frivillige i festugen

Frivillige hjælpere i alle aldre udfører hvert år en stor del af de praktiske opgaver i Aarhus Festuge. Mange frivillige kommer igen år efter år, for det giver masser af oplevelser og god energi at være en del af teamet bag Festugen.

Joan Drews og Ib Helm-Petersen har været frivillige i Aarhus Festuge gennem så mange år, at de ikke har tal på dem. Det er i hvert fald over 15 år, mener de begge. Hannemette Prins var frivillig i Festugen for første gang sidste år. De er alle med igen i år.

 

Det er nemlig noget ganske særligt at være frivillig under byens største fest, fortæller de over en kop kaffe i Musikhusets café, hvor VITAL har sat dem stævne.

 

”Det var virkelig en oplevelse at være frivillig sidste år. Førhen fulgte jeg ikke særlig meget med i, hvad der foregik i Festugen. Men som frivillig kom jeg ind i ”bistadet” og fik øjnene op for, at Festugen er fantastisk og folkelig. Det gav noget livsglæde, og jeg glæder mig til at være med igen i år,” fortæller 62-årige Hannemette, der blandt andet har hjulpet med at servere i Festugens restaurant.

 

”Ja, folk er så positive og givende. Jeg har været frivillig andre steder, hvor der var lidt for meget ”kæft, trit og retning”. Hos Festugen viser man stor tillid til os frivillige, og det giver et godt samvær,” supplerer Joan Drews, 61 år, der i en årrække har været frivillig teamleder i Festugen og derudover hjælper til i festugesekretariatet.

 

Noget skal der jo ske

78-årige Ib Helm-Petersen har de senere år været en af de chauffører, der henter kunstnere og andre gæster i lufthavnen. Oprindeligt begyndte han at gå til hånde i Festugens Spejltelt, da han gik på efterløn.

 

”Folk er så positive og givende” Frivillige hjælpere i alle aldre udfører hvert år en stor del af de praktiske opgaver i Aarhus Festuge. Mange frivillige kommer igen år efter år, for det giver masser af oplevelser og god energi at være en del af teamet bag Festugen. Og så blev jeg hængende.

 

Som pensionist kan man nemt komme til at sidde for meget derhjemme. I Festugen får man nogle gode oplevelser og møder nye mennesker. Og så sparer man jo også middagsmaden en gang imellem,” siger han med et glimt i øjet med henvisning til, at de frivillige får gratis mad, når vagten falder hen over spisetiderne.

 

Folk har øje for hinanden

De tre kender ikke hinanden i forvejen, men deres fælles begejstring for Festugen får hurtigt snakken og anekdoterne til at flyde henover det runde cafébord. Blandt andet om hvordan Hannemette oplevede at blive taget overraskende godt imod som ny frivillig. Om Joans største festugeoplevelse, da hun var én af de 100 heldige frivillige, som kom med til en gratis intim forpremiere på Thomas Helmig og Steffen Brandts fælleskoncert i 2014. Og om hvordan de frivillige er gode til at hjælpe og støtte hinanden.

 

”Jeg kan godt lide, at folk har øje for hinanden. Hvis én får ondt i ryggen eller bliver træt, er der straks en anden, der tager over,” siger Hannemette, der ligesom Joan Drews er førtidspensionist.

 

”I princippet kan jeg slet ikke holde til at arbejde som frivillig, for det tærer hårdt på min ryg. Men jeg elsker Festugen så meget, at jeg vælger at bide smerterne i mig i den periode. Jeg får så meget positiv energi og kan føle mig helt høj efter en dag i Festugen med gode oplevelser og skønne mennesker,” siger Joan Drews.

 

Et af de få krav til Festugens omkring 170 frivillige er, at de sammenlagt skal arbejde minimum 12 timer. Derudover er der plads til alle, uanset alder og fysisk formåen. ”Der er så mange forskellige opgaver, at der er noget til alle. Det kræver kun, at man er positiv og åben, og at man har lyst til at kaste sig ud i nye opgaver og få nye oplevelser,” siger Joan Drews.

 


Typiske frivilligopgaver i Festugen:

Informationsarbejde, guideopgaver, modtagelse og transport af kunstnere og gæster, scanning af billetter, servering, opsyn og meget andet.

Du har mulighed for at ønske, hvad du gerne vil arbejde med, ligesom du kan ønske at være på vagt sammen med en ven. Ønskerne efterleves så vidt muligt.


Hvad får du ud af at være frivillig i Festugen

Du oplever byens kulturliv og Festugen på helt tæt hold og møder en masse nye mennesker.

For hver seks timers arbejde får du én billet til et af Festugens egne arrangementer. Derudover får du mad, hvis din vagt er inden for spisetiderne.

Du bliver inviteret med til en opstartsmiddag og en afslutningsfest, hvor du møder alle de andre frivillige og Festugens medarbejdere.


Hvordan bliver man frivillig?

Hvert år i maj er det muligt at ansøge om at blive frivillig i årets festuge. Hold øje med nyhederne på www. aarhusfestuge.dk eller på Aarhus Festuges Facebook-side

 

Tekst og foto: Inge Hald