Lys kan hele og give ro

Lys kan fremskynde helingsprocessen hos patienter, skabe ro i sindet for sindslidende og øge velbefindende hos mennesker generelt.

 

Tidligere var lys en naturlig del af behandlingen på hospitaler og sanatorier, men med medicinske og teknologiske landvindinger, blev lysets gavnlige effekter i en årrække skubbet til side. Nu vinder lyset igen indpas i behandlingsøjemed.

 

”Sollyset er med til at regulere vores søvn- og døgnrytme og er samtidig nødvendigt for at kroppen kan danne D-vitamin. Og så har lyset en væsentlig rolle i behandlingen af fysiske og mentale sygdomme,” fortæller arkitekt MMA Carlo Volf. Som arkitekt har han ikke en lægevidenskabelig baggrund at hænge sin udtalelse op på, men med ph.d.-afhandlingen Lys, arkitektur og sundhed – en metode har han påvist en sammenhæng mellem de tre.

 

”Lysets sundhedsfremmende egenskaber gør det til en god investering for hospitaler og andre behandlingssteder at tænke lyset ind i arkitekturen. Alle mennesker har brug for lys, men særligt når vi bliver ældre eller er svækkede og har brug for at hele, er lyset vigtigt,” forklarer Carlo Volf.

 

Arkitekturen skal i sin udformning tage højde for dagslys og solvarme, for eksempel ved at placere de største vinduer mod nord og mindre mod syd og øst. En anden del af løsningen er ruder af en særlig type jernfattigt glas, der tillader flere af solens UVB-stråler at slippe igennem, så de kan gøre gavn hos patienterne. Udover at være en vigtig kilde til D-vitamin, virker lyset bakteriehæmmende og kan således være med til at mindske antallet af hospitalsinfektioner.

 

”Glasset er dyrere end almindeligt glas, men det tjener sig hurtigt ind i form af færre sengedage,” siger Carlo Volf, der blandt andet bruger sin viden og metode i samarbejder med Henning Larsen Arkitekter på Ny Herlev Hospital og med Schmidt, Hammer & Lassen Arkitekter på Ny Hvidovre Hospital, hvor sengestuerne nu differentieres i forhold til solens lys og verdenshjørnerne.

 

Han har også projekteret glas til et ældrebolig-byggeri for Københavns Kommune og arbejder med et nyt koncept for boligbyggeri, der i højere grad tager højde for lysets sundhedsmæssige betydning, og som genopdager ’glemt viden’ fra den dansk-færøske nobelprisvinder Niels R. Finsen, der studerede lysets indvirkning på huden.

 


D-vitamin

D-vitamin bliver dannet i huden under solstråling (UVB-stråling) og optages desuden i tarmen fra D-vitamin-holdig ernæring eller fra kosttilskud. Danskere får generelt for lidt D-vitamin gennem kosten, og vores niveau af D-vitamin falder om vinteren. Hvis du vil forebygge symptomgivende D-vitaminmangel, kan det anbefales at spise fed fisk ugentligt og opholde sig i solen i 5-30 minutter nogle gange om ugen i sommerhalvåret. Ældre, gravide og indvandrerkvinder bør også tage D-vitamin-tilskud, fx i tabletform.
Kilde: sundhed.dk

 

Tekst: Pernille Bonne

Foto: Peer Klercke