Vaner er svære at bryde, især vaner med forbrug af rusmidler som alkohol og stoffer. Det kan være en lang og sej omgang, men i Rusmiddelcenter Aarhus har de stor erfaring med at hjælpe folk med at bryde deres rusmiddelvaner. 

Af Anja Ziegler 

Bente Riddersholm er psykolog og har arbejdet med alkoholbehandling i Rusmiddelcenter Aarhus i 21 år. Hun har både arbejdet med individuel behandling og gruppebehandling: 

“Rusmiddelafhængighed er ikke forbeholdt en bestemt gruppe i samfundet. Der kommer borgere fra alle samfundslag – også direktører med høj indkomst. Dem der har stort hus, Tesla osv. kan bare nemmere skjule det.” 

Vanens magt 

På Rusmiddelcentret oplever man, at de fleste først kommer, når misbruget er et stort problem, men når du overvejer, om du behøver at drikke de her to glas hver aften og samtidig har svært ved at ændre det, så kan du komme og få rådgivning. Hvis du kommer, før det er blevet en decideret afhængighed, så kan du ofte, med rådgivning og træning, få hjælp til at ændre dine vaner, så du fortsat kan drikke alkohol i mindre mængder. Når først du er blevet afhængig er det meget svært at have et forbrug overhovedet. På centret møder de folk, hvor de er, men jo tidligere, du bryder vanen, jo nemmere er det. 

“Vaner kan enormt godt lide dig og vil gøre alt for at blive hos dig og overbevise dig om, at det ikke er noget problem, fortæller Bente Riddersholm. Derfor er ambivalens en fast følgesvend, når du vil ændre dine vaner. Det går op og ned og frem og tilbage også efter behandlingen. Jeg tror, at 1/3 af dem, der kommer her, er gengangere. Vi tager tingene lidt ad gangen, og foreslår at prøve afholdenhed i mindre perioder ad gangen, ellers bliver det for uoverskueligt.” 

Langt sejt træk  

Når rusmidler fylder i livet, er der mindre plads til andre ting. Så når Rusmiddelcentret arbejder på at få alkohol til at fylde mindre, arbejder de samtidig på at få noget andet ind i livet. 

“Når du vil ændre vaner, er det ikke nok at fokusere på det, du vil fjerne. Du skal også tænke på, hvad du vil sætte i stedet. Hvis du var festaben, når du drak alkohol, hvad skal du så gøre, når du ikke længere kan drikke alkohol?,” siger Bente Riddersholm. 

Rusmiddelcentret forsøger at hjælpe brugerne med at få andre gode vaner, fx et job eller en anden aktivitet. Det gælder nemlig ikke om at holde vejret til behandlingen er overstået, for det er en livsstilsændring, og det tager tid. 

“Vaner kan ændres, og selvom du falder i, er alt ikke tabt. Så bruger du dine erfaringer og kommer op på hesten igen. Det kan være et langt sejt træk, men for de fleste skal det nok lykkes til sidst,” siger Bente Riddersholm. 

Pers historie 

Per henvendte sig til Rusmiddelcentret med sin kone, som var bekymret for hans drikkeri. Per var på det tidspunkt 44 år og havde et job, hvor han og kollegerne ofte fik noget at drikke efter fyraften. Han mente ikke, der var noget problem, så han gik fra Rusmiddelcentret igen. Seks måneder senere erkendte han, at han havde et problem med alkohol og kom tilbage. Han startede i gruppebehandling, men de første to uger følte han sig fejlcastet, når han hørte de andre på holdet fortælle om deres problemer.  

Afholdenhed i etaper 

På et gruppemøde en dag havde de et tema, hvor det pludselig gik op for Per, hvor meget energi, han havde brugt på ikke at betragte sit alkoholforbrug som et problem. Han var klar til at handle selv.  

Efter vejledning fra Rusmiddelcentret startede Per med en afholdsperiode på 3-6 måneder. Derefter tog han en måned mere, og så snakkede han med sin rådgiver på centret igen. Per besluttede at tage en periode til, og sådan fortsatte det, indtil han havde været afholdende i 1½ år. Han blev udskrevet af behandlingen, han var ædru og havde aftalt med sin kone, at han kun drak sammen med hende.  

Et stykke tid efter snakkede Per med sin rådgiver på Rusmiddelcentret. Han mente, at han var klar til at tage et enkelt glas vin sammen med sin kone i weekenden. I samtalen gik det op for Per, hvor meget det fyldte for ham, at han ville drikke det ene glas vin, så han besluttede, at han ikke var klar endnu. 

På den anden side af regnen  

Per fik en krise, da han var blevet ædru, for hvordan skulle han kunne præstere på jobbet uden alkohol? Men folk responderede positivt og sagde, at han fremstod meget skarpere i jobbet nu. 

En dag stod han i regnvejr, efter endt behandling, og bestilte take-away til familien. Pludselig og ud af det blå blev han ramt af en helt ubeskrivelig lykkefølelse. Han indså, at han havde brugt alkohol til at holde dampen kørende og havde slet ikke mærket sig selv i det. Nu mærkede han, hvem han egentlig selv var, uden alkohol, og hvad der var vigtigt i hans liv. Og det var den største lykkefølelse, han længe havde følt. 

Rusmiddelcentret 

  • Behandling er gratis og kræver ingen henvisning.  
  • Her sidder dygtige behandlere klar til at rådgive dig. 
  • Centret er forpligtet til at sætte dig i behandling inden for 14 dage fra din henvendelse. 
  • Behandlingen er ambulant (behandling uden indlæggelse) og kan også bestå af rådgivning eller enkelte samtaler. 
  • Pårørende kan også få hjælp. 
  • Har du brug for hjælp, så kontakt centret: Alkoholbehandling: 87 13 21 00, stofbehandling: 89 40 11 95.  
  • Du kan være anonym i nogle af tilbuddene. 
  • Hjemmeside: aarhus.dk/alkohol eller aarhus.dk/stoffer 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.