I hjertet af Aarhus, i Klostergade 35, ligger FrivilligCenter for Seniorer (FCS) – indtil årsskiftet bedre kendt som Foreningsbutikken, og som sådan har stedet eksisteret i mere end ti år. Her kan foreninger, frivillige og andre ildsjæle få hjælp, vejledning og inspiration til deres virke – fortrinsvis af frivillige, eftersom FrivilligCentret drives af omkring 50 af slagsen og kun har halvanden lønansat. Pengene til driften betales af Aarhus Kommune via § 18 midler og af staten via Frivilligcenterpuljen. Centret er uafhængigt af politiske, religiøse og økonomiske interesser.

3 pejlemærker

FrivilligCentret for Seniorer har tre hovedopgaver: at styrke, formidle og forny frivilligheden i Aarhus Kommune. Det gør de ved at bistå foreningerne med råd og dåd, fortælle så vidt og bredt som muligt om det frivillige seniorliv samt afprøve forskellige måder at udvikle frivilligheden på.

Hvad laver FrivilligCenter for Seniorer?

Listen over seniorfrivilligcentrets arbejdsområder er lang – her er de vigtigste emner i pixi-form:

 • Frivilligformidling: En ”jobformidling” for frivillige – for eksempel søger Gallo Huset frivillig hjælp til opsætningen af en ny hjemmeside – eller hvad med at blive tilbudsjæger for KlosterCaféen og trawle tilbudsaviserne igennem, ”så caféen kan købe ind med fornuft og sparebrillerne på.”
 • Service og konsulentvirke: Praktisk hjælp op rådgivning af stort set enhver art til frivillige foreninger. Inspirationsdage og netværk For seniorer der gerne vil skabe sig et indholdsrigt efter-arbejdsliv.
 • Bisidderordning: Tilbyder bisiddere til møder med kommunen, sygehuset, lægen, banken, advokat og andre steder, hvor det kan være godt at have et par ekstra øjne og ører med.
 • Junior-senior: Et team af yngre frivillige, der hjælper på lokalcentre og plejehjem som besøgsvenner, caféhjælpere, gå-ud-venner m.v.
 • Seniortid: Katalog over alle frivilligcentrets egne kurser og arrangementer.
 • Debatteater: Som ”i en skarp og kritisk tilgang beskriver misopfattelser af alderdom og livsfaser i vort årtusinde.”
 • Ressourcebanken: Omkring halvandet hundrede frivillige som hjælper ved kulturelle arrangementer og sportsbegivenheder i Aarhus.
 • Det Digitale Hjørne: Gratis it-rådgivning til enkeltpersoner og foreninger.
 • KlosterCaféen: Hvor man både kan spise, arbejde som frivillig og finde et socialt netværk. Caféen drives i samarbejde med naboen, KlostergadeCentret. Men bortset fra det har KlostergadeCentret og FrivilligCentret for Seniorer ikke noget med hinanden at gøre, selv om mange tror, at det er det samme.
 • Vejen til nye Venner: Projekt der opsøger og hjælper seniorer, der har mistet nære pårørende.
 • Foreningen Glæden: For udviklingshæmmede og sårbare voksne, der er besøgsvenner for ældre. Foreningen holder til i Frivilligcentret.
 • Senior-event: Inspirationsmesse for folk der gerne vil have en aktiv seniortilværelse med liv, lyst og legeglæde.
 • Foreningsoversigten: Her samler og vedligeholder frivilligcentret kontaktoplysninger om de hundredvis af seniorforeninger, der findes i Aarhus Kommune. Der er noget for enhver smag: handicap- og patientforeninger, pensionistforeninger, faglige klubber, kirkelige foreninger, foreninger for kreative sjæle – håndarbejde, håndværk, maling – kultur-, sprog- og andre rejser, motion og idræt, dans, musik og sang, besøgstjenester, it, mad, kort- og andre spil.

Tekst: Ingrid Terkelsen

Foto: Claus Sjödin