I nær fremtid vil produkter som droner, virtual reality-briller og intelligente spejle være standardudstyr i de fleste danske hjem, spår fremtidsforsker

 

Hvad der er standardudstyr i et hjem, ændrer sig gennem tiden. Ligesom køleskabet, komfuret og støvsugeren kom til og gjorde folks hverdag nemmere, er nye højteknologiske produkter så småt ved at rykke ind i danskernes hjem og gøre sig uundværlige. Det gælder fx robotstøvsugere, robotplæneklippere og toiletter med indbygget vaske- og tørrefunktion. Ting, der vil være almindeligt udstyr i danske hjem inden for en tidshorisont på blot 5-10 år. Og de vil få følgeskab af endnu flere nye smarte maskiner og teknologiske muligheder, som vil ændre vores normer, vaner og hjem, forudser fremtidsforsker Liselotte Lyngsø fra Future Navigator.

 

”Teknologien buldrer derudaf, og afstanden fra at kunne visualisere noget til at kunne gøre det har aldrig været kortere,” siger Liselotte Lyngsø, der forudser, at det inden for en 10-årig horisont vil være helt almindeligt at have droner, der kan male huset eller klippe hækken.

 

Intelligente køleskabe og spejle

I køkkenet vil internetbaseret teknologi i køleskabet hjælpe med at holde styr på holdbarhedsdatoer på madvarerne, foreslå retter til aftensmaden og lave indkøbslister. På badeværelset vil et intelligent spejl med videokamera scanne dit udseende og give tips til makeup, der fx kan skjule sorte rande under øjnene eller rødmen på kinderne. Liselotte Lyngsø forudser også, at vi inden for 10 år alle har fået vores eget ”hjemmehospital” fyldt med apps og smarte dimser, der hjælper os med at forebygge og diagnosticere sygdomme. Eksempelvis sundhedsarmbånd, som måler søvnkvalitet, kalorieforbrug, hjerteflimmer, blodtryk m.m.

 

Oplev verden fra din sofa

Virtual reality – forkortet VR – er et andet område, som fremtidsforskeren forudser vil indgå i vores hjem om cirka 10 år.

 

”Allerede sidste år var VR-briller det store julegavehit, og den næste generation af internet – Li-Fi – der tilbyder internetforbindelser, der er er 100 gange hurtigere end vi kender i dag, vil give mulighed for endnu flere VR-muligheder. Du vil fx kunne tage en tur til Paris eller besøge kunstmuseet Louisiana hjemme fra din egen sofa. Med VR bliver det muligt at tage på rejser og gense steder, du engang har været, eller tage ud og få nye oplevelser,” siger Liselotte Lyngsø.

 

Nærvær og fællesskaber

De mange muligheder for at få hjælp fra smarte maskiner og få viden, underholdning og oplevelser gennem forskellige apps og sociale medier som fx Facebook har dog også en bagside, advarer hun.

 

”Faren ved alle de nye teknologiske muligheder er, at man risikerer at komme til at leve et pseudoliv, som gør én trist og miserabel. Vi ved fra forskning, at nære relationer til andre og fællesskaber er nogle af de vigtigste faktorer for lykken. Derfor er det vigtigt, at vi også i fremtiden husker det fysiske nærvær og ikke lader os nøje med et quick fix foran en skærm,” siger hun.

 

Tekst: Inge Hald

Foto: Future Navigator