Allan Lange er førtidspensionist, men arbejder fire dage om ugen. Det vigtigste for ham er at hjælpe andre og føle sig nyttig. Den ugentlige fridag bruger han på frivilligt arbejde, hvor han hjælper naboerne.

”Jeg har ikke altid det store overblik – jeg er bedre til at fokusere på én ting ad gangen.” Allan Lange har en hjerneskade og er på førtidspension. Det forhindrer ham dog ikke i at leve at aktivt liv. Men sådan har det ikke altid været, fortæller han: ”Jeg har gået mange år, hvor jeg simpelthen ikke var god nok til at tage et arbejde.”

 

Forandring

For år tilbage var Allan Lange ikke i stand til at passe et arbejde, men efter en skelsættende oplevelse valgte han at lægge sit liv om. Og han fortæller, at det var vigtigt, at ønsket om forandring kom fra ham selv: ”Hvis ikke jeg selv havde motivationen for at lave tingene om, så ville der ikke ske noget. Sådan noget skal komme indefra. Det er ikke noget, som kommunen eller andre kan klare for en.”

 

Hurtigt i job

Da Allan Lange først beslutter sig for at ville arbejde, går det stærkt. Gennem Jobcentret får han hurtigt kontakt til REMA 1000 i Aabyhøj, hvor han begynder i en virksomhedspraktik på 16 timer om ugen. Det er nu to år siden. I dag er han ansat i et job med løntilskud og arbejder 20 timer om ugen i REMA 1000 på Trøjborgvej. ”Jeg er meget glad for mit arbejde. Faktisk kan jeg slet ikke undvære det!”

 

Frivilligt arbejde

Allan Lange er en mand med krudt i. Den ugentlige fridag bruger han på at tage rundt og hjælpe i hele Christiansbjerg- området. ”Ældre og pensionister har mulighed for at ringe til mig, hvis der er noget galt med deres TV eller radio eller hvis de har nogle møbler, der skal fikses. Det sker ofte, at folk ringer til mig, og så kommer jeg og kigger på det. Mit motto er, at jeg elsker at hjælpe,” fortæller han.

 

Faste opgaver

På arbejdet har Allan Lange nogle faste rengøringsopgaver, og så er han bossen i flaskerummet. Allan Lange sætter stor ære i at hjælpe kunderne, hvor han kan: ”Man hjælper f.eks. kunderne ved at rydde lidt op, også selvom det er ude på lageret. Hvis man ikke gør det, bliver der hurtigt rodet inde i butikken. Mange gange er det kun indirekte hjælp, jeg kan give, men jeg nyder det.”

 

Hvorfor arbejde?

Det er tydeligt, at Allan Lange kan lide at være noget for andre. Men hvad betyder det ellers for ham at have et arbejde? ”Det giver mig en følelse af, at jeg ikke bare er en, der nasser på samfundet. Jeg gør faktisk nytte. Jeg kan. Det økonomiske er blot en sidegevinst. Jeg tager på arbejde for at føle, at der faktisk er nogen, der har brug for mig, som jeg nu er – også selvom jeg er lidt speciel,” siger Allan Lange.

 

Et godt råd

Allan Lange deler gerne ud af sin erfaring og fortæller: ”Hvis jeg skal sige noget til andre førtidspensionister, der overvejer at få et arbejde, så vil jeg sige; spring ud i det! Start i det små og få en succesoplevelse. Praktikperioden er en læringsproces. Her lærer du de ting, du skal kunne den dag, du bliver ansat. Spring ud i det og forvent, at du bliver bedre dag for dag – for det gør du.”

 

Tekst: Jørgen Kisa Petersen

Foto: Emil Klitsgaard