Torben er frivillig i Den Gamle By i Aarhus

Når Torben Kiersing møder på arbejde i Møntmestergården i Den Gamle By, glæder han sig til endnu en dag, hvor han kan øse ud af sin viden om den smukke bygning. Og glæden er netop det, der er drivkraften for ham, for han får hverken timeløn eller bonus for indsatsen.

 

På Torvet i Den Gamle By knejser Møntmestergården i al sin pragt med en facade af sorte sten og snorlige, hvide fuger. En byggestil, der adskiller sig markant fra de omkringliggende og for datiden tidstypiske bindingsværkshuse. Men ved nærmere øjekast viser det sig, at den gamle gård slet ikke er så atypisk endda. De sorte sten er malet på, og det samme gælder de hvide fuger. Stenhuset er kun en illusion, for inderst inde er Møntmestergården et bindingsværkshus, akkurat som de andre. ”Møntmestergården er oprindeligt fra 1683, men den er genopført som den så ud i sin storhedstid i barokken og rokokotiden omkring 1720-1760. Det var illusionens tid, hvor det var vigtigt at vise omgivelserne, at man vidste, hvad der var moderne. Så når det nu var smart med stenhuse, så malede man bare sit bindingsværkshus, så det lignede sten,” fortæller Torben Kiersing, der er guide i Møntmestergården.

 

Ikke til at stoppe

Når først Torben Kiersing får startet på den 333 år lange historie om Møntmestergården, er han ikke til at stoppe igen. Han fortæller med en iver, som var det en bilsælger, der skulle sælge den flotteste og hurtigste bil i vognparken. Men Torben Kiersing er ikke ude på at sælge noget, og han får ikke bonus for et hurtigt salg. Han er bare meget begejstret for det gamle byggeri. ”Da jeg startede som guide i Møntmestergården, satte jeg mig godt ind historien. Det er jo en fantastisk fortælling om en ejendom, der først var en stor og præsentabel privatbolig for en kongelig møntmester og til slut var en overbefolket udlejningsejendom i et af Københavns værste slumkvarterer. Og jeg er meget imponeret og stolt over det store stykke arbejde, Den Gamle By har gjort for at genopføre gården, som den så ud i sin storhedstid,” siger Torben Kiersing.

 

Arbejde, der ellers ikke ville blive gjort

Det er fem år siden, at den nu 75-årige Torben Kiersing, efter et langt arbejdsliv som entreprenør i byggebranchen, faldt over annoncen, hvor Den Gamle By søgte frivillige. I starten var han den eneste, der guidede gæsterne rundt i den gamle bygning, men i dag er de fem frivillige, der dækker Møntmestergårdens vagtplan. I højsæsonen bliver det til én arbejdsdag om ugen og et par weekenddage om måneden til hver. ”For mig er det ren fornøjelse at komme her. Jeg betragter det egentlig ikke som et arbejde, og jeg har ikke noget problem med, at jeg ikke får løn for det. Vi frivillige tager ikke de fastansattes arbejde, for det vi laver, er noget, der ellers ikke ville være blevet gjort,” siger Torben Kiersing.

Det skal være en fornøjelse

Når besøgende i Møntmestergården henvender sig til Torben Kiersing, kan det være for at få svar på et helt konkret spørgsmål om den gamle bygning. Andre vil gerne høre lidt mere, og har man tid, giver Torben Kiersing gerne den helt store rundvisning. ”Det er vigtigt for mig, at gæsterne er glade, og at de får en god oplevelse. Nogle gange kommer de og tager mig i hånden og siger tusind tak efter en rundvisning. Så har jeg haft en god dag,” siger han. På spørgsmålet om, hvor længe han vil fortsætte med det frivillige arbejde, kommer svaret prompte. ”Jeg har aldrig en dag, hvor jeg ikke rigtigt gider. Hvis det sker, vil jeg stoppe, for når man gør noget for sin fornøjelses skyld, så skal det også være en fornøjelse,” siger Torben Kiersing.

 

Hvis du har lyst til at være frivillig i Den Gamle By, kan du sende en ansøgning til frivilligkoordinator Anne Marie van Dassen på aml@dengamleby.dk

 

Tekst: Charlotte Vincents Jansen

Foto: Mathilde Bech