Svend Bergland er én af de mange frivillige ildsjæle, der er med til at få livet i idrætsforeningerne til at blomstre. Det koster i tid, men betales på anden vis tilbage i rigt mål.

 

“Det er for mig livgivende at stå her som instruktør og iagttage livsglæden omkring mig. Jeg kan se, at jeg sammen med de andre instruktører skaber glæde hos folk. Folk, der får masser af motion og tydeligvis skaber nogle nye fællesskaber.”

 

Svend Bergland nyder synet af omkring fyrre +60-årige, der med sved på panden og smil på læben løber rundt i stadionhallerne, får pulsen op og jubler, når der scores.

 

Tomt papir

 

Det er tirsdag formiddag og dermed fast tid for AGF Senior Sport. En nystartet afdeling i den gamle klub. Omkring 40-50 seniorer mødes en gang om ugen til fælles opvarmning, inden de fordeler sig på forskellige idrætsgrene og -haller. Efter halvanden time mødes de igen til fælles kaffebord, hvor dagens præstationer vurderes.

 

”Det er fantastisk at se, hvor meget der sker i dag. Vi startede en lille udvalgt gruppe med et tomt stykke papir foran os for halvandet år siden, og nu er der over 80 medlemmer,”siger Thomas Ahrentz fra AGF, der var initiativtager til senioridrætstilbuddet

 

Svede for samme sag

 

En af dem, der var med fra starten, er Svend Bergland, der næsten har fået AGF ind med modermælken. Han meldte sig ind i 1959 og har mest brugt tiden på at slide fodboldbaner.

 

”Meningen var oprindelig, at vi skulle være en slags opstartsgruppe, men så manglede der instruktører, og så det var naturligt, at jeg tog det på mig. I 2015 forlod jeg et job som skoleleder og havde fået 50-60 timer til overs om ugen, så jeg havde tiden og følte også en form for forpligtelse. Vi, der er her, er fra en generation, der føler os forpligtede. I dag er det blevet mere almindeligt med det uforpligtende ’ja’. Det gælder ikke hos os,” fortæller Svend Bergland, der er instruktør i floorball og gåfodbold.

 

For ham er AGF’s motto ”Svede for samme sag” ikke bare ord, men en måde at være en del af noget større på.

 

”Det koster nogle tirsdage, men jeg får rigtigt meget tilbage. Her er plads til alle. Nogle har stort set ikke dyrket idræt før, andre er gamle klubfolk som jeg selv. Mange har været en del af idrætten gennem hele deres liv og har måske fået ødelagt knæene. Derfor skal de nok ikke spille fodbold, men svømme eller lave gymnastik – det har vi også plads til,” fastslår Svend Berglund.

 

For ham er tirsdag en af ugens absolut bedste dage: Først sammen med de andre i AGF Senior Sport, derefter en tur i vinterbadeklubben og til sidst ud på fodboldbanen med andre gamle AGF’ere.

 

Dårlig samvittighed ved afbud

 

Medlemmerne af AGF Senior Sport er glade for den indsats, Svend Bergland og de andre frivillige instruktører lægger for dagen og for tilbuddet i det hele taget.

 

”Jeg kommer her sammen med min kone, der aldrig har dyrket nogen form for sport, og hun troede absolut ikke, det var noget for hende, men efter hun fik prøvet floorball, er hun ikke til at stoppe,” klukker Henrik Christensen, der er en af de faste gæster.

 

”En af de ting, der gør det sjovt at komme her, er at man lægger stor vægt på det sociale. Når man bliver meldt ind, får man et kaffekrus, og vi mødes alle til fælles kaffe efter motionen. Jeg synes, det er tegn på, at man har det godt her, når man får dårlig samvittighed, når man må melde afbud,” fortæller han videre.

 

Deltager for at vinde

 

Ved siden af ham sidder Arne Martinsen og Lars Dybdahl og puster ud efter en hård omgang floorball, der blandt andet gav Lars Dyddahl en stok over fingrene og et mindre sår. De kendte ikke hinanden i forvejen, men havde begge læst om tilbuddet i en avis.

 

”For mig er det sociale en vigtig del af at komme her, og så kan jeg godt lide, at vi har nogle idrætsgrene, hvor man får pulsen op, og hvor vi får bevis på, at konkurrence-genet aldrig forsvinder,” siger Arne Martinsen, mens Lars Dyddahl grinende tilføjer: ”Ja, vi spiller ikke for at deltage, men for at vinde.” ”Nej, det er ikke bare for sjov,” kan de to med et stort glimt i øjet hurtigt blive enige om.

 

AGf senior sport

 

Tilbud til alle +60-årige. Foregår hver tirsdag fra 10–12 i hallerne ved Ceres Park og på Ingerslev Svømme- stadion. Der er fælles opvarmning og derefter frit valg mellem gymnastik, volleyball, bordtennis, badminton, floorball og gåfodbold. Herefter mødes alle til fælles kaffebord.

Deltagerne betaler et kontingent på 350 kr. pr halvår inklusiv kaffe. Læs mere på agf-seniorsport.dk

 

Tekst: Allan Witte

Foto: Niels Åge Skovbo