Få gode råd til at vælge den rigtige hund

Det er vigtigt at gøre sig klart hvilken hund der passer til én, fortæller den lokale formand for Dansk Kennelklub.

”Når folk overvejer at anskaffe sig en hund, spørger jeg altid meget ind til hvad er deres behov, og hvad er deres muligheder. Der er meget stor forskel på, hvad de forskellige hunderacer kræver. For nogen er en mops måske det ideelle, hvis de ikke har mulighed for at komme så meget ud, mens andre har lyst til en race, der kræver megen aktivitet, og som derfor også giver ejeren en masse motion.” Inga Bonnez er formand for Dansk Kennelklubs afdeling i Østjylland. Hun har masser af erfaring med hunde og har selv en kennel med labradorer i hjemmet uden for Mørke, og inden døre regerer Mini – en lille, livlig Jack Russel-terrier.

 

At finde den rigtige race…

Hendes bedste råd, inden man anskaffer sig en hund, er at sætte sig godt ind i tingene. For eksempel ved at anskaffe sig et hundeleksikon eller studere den pjece om de forskellige racer, som Dansk Kennelklub har udgivet. Her kan man se, hvad der kendetegner de forskellige racer: kræver de motion, giver de meget hals, har de en pels, der kræver pleje og meget andet. ”Hvis man bor i en lille lejlighed på 2. sal, skal man ikke have en jagthund, der løber på væggene, fordi den ikke har mulighed for aktivitet, men der er så mange forskellige racer med forskelligt temperament at vælge imellem, at der er mulighed for at finde lige netop den hund, der passer til én”, siger Inga Bonnez og understreger, at den nye hundeejer dermed ikke er i mål endnu. Hunden skal også lære en vis grad af lydighed og lære at omgås andre hunde. ”I Dansk Kennelklub har vi mange forskellige kurser for hunde og deres ejere. Nogle af dem foregår i dagtimerne, så de er specielt egnede til mennesker, der har forladt arbejdsmarkedet. Disse kurser har også den ekstra gevinst, at både hundene og deres ejere får motion og frisk luft og muligheden for at møde andre hunde og deres ejere,” påpeger Inga Bonnez.

Internettet kan være en stor hjælp

Når beslutningen om at anskaffe en hund, og om hvilken race, det skal være, er truffet, er internettet en stor hjælp til at komme videre. ”Der findes specialforeninger for de fleste hunderacer, og ved at kontakte dem finder man ud af, hvem der har hvalpe til salg, eller også ligger der en masse oplysninger om det på Dansk Kennelklubs hjemmeside. Men man behøver ikke at anskaffe sig hunden som hvalp. Mange kenneler sælger unghunde, der ikke indgår i avl. Det kan man også få mere at vide om i specialforeningerne eller hos os,” fortæller Dansk Kennelklubs lokalformand. Priserne for hundene varierer – blandt andet efter efterspørgsel og race. Inga Bonnez sælger sine labrador- hvalpe for 8.000 – 9.000 kr. stykket, og det er med de relevante vaccinationer og hundepas.

 

Alder er ingen hindring!

Man skal ikke afholde sig fra at anskaffe sig en hund, fordi man er nået lidt op i årene, hvis det står til Inga Bonnez: ”Fordelene er langt flere end ulemperne. Man får et levende væsen at dele dagligdagen med, man får motion og møder nye mennesker på sine gåture. For mange er det også trygt at have en hund i hjemmet. Selv om hunden ikke er stor, kan en gøende hund tit afholde ubudne gæster fra at komme på besøg.” Nogle holder sig fra at anskaffe en hund af frygt for, at den skal blive efterladt, hvis ejeren ikke længere kan magte opgaven eller dør. Den frygt kan man gøre noget ved, hvis man evt. aftaler med sine børn eller bekendte, at de kan overtage hunden, hvis man ikke selv er i stand til det.

 

Du kan læse flere gode råd i Dansk Kennel Klubs folder om at vælge den rigtige hund:


Du kan se Dansk Kennel Klubs video om gode råd, inden du køber hund:

 

 

Tekst og foto: Allan Witte