Under overskriften ’Bridging’ vil Aarhus Festuge fra 25. august til 3. september inspirere og udfordre os alle til at møde hinanden og byen på nye måder. Programmet byder på masser af store oplevelser, lover festugedirektør Rikke Øxner.

Byen og naturen skal smelte sammen, og der skal skabes nye rum og rammer for at mennesker kan mødes på tværs af bydele, generationer og interesser. Sådan lyder ambitionen for årets udgave af Aarhus Festuge, som snart skydes i gang. Det overordnede tema Bridging udspringer af Rikke Øxners egne oplevelser som nyudnævnt festugedirektør i efteråret 2015, fortæller hun over en kop kaffe i Festugekontoret i Officersbygningen.

”I starten gik jeg rundt og høstede historier fra folk, så jeg kunne navigere ordentligt i byen. Og fra dag ét viste Aarhus sig fra sin allerbedste side. Folk var enormt imødekommende og gode til at henvise til både venner og konkurrenter, som kunne hjælpe mig videre. Den evne til at mødes på tværs og skabe noget nyt sammen mener jeg er en af Aarhus’ stærkeste sider,” siger Rikke Øxner. Hun ser Festugen som en oplagt platform til at binde Aarhus endnu bedre sammen på tværs af bydele. Et eksempel er Den blå bro, hvor solbåde i Festugen sejler mellem DOKK1 og Brabrandsøen. I et andet projekt, ”1:1 Harbour Magnets”, tager en fransk, en italiensk og en japansk tegnestue afsæt i havnens historie og skaber nye markeringer eller installationer på havneområdet. ”Tidligere har Festugen haft sit epicenter i midtbyen, men med alt det nye byggeri i blandt andet Gellerup og på Aarhus Ø kommer vi ikke uden om at sprede os noget mere. Jeg tænker, at Festugen på sigt kan bygge bro mellem de nye områder, så man tager på besøg hos hinanden,” siger hun. Både Den blå bro og havneskulpturprojektet er i øvrigt to af en håndfuld samarbejder mellem Festugen og Aarhus 2017.

 

Samme Festugetema i tre år

Som noget nyt strækker Bridging- temaet sig over tre år. ”Det tager tid at bygge broer. Derfor har vi valgt et treårigt tema, som giver os og vores samarbejdspartnere mulighed for at arbejde mere strategisk og langsigtet,” siger Rikke Øxner og nævner som eksempel et treårigt samarbejde mellem Festugen og Aarhus Symfoniorkester, hvor man sammen vil udfordre koncertgængerne med nye vinkler på det klassiske koncertformat. I år har Festugen i sine egne projekter valgt at fokusere på samspillet mellem byen og dens grønne områder. Det viser sig for eksempel i kunstprojektet Flower Power, der er en spektakulær virtuel blomsterpark på Bispetorv.

 

Børn og bedster i Byparken

Brobygning mellem generationer er blandt andet tænkt ind i en udstilling om feminisme og kvindeliv. Som en del af udstillingen håber vi på at samle en håndfuld ældre kvinder fra Aarhus til at fortælle om deres eget liv. Dér ønsker vi i det hele taget at blande aldre, baggrund og etnicitet ved en række samtaler. En gallerirundtur, hvor unge kunststuderende viser rundt på en håndfuld gallerier, forventes også at favne bredt aldersmæssigt. Og ligesom sidste år er der underholdning for alle aldre i Byparken. ”Det var ret stærkt at se, hvordan folk brugte Byparken sidste år. Der var mange bedsteforældre, som kom der sammen med deres børnebørn og oplevede fægtning, dans m.m. Vi havde også fællessang, hvor folk i alle aldre kom og sang med. Det var meget rørende at opleve. Så i år fylder vi også Byparken med aktiviteter for hele familien”, siger Rikke Øxner. Personligt glæder hun sig allermest til at kunne opleve Festugen fra et andet udgangspunkt end sidste år. ”Sidste år var jeg hele tiden så himmelfalden. Nu er jeg ikke længere så ny, og derfor tror jeg, jeg kommer til at nyde det hele mere i år,” siger hun.

 

Tekst: Inge Hald

Foto: Kissen Møller Hansen