikke helt er klar over.

Livs farmor kommer på besøg, desværre er hun så nødt til ”forsvinde” for ikke at afsløre de groteske forhold i familien. Bror Carl er levende i Livs fantasi, men hvad skete der egentlig med ham? Og hvad med den lillesøster, mor Maria, efterhånden kæmpestor, føder i sin seng i loftsværelset.

Skildringen af familiens opløsning er både rystende og humoristisk. Der sker frygtelige ting, men man kommer alligevel til at holde af den lille familie og forstår den til en vis grad også.

Set udefra er der tale om omsorgssvigt i massiv grad, men Jens elsker sin datter og kone meget højt og gør alt for, at familien skal holde sammen, uanset hvad det må koste. Det er en roman, som i den grad sætter sig spor hos sin læser, man glemmer den ikke foreløbig.

Podcasts – kan lyttes til, når det passer dig

9 afsnit

Åsteder – fortællinger fra Gudenåen


”Jeg er Gudenåen, og jeg er altid og aldrig den samme. Følg mig, så skal jeg fortælle om hemmelighederne langs mine bredder.” Sådan indleder Gudenåen selv sin podcastserie Åsteder, og selvom serien ikke gør meget væsen af sig ved første øjekast, så skal du ikke lytte til mange minutter, før du fanges ind af de bløde bølgeskvulp, de kvidrende fugle og ikke mindst Gudenåens sprøde røst. Denne velproducerede podcastserie om den danske kulturhistorie langs Gudenåen er en skøn og afslappende lydkulisse – både til togturen, på gåture med hunden og i sofaen efter en lang dag.
Find den og resten af podcastserien om Gudenåen på eReolen.

Lyt sammen med børnebørnene

Astrid Lindgrens allerbedste historier

2 timer og 3 min


Denne fine antologi med uddrag af 11 af Astrid Lindgrens kendte histo-
rier kan både lyttes til alene eller deles med dine børnebørn – måske over et hyggeligt videoopkald, hvis I ikke kan ses for tiden. Astrid Lindgrens bedste fortællinger kan lyttes til af alle aldre. Måske opdager man noget ved Pippi Langstrømpe, som man ikke så, da man var barn? Èn ting er sikkert; disse historier kan høres igen og igen.
Find den på eReolen.

Læs som bog eller ebog

Pesten af Albert Camus

387 sider

En anonym fortæller skildrer nøgternt en pestepidemi i 1940’erne i en algerisk by i et af Camus’ absolutte mesterværker. At (gen)læse Pesten er
en sublim oplevelse. Den algierske havneby Oran rammes pludselig af pestudbrud. Først er det rotter, der kommer frem og ligger og dør alle mulige steder, men så rammes indbyggerne også i tusindvis. Byportene lukkes, der sættes vagter op, ikke flere skibe, tog og biler kommer ind i byen. Skoler og andre offentlige bygninger inddrages til hospitaler og karantænestationer. En læge i byen kæmper fra første dag en Sisyfos-kamp mod sygdommen. Romanen er en undersøgelse af, hvad der sker med mennesker i en situation, hvor friheden tages fra dem. I en situation, hvor der ikke længere er individuelle skæbner, men en kollektiv historie og kollektive følelser. Kollektive vilkår. Pesten er jo ligeglad, om du er rig eller fattig, og om du har indflydelse eller ej.