Den digitale verden er fuld af fremmedord. De er ofte engelske og opfundet eller opstået ud af et bestemt digitalt produkt. Vi oversætter her de ord, du oftest støder på, og som du møder i dette nummer af Vital.

TEKST Pernille Bonne Nejsig og Jannie Lindberg Sundgaard

BROWSER

Porten til verden på internettet er browseren.
Det kan fx være Safari, Firefox, Chrome
eller Internet Explorer. Browseren fungerer
som et leksikon. Det er her, du søger efter
emner, du ønsker at finde information om
som fx historie, kunst, madlavning, sport
eller strikning.

TABLET OG IPAD

En tablet er en digital skærm, der fungerer som en mellemting mellem din mobiltelefon og din computer. Den er intuitiv at bruge, og der findes flere slags som fx Apples iPad og Samsungs populære tablets.

YOUTUBE

Her finder du millioner af videoer om alt i hele verden – fra kattevideoer over forelæsninger om fx forskning i klimaet til koncerter med din yndlingskunstner. Du kan også finde Youtube som en app på din tablet, eller du kan søge den frem i din browser, som du ville have gjort det på din computer. Hvis du anvender smartphone eller tablet er app det letteste.

APPS

Apps er små programmer, som er tilpasset smartphones og tablets. Med apps har du mulighed for fx at høre podcasts, læse bøger, høre musik, se film, finde vej og mange andre ting. Du finder apps i ‘app store’ (på din iPad eller iPhone) eller i ‘Play’-butikken, hvis du har en telefon eller tablet fra fx Samsung. Nogle apps koster lidt, men mange er gratis – mod, at der bliver vist reklamer ind imellem.


Guide: Sådan søger du på apps

Gå i App-store eller Play-butikken. Nede i højre hjørne finder du et lille tegn, som ligner en lup – tryk på det. Nu kommer der en linje foroven, under ”søg.” Her skriver du et ord, som dækker det, du vil finde. Det kan fx være Rejseplanen, som du måske kender, og som er en god app at have. Har du en iPhone skal du bruge dit Apple-id og din kode, når du vil downloade en app.


PODCAST

Podcast er optagede lydprogrammer. De fungerer stort set på samme måde som tv-programmer. Du kan lytte til podcasts gennem en app på din mobiltelefon eller din tablet. Det kræver en internetforbindelse, men du kan downloade podcasts og høre dem, selvom du ikke er på nettet.


TIP

En god podcasts-app: Podcast Go


STREAMING

Når du streamer, får du leveret indholdet på tv-skærmen via din internetforbindelse i stedet for via et TV- eller antennekabel. Du er ikke afhængig af, at en tv-kanal viser dit yndlingsprogram på et bestemt tidspunkt, men kan se det, når du vil.

STREAMINGTJENESTER

Udbydere der tilbyder, at du kan streame deres programmer, film og serier fx Amazon, HBO, Netflix, YouSee, Telmore musik, DR mv.

KINDLE

En Kindle er en læse-tablet. Du kan downloade fx aviser, bøger, magasiner mv. til din Kindle og læse dem derpå.

PINTEREST

Bruges som inspiration og en slags opslagstavler med billeder. Du kan lave så mange opslagstavler, du vil, og lægge billeder på dem om fx spansk mad, rosenhaven, altanen, stuens indretning mv.

INSTAGRAM

Fotos i massevis af hverdagen med alt fra glimmer, opskrifter, blogindlæg, familiekomsammener, kunstanbefalinger, shopping… Kun fantasien sætter grænser.

NETFLIX

Streamingtjeneste. Her finder du film, serier og dokumentarer. De har både klassiske film og de nyeste tv-serier.

BLOGLOVIN

En platform, der giver dig mulighed for at læse, organisere og opdage dine foretrukne blogs på mobil og computer.

FACEBOOK

Her kan du holde kontakt med venner og familie. Du kan lave private grupper, hvor I kan skrive sammen eller lave videoopkald og sende billeder. Du kan se live-sendinger af fx nyheder direkte fra et sted i Danmark eller resten af verden. Facebook er verdens største sociale medie.

FACETIME

En app på din iPhone eller iPad som du kan bruge til videoopkald til fx din familie.

ONLINEABONNEMENT

I stedet for at få din avis ind ad døren kan du læse den på fx din Kindle, tablet eller telefon. Du kan læse den hvor som helst, når som helst.

TWITTER

Korte tekstbeskeder, ofte med humoristisk, politisk eller nyhedsmæssig karakter. Mange politikere, forskere og kunstnere bruger mediet.

FLOW-TV

Det betyder, at du betaler for en tv-pakke eller boks og har fx TV2, DR og andre tv-kanaler på dit tv. Du kan se programmerne, når de bliver sendt.

WHATSAPP

En app du kan bruge til videoopkald eller til at sende billeder og beskeder til fx din familie.