Der er altid noget at lave i en kolonihave

Poul Andersen har fundet et fristed med frisk luft, grøntsager og fællesskab

 

”Jeg er jo nærmest født her – så jeg kan ikke forestille mig livet uden, at jeg kan komme her i kolonihaven.”

Poul Andersen på 72 år bor i Højbjerg, men kolonihaven i Hasle har gennem alle årene været et fast holdepunkt. Selv om det småregner og er koldt denne dag i begyndelsen af april, er havesæsonen startet for Poul Andersen. Træer og buske skal beskæres, og jorden skal gøres klar til frø og kartofler. I kolonihaven har Poul Andersen også et lille drivhus, som kan være med til at forlænge havesæsonen, og som kan bidrage med tomater og agurker senere på sommeren.

 

Huse for enhver smag

Poul Andersens kolonihave ligger i Haveforeningen Solvangen i Hasle. En havekoloni bag Vestre Kirkegård med 130 haver med hver deres egenart. Nogle har små selvbyggede huse på grunden, andre store, der leder tanken hen på sommerhuse. Poul Andersens hus er et af de mindre.

”Haveforeningen blev oprettet i 1942, og min far købte en have her samme år”, fortæller Poul Andersen og viser den originale kvittering, der bekræfter købet mod et indskud på syv kroner.

”Det betød, at jeg nærmest er vokset op her og har været her hele min barndom. Efter jeg blev voksen, hjalp jeg efterhånden mine forældre mere og mere med haven, indtil jeg i 2003 overtog den efter dem. Jeg er her fra sæsonen starter i marts, og om sommeren kommer jeg flere gange om ugen,” fortæller Poul Andersen, der først og fremmest bruger haven til grøntsager.

 

Nok at rive i

Han har også blomster og frugttræer og buske, men det er grøntsagshaven, der tager det meste af tiden.

”Der er mere arbejde i sådan end have, end mange tror. Derfor er jeg også sjældent her for bare at nyde det og slappe af. Der er altid et eller andet at rive i”, fortæller Poul Andersen, der også sætter pris på de andre elementer i det at have en kolonihave: at møde naboer og få en snak over hækken og en øl en gang imellem.

 

Hyggen erstatter størrelsen

Det som Poul Andersens havehus mangler i størrelse, har det til gengæld i hygge. Der er ikke indlagt el, men det klarer han med et bilbatteri, der kan sørge for lidt belysning, og kaffe og te og lettere køkkenopgaver kan ordnes på et gasblus.

”Om sommeren er jeg her tit hele dagen. Så har jeg frokost med og laver mig en kop kaffe eller te. Somme tider er min kone også med, og så kan det være, at vi også griller på terrassen”.

Denne dag i begyndelsen af april småregner det, og temperaturen er kun lige krøbet op i plus-feltet. Poul Andersen er færdig med sin kop te inden døre, og nu kalder haven på beskæring, lidt ukrudt der skal væk, drivhuset skal tjekkes osv. Der er altid noget at lave i en kolonihave.

 


Kolonihaven – et fristed gennem mere end 150 år

De første kolonihaver så dagens lys i midten af 1800-tallet. I de første mange år havde kolonihaverne til formål at give byboere frisk luft og tiltrængte vitaminer gennem hjemmedyrkede grøntsager. I dag dyrkes kolonihaven mere at lyst, men den er stadig et fristed for mange, og som noget nyt har kolonihaven i de seneste år haft stor tiltrækning på yngre byboere, der ønsker frisk luft og sund kost til sig selv og deres børn. Se mere om kolonihaver i Aarhus, hvordan man får en kolonihave og ventelister på hjemmesiden www.aarhuskredsen.dk

 

Tekst og foto: Allan Witte