Mens Dannebrog vajer i vinden, er beboerne på plejehjemmet Lotus samlet. Hvor de fleste dage måske kan føles ens, så røber kalenderen, at dagen i dag er ganske særlig. Det er den 16. april og Hendes Majestæt Dronningens 81-års fødselsdag.

Tekst: Maria Fast Lindegaard Foto: Niels Åge Skovbo

For Doris Baltzersen, der er beboer på plejehjemmet, er dagen vigtig. Dronningen er som en del af hendes familie, og ligesom hun fejrer sine børn, børnebørn og oldebørns fødselsdage, så fejrer hun også Dronningens – gerne med en ekstra god middag og lagkage.

“Det betyder meget for mig. For når alt kommer til alt, så er hun et almindeligt menneske som os andre. Jeg kan kende mig selv i hende. Vi er jo begge mødre. Så jeg synes, jeg kan spejle mig i hende,” fortæller Doris Baltzersen.

I højstilkede glas serveres festdrinks med friskskåren frugt, mens beboerne med hjælp fra plejepersonalet mindes nedslag i Dronningens liv. Fra hendes barndom, forlovelsen med den franske diplomat Henri Marie Jean André til titlen som først moder og senere farmor.

“Jeg vil gerne prøve at efterligne hende ved at være stærk. Det lyder måske lidt overlegent, men jeg VIL være stærk. Og jeg vil hjælpe mine børnebørn og oldebørn, for hvem skal ellers give dem gode råd? Det samme, tror jeg også, Dronningen viser mod sine børn,” fortæller Doris.

Fredagsfornøjelser er skabt af oplevelsesmedarbejdere i Sundhed og Omsorg, og består af forskelligt dialogmateriale, som kan vække gamle minder og erindringer hos beboerne og skabe gode snakke med plejepersonale og frivillige.