Thorkild Simonsen er historien om manden, der som politiker altid havde travlt. Hans liv var hektisk, præget af møder, rejser og receptioner. Efter mange år i politik har roen nu sænket sig i den tidligere Aarhus bykonges liv, og i juli runder han 96 år.  

Af Kurt Leth 

“Hvor heldig kan man være?” 

Thorkild Simonsen lever i dag et stille og roligt liv sammen med sin kone Edny. De bor på 20. år i et 180 kvadratmeter stort hus i Risskov. Kommunen betragter dem værende så friske, at de kan nøjes med hushjælp en time hver 14. Dag. Og når man træder ind deres hjem, bliver man også straks imponeret. Man spørger sig selv: “Hvordan kan et ægtepar oppe i halvfemserne klare den opgave så flot?” 

 “Jo, vi er kommet op i en fremskreden alder, og den sætter da også sit præg på vores gøren og laden,” fortæller Thorkild Simonsen. “Men det forhindrer os heldigvis ikke i at have det godt.” 

 Edny og Thorkild kommer ikke helt så meget ud som førhen, men de følger begge med i, hvad der sker i samfundet. 

“De daglige nyheder vil jeg nødig miste,” siger Thorkild. “Så vi følger nyhederne i fjernsynet og holder to aviser – Jyllands-Posten og Kristeligt Dagblad. Egentlig ville jeg også gerne holde Århus Stiftstidende. Men vi kan ganske enkelt ikke nå at læse mere end to aviser.” 

Thorkild og Edny i deres have.

Tempoet er sat ned 

Thorkild gør sit til at holde sig så fit som muligt. En gang om ugen får han besøg af en fysioterapeut: 

“Jeg bliver sat på små øvelser, så mit bevægeapparat ikke ruster helt. Det er ganske fint at få lavet lidt gymnastik, så der kommer gang i blodomløbet. Når man kommer op i halvfemserne, kan det ikke undgås, at der er grænser for, hvad man kan præstere fysisk.” 

“Vi er nødt til at få de daglige fornødenheder bragt direkte til bopælen af et bud. Vi har ganske enkelt ikke længere kræfter til selv at tage ud og handle,” fortæller Edny. 

“Men minderne er dejlige at have i bagagen, når ens tempo bliver sat ned. Dem lever Edny og jeg på,” siger Thorkild. 

De har begge kørt bil i mange år. Men for Ednys vedkommende sluttede det for flere år siden. Hun blev ramt af en øjensygdom, så hun kun har halvt syn på det ene øje, mens hun næsten er blind på det andet. 

Thorkild har stadig kørekort, og han kørte bil indtil for små to år siden, men så sluttede det. 

“Familien fortalte mig, at min balance og mit bevægeapparat er for usikkert til bilkørsel. Jeg synes nu ellers, at det gik ganske godt i trafikken, men man skal rette sig efter gode råd fra familien. Der er jo ingen grund til at blive upopulær hos sine nærmeste.”  

Mobiliteten er ikke hvad den har været.

“Så nu står bilen i garagen. Nogle gange sker det, at familie eller venner kører en tur med os. Ellers står den mest på taxa, hvis vi skal ind til byen. men jeg kommer viste ikke til at køre bil mere.” 

Edny holder hus 

Thorkild og Edny har for længst haft krondiamantbryllup (65 år). Om et års tid kan parret fejre jernbryllup (70 år). At bo og klare sig selv i et stort hus er noget af en præstation. Thorkild er ikke så kvik til bens som førhen, men ved hjælp af en rollator kommer han pænt afsted.  

“Det bliver ikke til helt de lange gåture som førhen. Dertil er mit bentøj for dårligt, men vi har en praktisk have, som jeg kan bevæge mig rundt i. 

Det er Edny, der klarer haven, og Thorkild Simonsen er lykkelig for sin kone. Hun er mere mobil end han er. 

“Heldigvis fik vi haven belagt haven med brosten og fliser, dér hvor andre har græs. Efter havemanden er blevet syg, klarer jeg den selv. Og det går ganske fint,” fortæller Edny.  

“Hvor heldig kan man være?” 

Thorkild Simonsen

Det er også Edny, som står for rengøring og madlavning i husholdningen. Ganske imponerende af en kvinde på 93 år. 

“Nu skal jeg ikke have hele æren. For vi har da en times hushjælp hver 14. dag,” smiler Edny. “Vi kunne nok bruge lidt mere hjælp, men indtil videre går det. Vi skal jo også sætte pris på, at jeg som 93-årig kan klare tingene så forholdsvis godt.” 

Edny og Thorkild siger samstemmende, at de ikke kunne drømme om at sælges deres hus på den rolige villavej i Risskov. 

“Vi er omgivet af søde og rare naboer. Her er godt at bo. Haven med den lille dam er skøn. Huset er blevet lidt for stort for os, men så længe vi kan klare det, bliver vi boende,” siger Thorkild. 

“Når en af os dør, kan det blive vanskeligt for den efterladte at blive boende,” tilføjer Edny. “Jeg vil nok bedre kunne klare mig end Thorkild, for jeg er lidt mere mobil end ham. Dør jeg først, er Thorkild nok tvunget til at komme på plejehjem.” 

“Selv om mange yngre end os dør, forsøger vi at fortrænge livets slutning. Så længe vi kan klare tilværelsen uden al for voldsom skrøbelighed og sygdom, nyder vi at være sammen og få besøg af være to døtre og vores tre børnebørn. Vi er så heldige at begge døtre bor i Aarhus.” 

Med familien

 Uddannet maler 

Thorkild Simonsen kan se tilbage på et langt liv i kommunalpolitik, heriblandt 15 år som borgmester i Aarhus. Så man kan roligt sige, at vi har med en tidligere bykonge at gøre. En bykonge, der ofte beskrives som en person, hvis liv er præget af to ting: Iver og utålmodighed. 

Hertil siger hustruen Edny:  

“Jo, Thorkild har svært ved at vente på resultaterne. Tingene skal helst ske her og nu.” 

Den tidligere Aarhus borgmester karakteriseres også som manden, der har været god til at tale med alle. 

“Hvorfor skulle jeg ikke kunne tale med andre. Jeg kommer jo ud af en ganske almindelig familie fra Vendsyssel. Min far havde en lille god malerforretning, og jeg blev selv udlært maler.” 

Selv om Thorkild er ordblind, gik han efter endt højskoleophold i gang med at læse til lærer på Ribe Statsseminarium. 

“Det er rigtigt, at jeg som barn og i min tidlige ungdom har haft svært ved at stave, men jeg overvandt efterhånden problemerne så meget, at jeg har kunnet klare mig. Og ved hjælp af nogle dygtige og loyale sekretærer, som jeg har haft igennem årene, er jeg kommet igennem.” 

På kontoret.

Da Thorkild var ung lærerstuderende, var den økonomiske støtte ikke noget at prale af. Så Thorkild følte sig nødsaget til at fungere som maler ved siden af studierne. På et tidspunkt havde han seks svende i arbejde, så meget arbejde havde han taget ind ved siden af studierne. 

“Det var en anden tid dengang, men det var ingen problem at passe både lærerstudierne og malerforretningen. Jeg er den ældste ud af en børneflok på seks. Vi har lært hjemmefra at arbejde for føden.” 

Politisk bølgegang 

Den tidligere bykonges første offentlige opgave var, da han i fire år – fra 1961 til 1965 – sad i menighedsrådet i Christians Sogn i Aarhus. 

“Begge mine forældre var stærkt troende. De tilhørte Indre Mission. Jeg har arvet mine forældres kirkelige interesse. Tidligere gik vi meget i kirke – næsten hver søndag. Det rækker vores fysiske formåen ikke til mere. Så vi må nøjes med at følge søndagens højmesse på Danmarks Radio.”  

“Jo, Thorkild har svært ved at vente på resultaterne. Tingene skal helst ske her og nu.” 

Edny Simonsen

Gennem årene har Thorkild Simonsen haft et valgsprog, som har været en god lære for ham: “Ikke alle med en anden holdning end din egen kan være idioter”.  

Det har han haft brug for ved flere lejligheder i sin politiske karriere. 

Og evnen til at tale med alle og ikke mindst lytte har bragt ham langt. Medlem af Aarhus Byråd i 31 år. Først som byrådsmedlem derefter rådmand for kultur og Idræt og til sidst borgmester. Kronen på værket var, da han som 71-årig blev hentet ind som socialdemokratisk indenrigsminister.  

Efterhan i to og et halvt år havde bestredet jobbet som indenrigsminister troede alle, at nu var hans politiske karriere forbi. Men nej. Som 78-årig blev han i 2005 hentet ind af den daværende indenrigsminister fra Venstre Lars Løkke Rasmussen. Som neutral opmand fik han til opgave at skabe enighed blandt de borgmestre og kommuner, som ikke kunne finde ud af at lægge sig sammen. 

“Min betingelse for at træde til som opmand var, at jeg kunne få min gamle stadsdirektør Poul Erik Jensen med i projektet.  Det sagde Lars Løkke ja til. 

Thorkild Simonsen og Lars Løkke Rasmussen. Arkivfoto

“Det var en yderst spændende opgave at komme rundt i landet og løse stridigheder. Nogle gange var det et sejt træk, men tingene gik jo i hak efterhånden, som vi fik snakket det igennem med de implicerede.” 

Som rådmand og senere borgmester husker Thorkild Simonsen særligt kampen for at få så store projekter som Musikhuset og Aros realiseret: 

“Modstanden mod så store projekter kunne være voldsom, men heldigvis havde jeg et godt samarbejde med mennesker fra andre partier.” 

“Ikke alle med en anden holdning end din egen kan være idioter”.  

Thorkild Simonsen

Også kraftige diskussioner har Thorkild Simonsen været ude i. 

“Tit og ofte kunne jeg tage en herrefejde med tidligere indenrigsminister Britta Schall Holberg, men når vi var færdige med diskussionerne, var vi gode venner og respekterede hinandens holdninger. Det samme kan jeg sige om Aarhus’ første Venstre-borgmester Louise Gade, da hun som helt ung kom i byrådet i 1993. Hende og jeg har haft et fortrinligt samarbejde, selv om hun er langt yngre end jeg.”  

Sygdom og 100 år 

Thorkild var igennem en svær tid for et par år siden. En Grim situation, som heldigvis har ændret sig til det gode. 

 For tre år siden – som 93årige – fik han konstateret cancer i lungerne. Fremtiden så barsk ud: 37 strålebehandlinger. Men lægerne kom på andre tanker. De brugte i stedet en medicinsk vej. Behandlingen har hjulpet Thorkild så meget, at han har det godt og ikke føler sig syg.   

“For kort tid siden var jeg til kontrol, og den viste, at tallene er fine. Jeg er i stand til at holde canceren nede ved hjælp af piller. Jeg er ovenud lykkelig for, at lægerne har kunnet hjælpe mig uden alle disse strålebehandlinger. Hvor heldig kan man være som 96årig?” 

“Om jeg når at blive 100 år? Mange siger, at jeg nok skal runde det skarpe hjørne. Men at blive 100 år er ikke et mål i sig selv. Der skal være en mening med det. For hvis jeg ikke har det godt, behøver jeg ikke at blive så gammel. Men indtil videre går det heldigvis godt.” 

Invitationen til Thorkild Simonsens 90 års fødselsdagsfest

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.