Den gode ensomhed

Over en million danskere bor alene, og mange søger ’aleneheden’ på silent retreats, vandreture på hærvejen eller besøger caféer alene.

 

 

Af: Anna Kniep 

I følge Peter Elsass, professor Emeritus i psykologi ved Københavns Universitet, er det at være alene ikke det samme som at være ensom. Man kan være alene uden at føle sig ensom, ligesom man kan føle sig ensom, selvom man er sammen med andre mennesker. På engelsk bruger man det positivt ladede ord ’solitude’, som dækker over den selvvalgte ensomhed, hvor man bevidst trækker sig fra mængden.

 

Forbundet med sig selv

Peter Elsass har forsket i den gode ensomhed. Han har besøgt mennesker, der dyrker aleneheden, lige fra eremitter i Nordindien og Tibet til nonner i Sverige. Udover det, har han selv levet afsondret i en hule i Indien i en måned, hvor han fik tiden til at gå med meditation og forskellige spirituelle ritualer. Ifølge Peter Elsass kræver den gode ensomhed, at man dedikerer sin alenehed til noget større. Hans budskab er, at mennesker har brug for at føle sig forbundet og have relationer. Ved at opbygge en relation til spiritualiteten, kan man opnå den gode ensomhed.

 

Klarhed

I sin tid i hulen i Indien oplevede han, at han i løbet af de første uger blev så træt, at han konstant faldt i søvn, når han mediterede. Han forklarer dette med, at vi i hverdagen er så stressede, at hjernen griber chancen for at hvile sig, når den kan. Efter nogle uger vendte trætheden og blev til klarhed, hvor han opfattede alting tydeligt uden filter, forklarer han. Men det førte også til tomhed og en følelse af at være uden tanker, som både var rart, men også skræmmende. Ifølge Peter Elsass kræver den gode ensomhed en ’rettethed’, altså at man retter sin opmærksomhed mod noget, for eksempel meditation eller naturen. ”Hvis man i løbet af en uge eller to trækker sig tilbage til et sommerhus for eksempel, kan det betyde, at man kommer til at bade sig i sin egen egocentriske væren,” siger han. Hvis man derimod retter sin enetid mod noget andet, kan man bruge tiden til at blive mere klar i tankerne. Og håndteret rigtigt kan ensomhed mindske stress og give os en følelse af lykke.

 

Peter Elsass Forfatter til blandt andet bøgerne Kunsten at Være Alene (2016) og Kunsten at være bange (2018), hvor han behandler emnet ensomhed. På Københavns Universitets hjemmeside finder du desuden to dokumentarfilm af samme navn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *