I ’gamle dage’ susede 89-årige Birthe Bjerring Toft gennem Aarhus C på cyklen og havde græs mellem tæerne så snart, hun havde chancen. I dag har hun brug for en arm at støtte sig til.  Genlydaarhus.dk blev starten på et venskab, hun ikke havde regnet med.

 

”Min fysioterapeut spurgte, om jeg ville ringes op af  GENLYD. Det sagde jeg ja til, og så efterlyste vi en gåtur-ven i området – og det har jeg fået. Hun hedder Rikke, og hun kommer faktisk lige om lidt. Vi faldt i hak med det samme, og nu mødes vi en gang om ugen. Rikke ringer, når hun har tid, og så slentrer vi arm i arm. Bagefter får vi kaffe og snakker videre,” fortæller Birthe Bjerring Toft
og smiler fra øre til øre, da hun hører stemmen på trappetrinnet.

 

”Hallooo, er her nogen?” kalder gåtur-veninden Rikke Lykke ude fra entreen.

 

Under armen har hun en koffeinfri pulverkaffe. Den har hun altid med, da hun ikke drikker andet, og hun sætter den hjemmevant på køkkenbordet, så den står klar. Nu skal de nemlig ud at gå, og det er noget, de har set frem til: Rikke Lykke får en tiltrængt pause fra hverdagen som travl aarhusianer og familiemor. Birthe Bjerring Toft får et besøg, der gør hele forskellen, når du bor alene.

 

”Jeg er meget glad og taknemmelig for, at jeg har mødt Rikke. Man kan godt sige, at vi ser glimt af os selv i hinanden. Glimt af noget, vi hver især savner og har til fælles. Vi har for eksempel begge oplevet det at miste. Jeg har mistet min mand, og vi fik aldrig børn. Rikke har mistet begge sine forældre,” siger Birthe Bjerring Toft uden at gå i detaljer.

 

Det, de snakker om, kommer ikke videre, og tilliden går begge veje.

 

”Det er første gang, jeg har set den type personlige opslag, og jeg tænkte: Det er lige noget for mig. Jeg kan godt lide at komme ud i naturen og være noget for andre mennesker. Selvfølgelig var jeg
spændt på, om kemien var der, når vi mødtes, men det er gået over al forventning. Vi har det så hyggeligt sammen, og det er spændende at høre hendes livshistorier,” smiler Rikke Lykke, mens hun viser billeder fra Birthe Bjerring Tofts fødselsdag, hvor hun dukkede uanmeldt op med blomster.

 

De to gåtur-veninder slentrer ud i sommersolen arm i arm, inden snakken fortsætter over kaffen.

 

En opslagstavle for fællesskaber i Aarhus

På genlydaarhus.dk finder du opslagstavlen, som har ført Birthe Bjerring Toft og Rikke Lykke sammen. Med få klik kan du uformelt søge efter nogen i dit lokalområde, som vil med ud at gå en tur,
følges til en aktivitet, drikke en kop kaffe eller noget helt fjerde. Du kan også finde nye fællesskaber og aarhusianere med samme interesser som dig. Opslagstavlen minder om den, du kender fra supermarkedet. Du skriver, hvem og hvad du ønsker at finde, ligesom du kan se, hvad andre søger. Ser du et opslag, der har din interesse, kan du kommentere opslaget direkte eller skrive en privat besked til personen, der har oprettet det. Lad dig inspirere af, hvad andre har søgt efter på opslagstavlen. … Og meget mere.

 

Genlydaarhus.dk er også for dig. Det er uforpligtende at bruge og gratis at være medlem. Du er altid velkommen til at kontakte kommunikationsmedarbejder i GENLYD Line Sass på likirs@aarhus.dk eller 41 87 39 90, hvis du har spørgsmål, ideer eller vil vide mere.

 

TEKST OG FOTO Line Sass