Smag på Aarhus - og krabberne!

Strandkrabber er bare en af de mange spiselige gevinster ved en tur på stranden langs Aarhus’ kystlinje. Smag på Aarhus og Naturhistorisk Museum inviterer året rundt på krabbefangst, suppekogning og andre arrangementer i naturen.

”Neeeiiijjj! Nej, nu føler jeg mig som et barn igen!” Teknikken skulle lige på plads, men da første krabbe er hevet i land, er begejstringen stor. Karen Hoffmann, 58, kigger ned i spanden til den enlige krabbe og konstaterer med et smil, at der ”godt nok er lidt vej endnu til de 10 krabber, han sagde, der skal til for at kunne lave en forret.” ’Han’ er Lars Brøndum, naturformidler ved Naturhistorisk Museum. Sammen med madsnedker og projektmedarbejder ved Smag på Aarhus Ursula Bjerggaard og en håndfuld frivillige har han stillet an på Skæring Strand med borde, krydderurter, bål, gryder og en stor køkkenkniv til at flække krabberne med. Strandkrabber er ikke så kødfyldte, men der er masser af smag i dem, og de er derfor gode til suppe.

 

Ingen krabbe er for lille

”Smagen sidder i krabbefedtet lige under skallen. Man kan suge det ud, men smagen kommer også godt med, når man koger krabberne i suppen. I princippet er alle strandkrabber egnede, men jeg plejer at sige, de skal være større end en femkrone, for at vi bruger dem,” forklarer han, mens frivillige og fremmødte krabbefangere i alle aldre flækker krabber og koger suppe over bålet.

 

Familier i alle aldre

Strandkrabber bider på stort set et hvilket som helst stykke kødpålæg, men de fiskehoveder, der i dagens anledning er stillet til rådighed, lader til at smage krabberne ekstra godt. Ude på molen har familien Vejrup Brichter succes med snøren.” Årh! Tre på en gang!” råber Lenora, en af familiens tre piger og Brita Vejrup Brichter forklarer, at de uden held forsøgte sig med krabbefiskeri sidste sommer og derfor skyndte sig at slå til, da de så Smag på Aarhus’ opslag på Facebook.

 

Den grønne ambassade

Inde ved det interimistiske køkken smager Charlotte Bruun og hendes datter Willa på de kogte krabbekløer. Sammen med resten af familien har de i februar samlet rejer med Smag på Aarhus og har desuden besøgt Smag på Aarhus på Den grønne ambassade på Bispetorv, også kendt som ’frøet’ på grund af sin karakteristiske facon. Karen Hoffmann, der nu har fået flere krabber i spanden, har læst om arrangementet i Aarhus Onsdag, mens andre deltagere blot er kommet tilfældigt forbi og er blevet nysgerrige. Afhængig af vejret kommer der mellem 20 og 250 deltagere til hvert arrangement, og i dag, på en blæsende sensommerdag, er omkring 60 store og små krabbefangere mødt op. Smag på Aarhus arrangerer alt fra snapse- til svampeture over indsamling og tilberedning af snegle og strandkrabber.

Vild med natur, friske råvarer og formidling?

Har du viden om et særligt emne og lyst til at arrangere en oplevelse for andre, hvor du kan dele din viden? Smag på Aarhus formidler gerne dit arrangement på sin facebookog hjemmeside og kan i begrænset omfang hjælpe med økonomi og praktisk hjælp. Læs mere på smagpaaaarhus.dk /vejledning-til-arrangementer Eller er du bare nysgerrig på naturen og har lyst til at blive frivillig ved nogle af vores mange arrangementer? Læs mere på smagpaaaarhus.dk/ nyhed/bliv-frivillig

 

Smag på Aarhus

Smag på Aarhus er et 4-årigt projekt støttet af Nordea-fonden og forankret i Center for Byens Anvendelse. Det er et ambitiøst natur- og madprojekt, hvor byens rum skal gentænkes, så der bliver flere spiselige og sanselige miljøer i Aarhus. Aarhusianerne er selv med til at skabe og påvirke deres nære omgivelser med smukke træer, buske og planter, der er fulde af smag. Samtidig planter kommunen spiselige blomster, bærbuske og frugttræer i stedet for almindelige prydplanter som en del af den kommunale drift. Og sidst men ikke mindst bliver den spiselige natur formidlet, så flere af byens borgere opdager det mangfoldige spisekammer, som naturen i og omkring Aarhus byder på. Mød Smag på Aarhus i Den Grønne Ambassade på Bispetorv. Ambassaden er åben mandag til fredag kl. 13-17 og lørdag kl. 11-14.

 

Du kan løbende finde arrangementerne på smagpaaaarhus.dk