Genoptræning efter fald og operation

Efter et voldsomt fald og en operation, hvor Kai Sjøgren mistede førligheden i begge ben, har han i dag fuld kontrol med den medicin, der er nødvendig for at hans hverdag hænger sammen.

 

Knap var lysene på juletræet pustet ud for sidste gang, før Kai Sjøgren faldt om på gulvet. Det skete natten til 3. juledag 2013. Og Kai faldt så tungt, at alt gik i sort på den måde, hvor han intet kan huske fra de efterfølgende 10-15 dage. Så der må Kai have hjælp fra sin kone Grethe, som beretter om, hvordan Kai blev indlagt, og at man faktisk ikke helt vidste, hvad han fejlede. Efter otte dage på hospitalet med undersøgelser endte det med en operation. Man ville fjerne den forsnævring, der sad og trykkede på rygmarven og nok forårsagede faldet. Desværre lå forsnævringen meget tæt på nervebanerne til benene, og da Kai vågnede fra operationen, var førligheden i benene væk. Det blev til otte måneder på hospitalet, på rehabilitering i Viborg og på Thorsgården. Og her mødte han sygeplejersken Bente Braad Klausen. Det møde blev en skelsættende oplevelse for Kai. Eller som han siger, ”Det er Bentes skyld, at det går så godt”, og hentyder til det faktum, at han i dag selv styrer sin hverdag med medicin på en måde, som han slet ikke have forestillet sig, da han vågnede efter operationen for otte måneder siden.

 

100 procent omvæltning

”Jeg er så stolt af ham”, siger Bente Braad Klausen og forklarer: ”Jeg mødte Kai da han kom i rehabilitering på Thorsgården, Og der gik vi i gang med et lille træningsprogram, hvor han blev oplært til selv at styre sin medicin. For man skal huske på, at når man har været indlagt i 8 måneder, så er man vænnet til at andre styrer ens tid. Der er nogen, der tager stilling til, hvornår du skal sove, maden bliver stillet foran dig på faste spisetider, og i det hele taget er der andre, som tager ansvar for dig. Og så kan det være meget overvældende selv at skulle tage ansvar for sig selv og sit eget liv igen,” siger Bente Braad Klausen. Sammen lavede de to et skema over de 23 piller, som Kai skal tage dagligt. ”Det giver mig en frihed. Nu kan du se: Jeg har lige lavet dem her”, siger Kai og viser æsken frem. ”Så har jeg til den næste uge. Det er dejligt, og så tænker jeg ikke på det længere”. Og da VITAL spørger ham om det ikke var nemmere at få hjælp fra hjemmeplejen eller på apoteket, svarer han: ”Det her giver mig frihed. Jeg kigger på skemaet og ser hvad Bente har skrevet. Så kigger jeg på pakken og staver mig igennem, indtil jeg er helt sikker, så fordeler jeg dem i æsken. Og sådan går det hver uge”. Og Bente supplerer: ” Når man som Kai selv styrer medicinen, så tager man også meget mere hånd om sig selv og sit eget liv. For der er kæmpeforskel på at opdage, at ”nå, nu har jeg ikke flere af de blå” , og så det at vide, at netop de blå piller er de vanddrivende, og hvad det præcist betyder for ens helbred. Det giver en helt anden tilgang. Og jeg synes, at Kai er et fantastisk eksempel på, hvordan man kan få belønning for hårdt arbejde og træning i form af frihed, selvhjulpenhed og kontrol over sit eget liv.”

 

Tekst: Helle Erenbjerg

Foto: Niels Ågeskovbo