Lisbet Dahl om at være pårørende til en med demens

Med sin rolle i tv-serien Sommer var skuespillerinde Lisbet Dahl med til at øge opmærksomheden på, hvad det vil sige at være på- rørende til en ægtefælle med Alzheimers demens. Rollen og serien var med til at nedbryde tabuer og gøre det nemmere for familier og venner til demente at tale åbent om sygdommen og livet med den.

 

”Gud, er det rigtigt? Jeg elsker østers; jeg er helt vild med østers!” Skuespillerinde Lisbet Dahl er ikke fanatisk, hverken hvad angår træning eller kost. Så nyheden om et forskningsstudium, der tyder på, at østers og champagne kan have en forebyggende effekt i forhold demens, falder i god jord.
Hjernen holder hun så rigeligt i gang i sit job som skuespiller, instruktør og revy-chef for Cirkusrevyen, så den er hun ikke så bekymret for. ”Jeg arbejder på højtryk, og det tror jeg, er rigelig træning af hjernen. Motion går jeg ikke så højt op i – men jeg er ikke noget langsomt menneske,” siger hun. Enhver der har set Lisbet Dahl folde sig ud på film og på de skrå brædder på teatret, i Cirkus- og andre revyer, er ikke i tvivl om, at hun har ret. Seerne og publikum kender hende som energisk, sprudlende, smilende, med evigt friske kinder og altid i gang.

 

Undervejs i interviewet bevæger hun sig rundt i hjemmet, skramler lidt i køkkenet, kommanderer med hundehvalpen Alma, der gerne vil op i sofaen, og konverserer lidt med barnebarnet Christian om noget med en iPad.

 

Med til at nedbryde et tabu

I 2008 tonede Lisbet Dahls ansigt hver søndag i to sæsoner op på skærmen i DR’s tv-serie Sommer, der hver uge fik omkring 1,7 millioner seere til at interesssere sig for, hvad der sker med en familie, når et medlem af den udvikler Alzheimers demens. I rollen som Sofia Sommer spillede Lisbet Dahl hustru til den praktiserende læge Christian Sommer (spillet af Jesper Langberg), der i en alder af 65, og meget mod sin vilje, fik konstateret sygdommen.
”Jesper (Langberg, red.) måtte lære en masse om Alzheimers og sætte sig ind i, hvordan man reagerer og opfører sig med i takt med, at sygdommen udvikler sig. Som pårørende bliver man jo hele tiden overrasket over de nye sider af ens ægtefælles personlighed, så på den måde behøvede jeg ikke gøre et stort stykke research. Jeg skulle bare følge med rollen,” fortæller Lisbet Dahl. I forlængelse af serien blev hun i en periode – og for anden gang – ambassadør for Alzheimerforeningen og rejste rundt i landet og holdt foredrag om sin rolle i serien. Sammen med skuespiller Karsten Jansfort, som havde haft sygdommen meget tæt inde på livet i form af en svært dement far.

 

Både Alzheimerforeningen, læger og andre fagfolk, der arbejder med demens, var glade for opmærksomheden. De kunne fortælle, at mange flere gik til lægen med symptomer i tiden omkring serien, der også fik telefonerne til at gløde hos Alzheimerforeningens demenslinje. Lisbet Dahl er ikke selv i tvivl om, at de var med til at gøre en forskel. ”Både Sommer og vores foredragsrække var med hundrede procents sikkerhed med til at nedbryde et tabu. Jeg har turneret med andre foredrag, og der var bare en helt anden stemning, når vi var ude at tale om Alzheimers. Publikum var meget alvorligt, og mange kom jo, fordi de selv var pårørende. Der var så meget skyld og dårlig samvittighed. Folk var flove over, at de ikke havde støttet deres ægtefæller mere og spurgte os, hvad de skulle stille op. De kunne for eksempel sige: ”Jeg er så ked af, jeg skældte min kone sådan ud” og den slags. Det var rystende, så fortvivlede folk var,” fortæller hun og fortsætter: ”Vi er jo ikke læger, men måtte svare som helt almindelige mennesker, at det skal du ikke være ked af; du vidste jo ikke bedre.

 

Gør noget ved det – og nyd livet

Noget af det, der overraskede skuespillerinden i forbindelse med seriens lancering, var hvor lidt almindelige mennesker vidste om sygdommen, og hvor stort et tabu det kan være at have demens i familien.
”Jeg oplevede for eksempel, at mange ikke vidste, at man kan gøre noget ved Alzheimers. Men det kan man jo. Skynd dig at gå til læge, hvis du synes, der er noget, der driller. Man kan jo få alt mulig medicin, der kan sænke udviklingen af sygdommen. Så man skal ikke gå og putte med det og lade som om intet er galt,” siger hun med henvisning til serien, hvor Christian Sommer i lang tid lykkedes med at skjule en masse fejl i sit arbejde som læge.

 

Hendes 68 år har på ingen måde fået Lisbet Dahl til at sætte farten ned. Heller ikke, når hun taler. Selv om det tætteste hun kommer på fast motion, er regelmæssig reflekszoneterapi, har hun en udstråling af noget kernesundt over sig. Måske det kan tilskrives glæden ved livet, arbejdet, familien, vennerne og, hvem ved: en forkærlighed for østers.
”Jeg har faktisk tolv liggende i mit køleskab, der bare venter på at blive spist!” slutter Lisbet Dahl af med et grin.

 

Tekst: Pernille Bonne

Foto: Jens Astrup