Demens og Anton og Lakridsmysteriet set med børneøjne

Denne fredag eftermiddag har de 5-årige tvillinger Vilbert og Lauge kastet sig over iPad’en. Men i dag er det ikke spil eller film, men historien ”Anton og Lakridsmysteriet”, som har drengenes opmærksomhed.

Anton og Lakridsmysteriet er en historie om drengen Anton, hvis bedstefar har demens. Det er en børne-venlig fortælling, som ser demens fra børns synsvinkel. Historien giver børnene mulighed for at forstå, hvad der sker, når en i familien bliver ramt af demens, og hvordan man kan hjælpe demensramte, når ting pludselig forsvinder – såsom lakridser. Historien er tilgængelig via en app til smartphones og tablets, der folder sig ud som en e-bog.

 

Demens i børnehøjde

Det er her, førnævnte Vilbert og Lauge kommer ind i billedet. Selvom der er fart over feltet, fanger historien om Anton drengenes opmærksomhed. Sammen med deres far Andreas samles de om iPad’en og dykker ned i mysteriet. Drengene er kun er 5 år, men historien gør det nemt for dem at forstå, hvad demens er. ”Nogen gange glemmer bedstefar hvad han skal, og han glemmer hvor han lægger tingene. Det er fordi han har den sygdom,” siger Lauge. Navnet på sygdommen driller dog drengene en smule, og på trods af flere forsøg, lykkes det dem ikke at komme i tanke om det. Men essensen i Anton og Lakridsmysteriet går ikke tabt af den grund.

 

Anton og Lakridsmysteriet viser også, hvordan bedstefars demens påvirker Anton. En pointe, som drengene hurtigt fanger. ”Det er træls for Anton, at bedstefar glemmer. Specielt hvis det er nogle vigtige ting,” siger Lauge. Da der bliver spurgt ind til, hvad Anton gør for at hjælpe bedstefar, kommer svaret uden tøven fra Vilbert: ”Anton hjælper bedstefar med at gøre ting og løse opgaver. I historien hjælper han bedstefar med at finde knapper til jakken og lakridserne.”

 

Også for voksne

Selvom Anton og Lakridsmysteriet er lavet til børn i indskolingsalderen, er den også nyttig for voksne. ”Det er en god historie, og drengene forstår nemt grundprincipperne. Det er en god måde at formidle viden om demens i hverdagshøjde på. At bedstefar glemmer ting, men at det bliver bedre, hvis han spiser godt. Det synes jeg er interessant,” siger Andreas. ”Historien har også en vigtig pointe omkring relationer. Bedstefar siger blandt andet, at Anton og hans mor skal vide, at han elsker dem, selvom han ikke kan huske dem. Det tror jeg vil betyde noget for børn, hvis de oplever demens hos en bedsteforælder,” siger Andreas.

 

Anton og Lakridsmysteriet sætter også fokus på, at demens ikke bare er en del af det at blive ældre. Demens er en sygdom, som til en vis grad kan forebygges, bl.a. med sund kost, motion og hjernegymnastik. Historien giver derfor gode råd til, hvad man helt specifikt kan gøre for at komme demens i forkøbet.

”Det er meget interessant, at historien også fortæller om forebyggelse. På den måde er der også noget information til voksne,” siger Andreas.

 

Da drengene afslutningsvis bliver spurgt, om de vil læse historien igen en anden dag, udløser det hurtigt to ja’er,

 

Anton og Lakridsmysteriet er en gratis app til smartphone og tablet, og kan hentes allerede i dag i App Store eller Google Play. App’en er udviklet af Aarhus Kommune.

 

Foto og tekst: Eva Lai Kromann Kristensen