De grå pingviner VITAL

 

Hver tirsdag mødes en flok pensionister på Aarhus Modelflyve Clubs flyveplads for at nyde det sociale samvær, sende modelfly på vingerne – og så er det god træning for hjernen.

 

De kalder sig De grå pingviner. “Ikke kun fordi vi er pensionister og grå i toppen, men også fordi pingvinen er en fugl, som ikke kan ikke flyve, og det kan vi jo heller ikke. Men vi kan da prøve at komme i luften alligevel med vores modelfly, fortæller klubbens formand Henrik Andersen, 70.

 

Pingvinerne er medlemmer af AMC, Aarhus Modelflyve Club, og fra tidligt forår til sent efterår mødes de her for at dyrke deres fælles hobby: at flyve med modelfly og nyde det sociale fællesskab.
Denne tirsdag er der mødt ni medlemmer op.

 

“… men vi er 18-19 pensionister i klubben,” fortæller Henrik Andersen, “så det skyldes nok udsigten til regn og vind, at vi ikke er flere i dag.”

 

Mange i den lille gruppe er først begyndt med modelflyvning efter pensionsalderen. Ivan Kruse Hansen, 71, meldte sig ind i AMC som 68-årig, fordi han havde hørt om klubben fra nogle venner:

 

“Jeg tog herud en dag for at se, om det var noget for mig. Jeg blev grebet af sporten og besluttede mig for at den her hobby, den skulle være en del af min pensionisttilværelse. Man skal jo have noget at gå op i, når man ikke længere er på arbejdsmarkedet. Nu har jeg også fået mange gode venner her, både blandt ældre og yngre medlemmer.”

 

På denne tirsdag kommer der både motorfly og svæveplaner på vingerne, men den svingende vind vinder til sidst over ihærdigheden, så kaffen og smørkagen på den overdækkede terrasse får for en stund piloterne til at lande maskinerne. Snakken går livligt om alt fra modelflyvning og verdenssituationen til mere jordnære emner som hummerfiskeri, og hvordan en revnet sokkel skal repareres.

 

Det er ren hjernetræning

 

Klaus Thomsen, 78, er ivrig svæveflyver og flyver efterhånden mest med de lette svæveplaner:

 

“Der er stor forskel på svæveflyvere og motorflyvere. Med en motorflyver er sådan noget som fart, luftakrobatik, loops og rul udfordringen, hvor svæveflyvning mere drejer sig om at finde steder i luftrummet med termik (opadgående luftstrøm, red.), hvor flyet kan blive hængende og sejle rundt. Jeg synes termikflyvning er noget af det smukkeste syn, man kan få. Lufthavet deroppe er jo levende og kan ændre sig fra det ene øjeblik til det andet. Du skal hele tiden være på dupperne og have visuel kontakt med dit fly. Det er ren hjernetræning, for du må ikke miste koncentrationen.”

 

Fart, fart, fart

 

På den store, nyklippede flyveplads gør Henrik Andersen klar til at sætte et af sine radiostyrede motorfly på vingerne. Efter få rullende meter på startbanen er flyet i luften og er snart en lille prik på den blå himmel. Et øjeblik efter dukker det atter op med adskillige rul og en fart på 70 km. i timen få meter over grønsværen.

 

“Vi har piloter blandt de yngre medlemmer, som har motorflyvere til flydende brændstof, der kan komme op på 200 km. i timen, og så har vi et par jetjagere, der kan flyve med hastigheder i omegnen af 300 km i timen, og det kan høres,” siger Henrik Andersen.

 

“Her på ’tirsdagsholdet’ flyver vi kun med el. Vi holder stædigt fast på, at piloter, der flyver med de larmende brændstofmotorer, flyver på de andre dage. Om tirsdagen vil vi godt have det lidt mere fredeligt,” tilføjer hans makker Steen Bluhme.

 

Hvad koster det?

 

  • Det er muligt at købe fly og tilbehør for omkring 1300 kr. og på den måde komme i luften og finde ud af, om det er noget for dig.
  • Der findes et hav af udstyr med avanceret elektronik som for eksempel gps, højdemåler og stemmekontrol etc. til mange tusinde kroner.
  • Tjek nettet for brugt udstyr, som der er et stort marked for samt klubbens Facebook-side hvor medlemmerne har forskelligt grej til salg.

 

AMC, Aarhus Modelflyve Club
Klubben har plads til alle slags piloter, til svævefly, til el-motorfly og til fly med brændstofmotor, helikoptere og droner. Klubben har 103 meget forskellige medlemmer. Se mere på www.amc-rc.dk eller besøg klubben på flyvepladsen på Lystrupvej 192, 8240 Risskov.