Fødselshjælpere for kunstnere og iværksættere

I Godsbanens åbne værksteder bevarer de frivillige kontakten til deres fag og møder nye mennesker.

 

”Her er højt til loftet – både på den ene og den anden måde. Der kommer rigtig mange forskellige mennesker i Godsbanens værksteder, men fælles for alle er, at vi accepterer og respekterer hinanden.” Eigil Ege formulerer i få ord noget af det fællesskab, der kendetegner ansatte, frivillige og brugere på Godsbanens Åbne Værksteder, og Bjørn Lerbjerg nikker samtykkende. De har begge deres faste gang som frivillige på værkstederne og får begge et stort udbytte samtidig med, at de hjælper andre.

 

Fra Huset til Godsbanen

Efter en omtumlet tilværelse rykkede værkstederne, som oprindelig lå i Huset i Vester Allé, ind i Godsbanen, da den åbnede som kulturcenter i 2012. Bjørn Lerbjerg, der er frivillig i formværkstedet, var med fra starten: ”Jeg har fulgt Huset siden 1970’erne som udøvende billedkunstner, og for mig var det naturligt at flytte med, da værkstederne fik plads på Godsbanen. Jeg blev opfordret til at være frivillig og nyder det meget – også fordi jeg føler, at jeg har et medejerskab for stedet.” Eigil Eges tilgang var en lidt anden: ”Jeg er oprindelig klejnsmed og har desuden en teknisk uddannelse. Jeg flyttede først til Aarhus for tre år siden, og da jeg altid har interesseret mig for kulturprojekter, var det naturligt for mig at opsøge Godsbanen, og efter jeg blev frivillig her, har jeg fået et enormt netværk.

 

Kuvøse for iværksættere

Begge to er begejstrede for den ånd, der er på Godsbanen. ”Jeg har fået mange venner, som jeg også mødes med privat. Stemningen er fantastisk – når man møder folk på gangene, er der smil til alle sider, hilsener og en god ånd,” siger Bjørn Lerbjerg, og Eigil Ege supplerer: ”Der er ikke mange steder, hvor generationerne mødes på samme måde som her. Og det er et sted, hvor vi virkelig kan fornemme, at vores livserfaring og faglighed mødes med respekt. Jeg ser os frivillige som en slags fødselshjælpere på et sted, der er en kuvøse for kunstnere og iværksættere.”

 

Studerende og kunstnere

Værkstederne på Godsbanen er åbne for alle, og derfor er det også en meget forskelligartet gruppe, der tager mod tilbuddet. Her er studerende fra arkitekt- og designskoler, der skal have prøvet nogle idéer af. Her kommer mindre iværksættere, der prøver at lave modeller af deres idéer. Her er kunstnere og kunsthåndværkere, der skal have formgivet og brændt lertøj, og her er unge par, der vil have lavet en unik bænk til deres forhave. Eigil Ege og Bjørn Lerbjerg er klar til at give en hjælpende hånd og ikke mindst gode råd til dem alle. ”Vi har her en kulturproduktion i ordets bedste betydning, og det gør Godsbanen til et helt unikt sted,” bedyrer Eigil Ege. ”Ja, og det kunne ikke eksistere i denne fantastiske form uden os frivillige,” samtykker Bjørn Lerbjerg.

 


Godsbanens åbne værksteder

 Et slaraffenland for gør-det-selv-folk. Her kan du prøve dine idéer af i træ, metal, ler, lasercut og meget mere. Brugerne er en broget skare af blandt andet kunstnere, kunsthåndværkere, iværksættere og privatpersoner, der har én idé, som de vil prøve af. Der er ansatte og frivillige til at hjælpe dig med dit projekt, men som udgangspunkt skal du selv lave arbejdet.

 

Værkstederne opkræver en brugerbetaling som kan være pr. dag, måned eller år. Læs mere om værkstederne og om åbningstider på godsbanen.dk


På Godsbanen finder du

  • Formværksted Grafisk værksted
  • Laser/multi-værksted
  • Metalværksted
  • Tekstil- og serigrafiværksted
  • Træværksted


 

Tekst og foto: Allan Witte