Seniorer danser sig i form

På Lokalcenter Bjerggården er 22 friske kvinder og én veloplagt mand hoppet i danseskoene og har givet sig i kast med halvanden times Zumba til tonerne af latinamerikansk musik.

 

Hænder og arme sættes i spil med knipsen. En salsa-sang løsner hofterne op og sætter skuldrene på plads. Danserne smiler og har endda overskud til grin og snak. Kroppen bliver arbejdet stille og roligt i gang, og alt fra fingerspidser til læg bliver aktiveret. Instruktørens lyse stemme guider deltagerne igennem dansen. Instruktør Signe Bredsdorff-Larsen fører an. Holdet hedder Dans dig i Form, men ligner et Zumba-hold. ”Hvis det hed Zumba, skulle vi følge et bestemt koncept, der blandt andet ikke giver plads til pauser mellem musiknumrene – og dem vil vi gerne have, så jeg kan instruere i dansetrinene og alle kan være med.” siger Signe Bredsdorff- Larsen. Dans dig i Form finder sted hver fredag, fra klokken ti og halvanden time frem. Der er 27 tilmeldte på holdet, men der er som regel et par stykker, der holder ’fri’.

 

Fredagsboost

Selvom vejret denne fredag er gråt og regnfuldt, forsvinder vintertristheden indenfor. Her er lys, god energi, glad musik og store smil blandt deltagerne. Stemningen smitter, og for en kort stund føles det næsten som en sommerdag. Den medrivende musik, instruktørens gejst og deltagernes grin fordrer et højt energiniveau. I en af dansene indgår en svingom. Deltagerne griber hinanden i armkrogen, og svinger rundt sammen to og to. ”Jeg elsker det her hold. Det er et fredagsboost. Lige så meget jeg giver, får jeg igen – den glæde, de finder ved at danse, den får jeg også,” siger Signe Bredsdorff-Larsen.

 

Og glæden er gensidig

”Det, at en instruktør kommer ind og spreder glæde og livsgnist, det gør så meget! Jeg har prøvet andre zumba- hold, men det var ikke det samme. Man skal have en instruktør, som kan give lidt sjov – det betyder meget, uanset om man er seniorer eller ej,” siger Jette, som har danset på holdet i tre år.

 

Alle kan være med

Midt i et af numrene stopper Signe Bredsdorff-Larsen musikken for at vise nogle af trinene. Det er en af de nyere sange, så blandt danserne er der lidt forvirring omkring nogle af trinene. Efter en grundig gennemgang, hvor alle danserne har fået helt styr på trinene, roser Signe holdet, ”der er mange gemte brasilianske dansere herinde.” Selvom tempoet til tider er højt, er der plads til alle på holdet. ”Man kan jo selv graduere det, så man bare tager halvt tempo. Jeg understreger, at de skal tage vare på sig selv, mærke efter og lytte til kroppen. Man behøver ikke at lave yderbevægelserne,” siger instruktøren. Ikke alle deltagerne er lige rørige, men det tager ikke glæden fra dem. ”Jeg kan ikke holde til det hele, efter jeg har været syg. Men jeg er med til alt det, jeg kan. Selv da jeg var syg, var jeg også med til det, jeg kunne. Jeg går altid herfra med ny energi,” siger Marianne, som har danset med i fire år.

 

En lille pause fra hverdagen

”Vi har det hyggeligt, og der er ikke nogen, som bliver overset, og der er ingen som skal være kede af, hvis de ikke kan! Det er ligegyldigt,” supplerer Jette. Halvvejs i timen bliver der holdt en pause på ti minutter, hvilket giver deltagerne anledning til at tale sammen, hygge sig og få pulsen en smule ned. Det sociale er et vigtigt element for deltagerne. ”Her er et rum, hvor man samler energi og livsnæring. Man får en lille pause fra hverdagen. Det er med til at give hverdagen mere kvalitet,” siger Signe Bredsdorff-Larsen.

 

En sidste dans og kaffe

Timen bliver rundet af med endnu en dans i højt tempo, og på trods af næsten halvanden times Zumba er der fortsat smil på deltagernes læber. Efter dansen griber alle en stol til udstrækningen. Den starter stående, så deltagerne får pulsen ordentligt ned. Til sidst klapper danserne af sig selv og hinanden og kommer på den måde ud af døren med et velfortjent klap på skulderen. For mange går turen bagefter til lokalcentrets café, hvor de sammen drikker en kop kaffe og får lidt at spise. ”Det er vigtigt, at vi bagefter kan gå ind og tage en kop kaffe sammen. Det sociale betyder meget – og jeg tror, alle synes, at det er hyggeligt. Zumba er noget af det, jeg prioriterer at komme til. Det giver livsglæde,” siger Jette.

 


Ud Af Røret

 Dans dig i form udbydes af Ud Af Røret – Aktive seniorer, som er en del af FO Aarhus. Ud Af Røret er hovedsageligt for efterlønnere, pensionister og førtidspensionister i Aarhus Kommune. Der udbydes forskellige fag på en række lokalcentre, blandt andet pilates og styrketræning. Du kan se alle fagene på aktiveseniorer.com 

 

Tekst: Eva Lai Kromann Kristensen

Foto: Allan Witte