Folkepensionist eller førtidspensionist med psykiatrisk diagnose: Mangler du overblik over din økonomi?

Bostøtter i Socialforvaltningen hjælper borgere med mange forskellige ting. Også økonomien.

Som førtidspensionist eller folkepensionist med psykiatrisk diagnose kan det virke uoverskueligt at få overblik over økonomien. Hvad er der af tilskud, hvad skal du være opmærksom på, og hvordan sikrer du, at du betaler alle dine regninger hver måned og samtidig har penge at leve for?

Anna Christensen arbejder som bostøtte-medarbejder i Center for Bostøtte i eget Hjem i Socialpsykiatri og Udsatte Voksne. Hun har 11 borgere, og det er vidt forskelligt, hvad hun hjælper dem med. En af tingene, hun hjælper flere af dem med, er økonomien.

“Vores borgere er både førtidspensionister, folkepensionister, kontanthjælpsmodtagere, på SU med diagnosetillæg, i ressourceforløbsydelse eller fleksjob, og så kan det godt være svært at få overblik over økonomien oveni,” fortæller Anna Christensen.

 

Regninger og budget

“Jeg hjælper borgerne med mange forskellige ting,” fortæller Anna Christensen. “Der er nogen, der har mange regninger, de ikke har betalt – så hjælper jeg med at få meldt regningerne til PBS. Og i nogle tilfælde kan jeg også hjælpe med at få lavet en afdragsordning. Jeg hjælper med at søge boligsikring, diagnosetillæg, tilskud til vand og varme og medicintilskud, hvor man skal snakke med lægen. Eller hvis der fx er en regning for en stor tandbehandling, så kan jeg hjælpe med at lave en trangsberegning, hvor man skal dokumentere sin indtægt og sine udgifter for de sidste tre måneder via PBS-tilmeldinger og kontoudskrifter. Jeg har også hjulpet nogen med at søge om førtidspension, lægge budget og oprette budgetkonto i banken.”

 

Manglende overblik kan vælte økonomien

Det kan være rigtig godt at få hjælp til sin økonomi, og i nogle tilfælde kan det være helt afgørende ikke at have fået hjælp. Anna Christensen har prøvet at komme ud til en borger, der fik kontanthjælp, var alenemor og ikke havde søgt friplads i børnehaven. Kvinden fik regning for børnehaven hver måned, som hun ikke betalte, indtil Anna fik hjulpet hende med at søge friplads.

Hvis man har fået tvangsfjernet sit barn, skal man også være opmærksom på, at man ikke har ret til børnepenge eller forhøjet børnetilskud.

“Det kan være fatalt for nogen at miste de tilskud, hvis man i forvejen har en stram økonomi,” fortæller Anna Christensen. Hun havde engang en ung kvinde, der fik tvangsfjernet sin pige på 2 år og derved mistede sine børnepenge. Det førte til, at hun ikke længere havde råd til at bo i sin lejlighed, og Anna Christensen hjalp hende med at komme på akut boliglisten til en billigere bolig.

I en anden sag fik en kvinde fejlagtigt udbetalt børnepenge i to år, i alt 25.000 kr., selvom hun havde fået tvangsfjernet sine børn. Kvinden var fra Columbia og

havde PTSD, hun forstod ikke dansk og kunne ikke altid forstå, hvad der foregik.

“Hun kendte ikke til reglerne,” fortæller Anna Christensen; “så selvom hun godt kunne se, pengene kom ind på hendes konto, så vidste hun ikke, at hun ikke var berettiget til dem, for hun var jo stadig mor til sine børn.”

Selvom kommunen havde lavet fejlen, skulle hun betale pengene tilbage alligevel. Så samtidig med at kvinden nu fik færre penge udbetalt, så skulle hun også betale 900 kr. tilbage hver måned. Det var en af de hårde sager,” slutter Anna Christensen.

 

Hjælpen er helt frivillig

Økonomi kan være en meget privat ting, og det er helt op til borgerne, hvad de vil have hjælp til, og om de overhovedet vil have hjælp.

“Jeg har både borgere, der siger: ’Jeg har mega meget brug for, at du sidder her,’ og andre, der siger, at ’det skal du ikke blande dig i,’” fortæller Anna Christensen.

Nogle gange er borgeren fx ikke enig i, at der skal være penge til medicin, selvom han eller hun er psykotisk, skizofren eller PTSD-ramt. Når pengene slipper op, må de leve af at tage ud til nogen, de kender. Anna Christensen tvinger dem ikke til at gøre noget, de ikke selv vil:

“Vi er et frivilligt tilbud til dem, der har brug for hjælp. Jeg kan opfordre og motivere til, at de fx lægger penge til side til medicin og mad, men i sidste ende er det borgerne selv, der bestemmer. Jeg håber selvfølgelig, de vil tage imod hjælp til det, de har brug for. Og hvis det fx er økonomien, så hjælp til at få betalt de faste regninger og få søgt de tilskud, de kan – der er måske flere penge at hente, end de tror.”

TEKST Anja Ziegler

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *