Ellen Kragh Nielsen er vokset op på et lille husmandssted på Fyn, hvor de slagtede en gris en gang om året, og det var ved juletid. Den dag de slagtede grisen, lavede de blodpandekager af grisens blod. Pandekagerne blev serveret med sirup og kanelsukker. Det var en lækkerbisken, som alle så frem til. Grisen blev skåret ud og skinken hængt op ved skorstenen mellem loft og tag. Til særlige lejligheder tog de skinken ned og skar den ud i tynde skiver, som de spiste på rugbrød med stegte løg. Resten af grisen blev lagt i et saltkar til senere brug. Ellen lærte sin gang i køkkenet som 5-årig, da hun bagte hvedebrød med sin mor. Livet i mors køkken kunne være en farlig affære, og Ellen var da også lige ved at miste en finger i kødhakkeren. Da Ellen fandt sin mand, var der ikke mange håndører at gøre godt med, så hun tog rundt som kogekone og lavede mad til selskaber. Hendes første selskab var på 60 personer. Hun skulle lave suppe til forret og fik at vide, at de ville have råvarerne klar, når hun kom. Men det, der skulle være fond til suppe, var bare et stort fad med suppefedt. Det klarede hun dog alligevel, for som hun siger: ”Jeg havde heldigvis et par terninger i lommen, og med lidt bouillon kan man komme langt”.

 

En anden af Ellens yndlingsretter er citronfromage:

 

Citronfromage

4 personer

4 stk. æggeblommer pasteuriseret

125 g sukker

4 blade husblas

2 stk. citroner

3,5 dl piskefløde 38 % (gem en dl til pynt)

4 stk. æggehvider pasteuriseret

Citronmelisse

Æggeblommer piskes med sukker, til det bliver sejt og hvidt. Husblas lægges i vand, til det bliver blødt, derefter smeltes det i citronsaft. Pisk fløden til det bliver en let flødeskum, og pisk derefter æggehviderne helt stive. Hæld æggeblommer og flødeskum sammen, derefter husblas og rør godt rundt. Vend forsigtigt æggehviden i og stil den på køl. Kan serveres i små chokoladeskåle eller i andre skåle. Pyntes med citronmelisse.

 

Jakob Guldkammer Øllegaard – kokken

Jakob Guldhammer Øllegaard er uddannet kok og en af den halve snes oplevelsesmedarbejdere, der bruger deres vidt forskellige baggrunde til at skabe liv og oplevelser for beboerne på plejehjemmene i Aarhus Kommune. Jakob Guldhammer Øllegaards force er at kunne lave mad – og få gamle mennesker til at huske og fortælle om maden og måltiderne i deres liv. Det har resulteret i ”Livets retter” – en koge- og erindringsbog, hvor kokken har interviewet 14 beboere på plejehjem i Aarhus og genskabt deres madoplevelser i lettere moderniserede udgaver. I Vital bringer vi løbende opskrifter fra kogebogen.

 

Send os dine yndlingsretter og vind bogen ‘Livets retter’

”Livets retter” kan ikke købes hos boghandleren, men du kan vinde bogen ved at sende os opskriften på en af dine yndlingsretter, gerne med en fortælling om, hvorfor den betyder noget særligt for dig. Del opskriften på facebooksiden Vital for Aarhus eller ved at maile opskrift og fortælling til iot@aarhus.dk, så deler vi den til glæde for vores facebookbrugere. Blandt alle indsendte bidrag trækker vi lod om ti eksemplarer af ”Livets retter”. Vindernes opskrifter offentliggøres på Vitals hjemmeside og facebooksiden Vital for Aarhus.

 

Tekst: Ingrid Terkelsen

Foto: Sisse Dupont Priess Loft