Rikke Øxner
Direktør for Aarhus Festuge

Hvad er det, der gør Aarhus til en god by at bo i? For nogle er det naturen. Bøgeskoven, der læner sig ud over de stille strande. For andre er det larmen. Pulsen i Midtbyen. Restauranternes leben i Jægergårdsgade eller de evigt åbne supermarkeder. Og for mange af os er det kulturlivet. At fordybe os hos byens små gallerier og blive tryllebundet af talenterne på Aarhus’ mange scener.  

Og meget tyder på, at jeg ikke er ene om at sætte overordentligt stor pris på byens sprudlende kulturliv. I en undersøgelse fra Aarhus Kommune fra marts 2020 fremhæver 37 % kultur som det, der gør Aarhus til en god by at bo i.  

Hvad er det, der gør Aarhus til en god by at bo i? For mange af os er det kulturlivet. At fordybe os hos byens små gallerier og blive tryllebundet af talenterne på Aarhus’ mange scener.  

Men hvad sker der med os, når noget af det, vi hylder i Aarhus pludseligt bliver taget fra os? Der har ikke været meget gang i kulturlivet, og alle de steder, vi har kunnet mødes om fælles oplevelser, refleksioner og debat, har været helt eller delvist lukket.  

Det er nok de færreste af os, der ikke har følt, hvordan stilheden har fyldt for meget. Hvordan ensomheden måske endda har kigget forbi. Og hvor har vi kunnet vende os hen for at mærke og møde hinanden?  

Aarhus er smilets by. Og som relativ nytilflytter og aktiv i kunst og kultur er jeg ikke i tvivl om, at det hænger sammen; i Aarhus har man i mange år prioriteret kultur. Aarhus fik en Festuge i 60’erne, fordi der var en stærk politisk overbevisning om, at får man kunst, kultur og fællesskaber til at blomstre, får man sin by til at blomstre.  

Vi er omsider på vej tilbage til en form for normal. Og Festugen 2021 bliver endnu et skridt på vejen og en mulighed for, at vi som by og mennesker kan samles og opleve noget af det, der er med til, at vi vælger at bo i Aarhus.  

Festugen 2021 er anderledes end den Festuge, vi så for to år siden. Men den indeholder stadig alt det, vi savner ved kulturlivet. De mange fælles oplevelser, skønne forestillinger på byens scener, debatter rundt i byen og byen til debat: Hvad er det for en by, vi ønsker os i fremtiden, når Aarhus vokser med 5.000 nye borgere om året? Og byen vil være i sit stiveste pus, så gå en aftentur ved havnefronten, og se kunsten lyse op. 

Jeg glæder mig personligt helt usigeligt meget til igen at opleve glæden og begejstringen i byens gader – og genopdage byen. Sikkert og sammen.