Østjyllands nye politidirektør elsker krimier og vind i håret, men løber til daglig stærkt for at skabe noget så stilfærdigt som ro og tryghed for borgerne.

 

”Aldrig er der blevet taget så mange selfies med mig på! Det kom fuldstændig bag på mig. Men det illustrerer meget godt, hvorfor vi skal endnu mere ud: Det er i det direkte møde, at vi får sat ansigt på, hvem vi er og får skabt de gode relationer.”

Politidirektør for Østjyllands Politi Helle Kyndesen fortæller om indvielsen af en kunstgræsbane i Gellerup, hvor hun var inviteret med som gæst. Som ’ny sherif i byen’ har hun siden sin tiltrædelse i august været rundt at hilse på samarbejdspartnere i politikredsens syv kommuner – det vil sige alt fra borgmestre til hjemmeværn og et lille udsnit af den halve million borgere, hvis tryghed hun nu har ansvaret for.

Ikke mindst borgerne vil hun gerne tale mere med.

”Politiets vigtigste opgave er at skabe tryghed for borgene. Derfor er vi i gang med at styrke dialogen og samarbejde med borgerne. Vi vil gerne høre, hvad der gør dem trygge i hverdagen,” siger Helle Kyndesen, der ærgrer sig over at erfare, at en del, særligt lidt ældre borgere, tøver med at ringe til politiet, fordi de er bange for at være til besvær.”

”Alle henvendelser til politiet er en kæmpe hjælp. Jo flere informationer vi får, jo bedre kan vi opklare lovovertrædelser. Og vi vil langt hellere have ti oplysninger for meget end én afgørende for lidt,” lyder opfordringen fra politidirektøren, der har en fornemmelse af, at borgerne har fået et forkert indtryk af politiets ressourcer.

 

Kommer når I ringer

”Mange har læst eller hørt, at politiet er overbebyrdet af flygtningestrømme, bandekrige og andre store opgaver og derfor ikke har ressourcer til at tage sig af borgernære opgaver som indbrud og tyveri. Men selv om vi i øjeblikket låner mandskab ud til både København og Sønderjylland, så er den største del af styrken altså stadig på gaden her. Og vi kommer, når folk ringer!” siger Helle Kyndesen, dog med et enkelt forbehold.

For selvfølgelig kan det ske, at en voldsom færdselsulykke eller en drabssag betyder, at politiet ikke lige nu og her kan sende en vogn ud til et indbrud i en villa.

”Men så bestræber vi os på at forklare, hvorfor vi ikke kan rykke ud. Det har folk stor forståelse for,” siger hun.

 

Politiet til kaffe

En del af den styrkede dialog med borgerne består helt bogstaveligt i at komme ud. I sommerhalvåret kan man møde cyklende politi på gaden – ”det er lettere at falde i uformel snak med folk fra en cykel end bag ruden på en politibil” – og ud over sportsforeninger vil man i nærmeste fremtid også kunne møde politiet i sit lokalcenter, plejehjem eller lignende.

”Vi vil gerne ud at tale med beboere i både private hjem, ældreboliger og plejeboliger om tryghed i deres hverdag,” siger Helle Kyndesen og peger på, at nogle for eksempel er bekymrede for indbruds- og tricktyve.

For selv om tallet er på vej ned, er Østjylland et af de områder i Danmark med flest indbrud. Og netop derfor er det et prioriteret indsatsområde. Også tricktyveri mod ældre kan man med jævne mellemrum læse om i avisen, og selv om der er relativt langt mellem de grove sager, kan Helle Kyndesen godt forstå, at de fylder i bevidstheden.

”Heldigvis er der meget, man selv kan gøre for at forebygge både indbrud og tricktyverier, og der kan vi hjælpe med gode råd, så borgerne undgår ubehagelige oplevelser,” siger hun.

 

Ordentlighed og ansvar

Ubehagelige oplevelser har hun i øvrigt ikke selv haft mange af i sit liv. Helle Kyndesen er vokset op i fredelige rammer i en landmandsfamilie nord for Esbjerg og udstråler en imødekommende ro, der bløder de kantede omgivelser på politigården op. Hun sidder ikke i direktørstolen for magtens skyld, men for at gøre en forskel.

”Ordentlighed og ansvar er nøgleord for mig, og omdrejningspunktet for mit arbejde er at skabe retfærdighed og retssikkerhed,” siger hun og slår en mild latter op.

”Ja, det kommer til at lyde så højtravende,” siger hun med et smil: ”Det handler jo bare om, at det her arbejde altid har givet god mening for mig.”

Helle Kyndesen har været ved politiet siden 1988. Hun er uddannet jurist og startede med et studiejob som anklager i Varde. I løbet af karrieren har hun set og hørt lidt af hvert, men i dag har hun sjældent fingrene helt nede i de enkelte sager.

 

Vi elsker at tale trafik

”Min rolle som chef er at skabe rammerne for, at andre kan gøre deres arbejde godt,” siger hun.

Så når arbejdsdagen ender og mountainbike, løbesko eller båd lokker, er det ikke for at ryste voldsomme kriminalsager eller ubehagelige ulykker af sig, men slet og ret for at komme ud og få luft i håret efter en stillesiddende dag og en lang biltur hjem til Holstebro. Og når hovedet er blevet luftet, og der er tid til at tage en bog ned fra hylden, er det foretrukne læsestof, til trods for 27 år med politiarbejde og efterforskning, stadig krimier.

Hendes personlige engagement og interesse i kriminalstof har dog ikke smittet af på hverken mand eller de to voksne sønner, der alle tre er håndværksuddannede. Og så er hendes job tilsyneladende heller ikke noget, der duperer ved middagsselskaber.

”Det, der generelt interesser folk mest, er faktisk færdselsregler og bøder,” ler Helle Kyndesen: ”mange forventer, at jeg kan alle bødetaksterne i kataloget udenad. Men dét kan jeg altså ikke!”

Tekst Pernille Bonne

Foto David Rehling

 


Undgå trick- og lommetyve

Lomme-, trick- og butikstyveri er relativt udbredt og udover at gøre, hvad de kan for at opklare, vil politiet gerne hjælpe med at forebygge gennem en række gode råd.

Kort fortalt handler det om at bruge sin sunde fornuft og ikke friste sarte sjæle:

Læg pungen i en lukket inderlomme eller nederst i tasken, hvor den ikke er synlig

Opbevar ikke nedskrevne pinkoder sammen med betalingskort.

Oplys aldrig koder til andre

Beskyt din pinkode, når du betaler med Dankort, og husk, at det er okay at bede folk træde et skridt tilbage, når du taster