Aarhus er fuld af foreninger og fællesskaber i alle afskygninger. Drevet af engagerede aarhusianere, der på hver sin vis, med hver sit bidrag gør byen til noget helt særligt.

Med 5.000 tilflyttende aarhusianere om året, nye byggerier, bydele og byfornyelse, international anerkendelse og gæster fra hele verden, der strømmer til Aarhus sammen med nye trends og tendenser, er der ikke mange aarhusianere, der er i tvivl: Aarhus kan noget. En Epinion-undersøgelse fra 2018 viser da også, at aarhusianerne ikke alene er glade for at bo i Aarhus,men også er stolte af byen.

 

Og det kan de roligt være, for en by er i høj grad gjort af de mennesker, der bor i den, og noget af det, Aarhus kan, er et enormt frivilligt engagement – et engagement, som har været med til at sikre Aarhus titlen som Europæisk Frivillighovedstad 2018. Aarhusianerne vil nemlig noget med Aarhus.

 

Uanset om vi kigger på de lokale idrætsforeninger, de sociale foreninger, kulturinstitutionerne, festivalerne eller de store begivenheder i byen, så ville de ikke være meget uden frivillige. For slet ikke at tale om alle dem, der tager en tørn i skolebestyrelser og fællesråd, rydder sne for naboen eller bare går i gang der, hvor de ser et behov eller får en god idé. På de følgende sider kan du læse om nogle af de aarhusianere, der med deres engagement og passion er med til at skabe muligheder for, at vi som aarhusianere, på hver vores måde, kan leve det gode liv.

 

Mennesker, der bare går i gang

Kender du Rethink Activism? På facebooksiden af samme navn og på rethinkactivism.org finder du mange flere eksempler på indsatser og initiativer arrangeret og koordineret af mennesker, der tager sagen i egen hånd og skaber løsninger der, hvor de selv oplever, at noget mangler. Lige fra folkene bag Skraldecafeen over psykiateren der startede Projekt Udenfor og til Inge Lise Johansen, der har taget initiativ til Single 60+ Kultur.

 

Tekst: Pernille Bonne
Foto: Anders Teibel/Montgomery